Linkovi

Ambasada SAD: Bezobziran napad Narodne skupštine RS na Dejtonski sporazum


Michael Murphy
Michael Murphy

Američka ambasada u BiH, nakon što su poslanici Narodne skupštine RS Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kaže kako je riječ o bezobzirnom napadu na Dejtonski mirnovni sporazum.

Rukovodstvo Narodne skupštine RS je suodgovorno jer pruža neustavne i antidejtonsko djelovanje, kažu u Američkoj ambasadi.

„Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda. Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu”, kaže u objavi na Twitteru.


Ambasada dalje navodi kako će Ustavni sud BiH donositi odluke bez učešća sudija iz RS-a, a što Dodik sprječava.

„Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima RS biće uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane RS liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja”, odgovor je Ambasade SAD u BiH.

Sjedinjene Države, podsjeća Ambasada, snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG