Linkovi

BiH: NVO od Schmidta traže smjenu Dodika s funkcije predsjednika RS-a


Smjenu Milorada Dodika, sa funkcije predsjednika bh. entiteta Republike Srpske (RS), od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Christina Schmidta zatražilo je više nevladinih organizacija.

Riječ je o organizacijama okupljenim oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju (EU) i NATO savez, piše agencija FENA.

"Nastavak Dodikovog djelovanja može samo donijeti daljnju nestabilnost, nefunkcionalnost i što je najstrašnije, može ugroziti mir u Bosni i Hercegovini", izjavio je na pres-konferenciji Vladimir Andrle u ulozi predsjedavajućeg Vijeća organizacija.

Vijeće čine: Forum parlamentaraca 1990, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpsko narodno vijeće, La Benevolencija i Hrvatsko narodno vijeće. Njihovim stavovima pridružio se i Centar za promociju civilnog društva.

Šta je prethodilo?

Povod za pres-konferenciju je, kako se navodi, nedavni nasrtaj Milorada Dodika i Narodne skupštine RS-a na ustavno-pravni poredak BiH time što je ta entitetska skupština prihvatila predloženi zakon o ignorisanju odluka državnog Ustavnog suda i visokog predstavnika u BiH.

Uslijedila je odluka visokog predstavnika Schmidta koji je suspendovao odluke Skupštine RS-a. On je još izmijenio i dopunio Krivični zakon BiH, tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo. Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Navedene asocijacije očekuju od državnog Tužilaštva i Suda da promptno reaguju prema svima koji budu djelovali suprotno izmijenjenom Krivičnom zakonu.

Ako to ne budu činili, Ured visokog predstavnika u BiH treba da poduzme mjere prema pravosudnim institucijama:

"Pozivamo sve progresivne snage u BiH, političke stranke, organizacije civilnog društva, predstavnike akademske zajednice, javne i kulturne radnike, medije, da u fokus javnih politika bude stavljena Rezolucija Skupštine Vijeća Evrope iz 2006. godine, bazirana na mišljenju Venecijanske komisije iz 2005.", rekao je Vladimir Andrle u ime navedenih nevladinih asocijacija.

Miro Lazović, predsjednik jedne od njih, Foruma parlamentaraca 1990, pozvao je evropsku i američku administraciju da aktueliziraju principe iz navedene Rezolucije.

Šta stoji u Rezoluciji Vijeća Evrope?

Tom Rezolucijom je Skupština Vijeća Evrope pozvala vlasti BiH da najkasnije do oktobra 2010. godine usvoje novi državni ustav da bi mehanizam etničke zastupljenosti bio zamijenjen građanskim principom pri izboru predstavnika u institucije.

Tražilo se da se to prvenstveno sprovede ukidanjem ustavne kategorije "ostalih", građana BiH koji ne pripadaju bošnjačkoj, srpskoj ili hrvatskoj nacionalnosti.

Vlasti BiH su tada također pozvane da revidiraju teritorijalnu organizaciju države i njenu podjelu na entitete, kantone i općine te preraspodijele nadležnosti između države i nižih nivoa s ciljem povećanja efikasnosti i održivosti.

XS
SM
MD
LG