Linkovi

State Department: Pojedince koji krše Dejtonski sporazum smatrat ćemo odgovornim


Matthew Miller
Matthew Miller

Portparol State Departmenta je naveo na Twitteru kako Sjedinjene Države podržavaju korištenje bonskih ovlasti kako bi se poštivao Dejtonski sporazum i Ustavni su BiH.

„Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornim za svoje postupke”, stoji u objavi Matthewa Millera, portparola State Departmenta.


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Schmidt je poništio i zakonske izmjene Narodne skupštine Republike Srpske prema kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u tom entitetu.

Također je odlučio izmijeniti Krivični zakon Bosne i Hercegovine, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će, kako je rekao Schmidt, osigurati pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnosti.

Profesor međunarodnog prava na Regent’s univerzitetu u Londonu Neven Anđelić za Glas Amerike ocijenio najnovije odluke Schmidta kao „relativno blage”.

„Međunarodna zajednica je rekla da toleriše mnoge stvari od različitih aktera i politčkih elita. Kada je došlo do kraja, reagiraju. Današnja reakcija se može činiti kao relativno blaga s obzirom na radikalne mjere, ali se najavljuju promjene krivičnog zakona. Možemo očekivati pravne akcije domaćeg tužilaštva ka akterima koji su do sada bili zaštićeni parlamentarnim imunitetima”, rekao je Anđelić

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je rekao jučer kako se odluke visokog predstavnika neće poštovati u tom entitetu.

XS
SM
MD
LG