Linkovi

Dodik najavio blokadu EU novca za entitet Federacija BiH


Milorad Dodik i bosanski Srbi u Istočnom Sarajevu proslavljaju državni praznik Republike Srpske, zabranjen od suda
Milorad Dodik i bosanski Srbi u Istočnom Sarajevu proslavljaju državni praznik Republike Srpske, zabranjen od suda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 miliona eura bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila 30. juna za četiri projekta u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Evropska komisija dan ranije saopštila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik "prijeti" neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

"Na koji način u Evropskoj uniji, bez zajedničke odluke u Sarajevu, misle implementirati to što su odlučili", kazao je Dodik za Radio Slobodna Evropa, 5. jula.

Republika Srpska je kandidovala osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji.

Ovakva odluka dolazi nakon Dodikovih secesionističkih izjava o izdvajanju entiteta RS iz BiH. EU je ranije zamrznula 600 miliona eura za izgradnju autoceste kroz ovaj entitet.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o financiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Vijeće ministara kao državna vlada, tročlano Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

Kadrovi Dodikovog SNSD-a mogu staviti veto na usvajanje takvih sporazuma u svakoj od ove tri državne institucije.

Istovremeno, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegoni za RSE navode kako Republika Srpska nije ispunila potrebne kriterije za financiranje.

Odbačene aplikacije SNSD-ovih gradonačelnika

Doboj, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Vukosavlje općine su u entitetu Republika Srpska kojima Evropska komisija nije odobrila bespovratna sredstva za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže, jer nisu ispunili kriterije.

Načelnici tih općina u RS-u kadrovi su vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem čelu je predsjednik RS-a Milorad Dodik, s izuzetkom Teslića kojeg vodi Milan Miličević, odnedavno predsjednik opozicijske Srpske demokratske stranke.

"Ne prizivam sankcije ni prema kome, jer njima nećete napraviti kvalitetnu političku situaciju, već treba politički dogovor u institucijama. Neka sankcioniraju političare. Međutim, ovo su u praksi sankcije stanovništvu u Republici Srpskoj koje očekuje pitku vodu u svojim domovima i to nije dobro", kazao je Miličević za Radio Slobodna Evropa.

On je pojasnio da je riječ o širem projektu na koji je svih osam općina zajedno apliciralo za financijska sredstva.

Miroslav Bojić, SNSD-ov gradonačelnik Laktaša, inače rodnog mjesta Milorada Dodika, smatra da je to urađeno "iz političkih razloga".

"Nadam se da su to tehničke stvari koje se mogu otkloniti. Siguran sam da su naše aplikacije među najboljima u BiH. Prvi smo završili svu dokumentaciju kako bismo aplicirali. Ne znam zašto kažnjavaju građane koji tu trpe i razdvajaju ljude u Federaciji BiH i RS-u i ne doprinose prosperitetu u cijeloj Bosni i Hercegovini", kazao je Bojić za RSE.

Laktaši su aplicirali za projekt koji je vrijedan oko 10,5 miliona eura od čega se pola odnosi na vodosnabdijevanje, a pola na izgradnju i obnovu kanalizacijske mreže.

"Nisu ispunili potrebne kriterije"

"Republika Srpska je poslala veoma mali broj projekata, no ni oni nisu ispunili potrebne kriterije za financiranje", kazao je Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa.

Finansiranje novih projekata na teritoriji Republike Srpske zaustavljeno je prije više od godinu dana. Iz Delegacije EU u BiH su podsjetili da je u februaru 2022. godine Evropska komisija suspendirala financiranje dva projekta na autoputu u RS-u vrijedna 600 miliona eura.

Bio je to odgovor na političku krizu koju su izazvali čelnici RS-a usvajanjem, pored ostalog, neustavnog zakona o pravosudnom vijeću.

"Odluka o suspenziji sredstava iz 2022. godine može biti promijenjena po okončanju političke krize, a EU bi željela vidjeti završen Koridor 5c radi svih građana BiH", kazao je Koenig za RSE.

Dodao je kako je, "nažalost, nedavna eskalacija situacije predstavnika RS-a slična modelu aktivnosti koje podrivaju nadležnosti državnog nivoa i institucija što je i dovelo do suspenzije financiranja dva infrastrukturna projekta prošle godine".

Iz Direkcije za evropske integracije BiH su za RSE kazali da je Republika Srpska podnijela samo jednu aplikaciju koja se odnosila na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u osam općina u RS-u.

Dodali su da resorno ministarstvo, nakon dorada, može aplicirati u okviru sljedećeg poziva Evropske komisije, te da Operativni odbor WBIF-a donosi konačnu odluku o finansiranju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG