Linkovi

Zapadne ambasade o ultimatumima iz entiteta RS: Dodik blokira građane RS


Banja Luka
Banja Luka

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini javno su reagovali na ultimatume koje su vlasti entiteta Republika Srpska uputile državnom parlamentu i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti Srbe da učestvuju u donošenju odluka na državnom nivou.

Dodik blokira donošenje odluka na državnom nivou, odbija učešće u procesima na državnom nivou i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija. A onda se žali da Srbi nisu dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće.

Nečuvena je njegova izjava u kojoj implicira da su uslovi koje stvara vlastitim destabilizirajućim djelovanjem i retorikom analogni predratnom razdoblju devedesetih.

Gospodin Dodik ima izbor – može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane RS. Građani RS zaslužuju bolju budućnost za sebe i svoje porodice, što podrazumijeva funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije – na svim nivoima – koje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter zemlje" naveli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

U sličnom tonu reagirali su i iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila zaključke u kojima, između ostalog, pozivaju predstavnike ovog bh. entiteta da se povuku iz rada državnog Parlamenta ukoliko ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH).

Među zaključcima usvojenim na sjednici 21. juna u Banjaluci je i usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, ukoliko se, kako navode, nastavi njegovo "neustavno djelovanje".

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila jei zakonske izmjene koje podrazumijevaju da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) više neće objavljivati u službenom glasniku, što je u RS uslov da na snagu stupi neki zakon ili odluka postane važeća.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG