Linkovi

Umjesto instrumenta Dodik za Vučića postaje teret, smatraju u Evropskoj Uniji


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Većina država članica Evropske unije je shvatila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno ima uticaj na predsjednika entiteta Republika Srpska, u BiH, Milorada Dodika i koristi ga da ostvari svoje ciljeve i ojača svoj položaj, kaže za Radio Slobodna Evropa neimenovani briselski zvaničnik.

U razgovoru za RSE ovaj zvaničnik potvrđuje da države članice EU traže od srpskog predsjednika da odigra konstruktivnu ulogu i kontroliše, "Dodikove secesionističke ispade".

"Kao što smo vidjeli prošle nedelje, to do sada ne funkcioniše, pošto se Dodik ne zaustavlja što ga dovodi u još veću izolaciju i na kraju će potkopati i Vučića. Pitanje je da li je Vučić to već shvatio ili i dalje misli da će Dodik uz pomoć Mađarske ostati nedodirljiv, iako ga svi izbjegavaju osim Mađara", ocjenjuje ovaj zvaničnik Evropske unije.

Izvori RSE-a koji se u Briselu bavi pitanjima Zapadnog Balkana napominje da Aleksandar Vučić sada ima "mnogo veće brige" po pitanju Kosova, Ukrajine i Rusije, te probleme na domaćem terenu, stoga, prema ovom izvoru, ostaje da se vidi dokle će on biti voljan ili u mogućnosti da dozvoli Dodiku da stvara još nepotrebnih dodatnih nevolja za srpskog predsjednika.

"Drugim riječima, ono što je za Vučića nekada bio instrument koji je koristio kao polugu sve više postaje teret i to mu čini više štete nego koristi", ocijenio je ovaj evropski zvaničnik.

Narodna skupština Republike Srpske odlučila je 27. juna da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine više neće primjenjivati na teritoriji RS. Predlagači ovog zakona bili su predsjednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS.

Nešto ranije, 21. juna, Narodna skupština RS odlučila je da se odluke visokog predstavnika neće objavljivati u Službenom glasniku što je uslov da na snagu stupi neki zakon ili odluka postane važeća.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je 1. jula poništio ove dvije antidejtonske odluke Skupštine RS i izmijenio Krivični zakon BiH. Izmjene Krivičnog zakona BiH se odnose na to da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo.

Američki Sate Department podržao je visokog predstavnika u poništavanju antidejtonskih zakona Republike Srpske.

Upitan za mišljenje o tome koliko predsjednik Srbije može da utiče na Milorada Dodika, portparol EU Peter Stano naglašava da je važno da svi politički lideri u regionu nastave da rade na pomirenju, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima i vrednostima za koje se zalaže EU.

Prema njemu od posebne je važnosti to što je u prošlogodnišnjem izvještaju o Srbiji, potvrđeno da je Beograd nastavio da podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njen put ka pridruživanju u EU.

"Očekujemo da Srbija nastavi da pruža ovu podršku svojim potezima i interakcijama sa različitim akterima u BiH", naveo je Peter Stano.

Evropska unija je prošle nedelje podržala rad Ustavnog suda BiH.

To je u izjavi za RSE ponovio i portparol Evropske unije Peter Stano.

"Autoritet i integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najvišeg sudskog organa Bosne i Hercegovine je neupitan. Njegove odluke, koje su konačne i obavezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati", poručio je briselski portparol.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG