Linkovi

Obraćanje BH ambasadora Vijeću sigurnosti UN: Lideri bosanskih Srba skrivaju zločine, negiraju genocid i slave ratne zločince


U.N. Security Council chamber
U.N. Security Council chamber

U povodu konačne presude kojom je ratni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, Vijeću sigurnosti UN-a obratio se BH ambasador Sven ALkalaj.

U obraćanju Vijeću BH ambasador informirao je da je pandemija značajno utjecala na rad na slučajevima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Izrazio je nadu d aće proces vakcinacije stanovništva vratiti sudove u BiH njihovim obavezama u rasvjetljavanju ratnih zločina.

Alkalaj je Vijeće sigurnosti informisao i o poduzimanju "svih neophodnih mjera" za provođenje revidirane Strategije za rad na ratnim zločinima koju je u septembru 2020. usvojilo Vijeće ministara BiH.

Zahvalio je OSCE-u, EU i UN-u na naporima za jačanje pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini i informirao o otvaranju prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini.

Pažnju Vijeća sigurnosti skrenuo je na slučaj Novaka Đukića, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini koji je pobjegao u Srbiju. Prema Alkalajevim riječima ovaj slučaj nazvao je katastrofom koja je negativno utjecala na saradnju u regiji na kažnjavaju ratnih zločinaca.

"Đukić mora biti vraćen da bi se suočio sa pravnim posljedicama svojh zločina", rekao je Alkalaj.

"Danas čelnici bosanskih Srba nastavljaju svoje napore da sakriju zlodjela i negiraju genocid. Oni slave kao heroje zle muškarce i žene koji su počinili ove zločine - iako su Mladić i većina ostalih ključnih osoba u ultranacionalističkom vodstvu bosanskih Srba izvedeni pred lice pravde i osuđeni za ratne zločine.

Kao što ilustrira današnja konačna presuda, ta će poricanja i pokušaji prekrajanja povijesti i dalje propadati. Mladić, poznat kao Mesar Balkana još od svog okrutnog i kukavičkog masovnog ubojstva nenaoružanih muškaraca i dječaka, umrijet će sramotno i živjeti u sramoti. Razarajuće posljedice njegovih kaznenih djela ostaju i članovi obitelji žrtava više nikada neće moći vidjeti svoje najmilije, ali pravda je nadvladala. Zbog toga je Bosna i Hercegovina danas zahvalna nacija." rekao je na kraju izlaganja Alkalaj.

Alkalajevo obraćanje Vijeću sigurnosti, dan ranije je neuspješno pokušao spriječiti Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tražeći od Predsjedavajućeg Vijeća da se Alkalaju ne dozvoli da govori.

U obraćanju javnosti nakon presude Ratku Mladiću, Milorad Dodik i predsjednica entiteta RS, Željka Cvijanović, relativizirali su presudu, a sud u Hagu označili "antisrpskim".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG