Linkovi

Visoke diplomate UN-a o presudi Mladiću: Odgovornost je korak ka pomirenju


(FILES) In this file photograph taken on December 9, 2020, UN High Commissioner for Human Rights Michelle Bachelet looks on as she attends a press conference in Geneva. - The UN rights chief warned April 13, 2021, of possible crimes against humanity in My
(FILES) In this file photograph taken on December 9, 2020, UN High Commissioner for Human Rights Michelle Bachelet looks on as she attends a press conference in Geneva. - The UN rights chief warned April 13, 2021, of possible crimes against humanity in My

"Presuda Mehanizma naglašava odlučnost međunarodnog pravosudnog sustava da osigura odgovornost, bez obzira koliko dugo trajalo - u Mladićevom slučaju, gotovo tri desetljeća nakon što je počinio svoje grozne zločine", rekla je Bachelet.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet i posebna savjetnica glavnog tajnika za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu pozdravile su u utorak odluku da se potvrde osuđujuće presude bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću po više tačaka genocida, zločina protiv čovječnosti i ratni zločin.

UN-ov Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Haagu odbacio je u utorak Mladićevu žalbu na osuđujuće presude u studenom 2017., potvrđujući time njegovu odgovornost za zločin genocida u odnosu na Srebrenicu u srpnju 1995. godine, te za zločine protiv čovječnosti i počinjene ratne zločine u cijeloj Bosni i Hercegovini devedesetih.

"Odluka da se potvrde Mladićeve osuđujuće presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i njegova kazna doživotnog zatvora, pruža povijesnu sigurnost i konačnost žrtvama i preživjelima", dodao je Nderitu. "Također šalje izuzetno važnu poruku na cijelom zapadnom Balkanu, gdje vidimo poricanje genocida i veličanje osuđenih zločinaca kao što je Mladić, ne samo da traje, već se i povećava."

Bachelet i Nderitu pozvali su izabrane i javne dužnosnike i medijske organizacije u regiji da se suzdrže od revizionističkih narativa, podijeljene retorike i poticanja na mržnju te da sustavno osuđuju bilo koje riječi ili postupke koji pogoršavaju napetost između zajednica i između država.

Plakati, grafiti, plakete, pribor i ostali materijali koji slave ratne zločince i dalje se pojavljuju u raznim gradovima u Bosni i Hercegovini, uključujući Foču, gdje su preživjeli suočeni sa muralom koja prikazuje Mladića.

"Mladićevi zločini bili su grozni vrhunac mržnje poticane radi političke dobiti. Današnja odluka odnosi se na njegovu individualnu odgovornost za njegova stravična djela, a ne na kolektivno kažnjavanje ili raspodjelu krivnje na bilo koju određenu zajednicu ", rekao je Bachelet.

Pozivam vlade i izabrane i javne dužnosnike da teže pravdi za sve žrtve i preživjele ratove u bivšoj Jugoslaviji, da ublaže - umjesto da pogoršavaju - otvorene rane u regiji i da potpiru pomirenje i dugotrajni mir. Samo iskrenim obraćanjem prošlosti zemlja može težiti stvaranju uključive budućnosti i izgradnji odgovornih institucija za sve svoje građane ”, dodao je Visoki povjerenik.

Bachelet i Nderitu također su odali počast žrtvama Mladićevih zločina zbog njihove ustrajnosti u potrazi za pravdom, napominjući da, iako ništa ne može izbrisati strahote iz prošlosti, odluka Mehanizma pruža određenu mjeru ispravljanja.

"Pravda sama po sebi neće dovesti do pomirenja, ali stvarnog pomirenja ne može biti bez pravde", rekao je Nderitu. "Iz tog razloga, odgovornost predstavlja važan korak na putu prema pomirenju i stoga ključnu komponentu prevencije."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG