Linkovi

Generalni tajnik UN: Suzdržati se od poricanja zločina


Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres
Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres

"Glavni tajnik prima na znanje današnje dostavljanje žalbene presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u slučaju protiv gospodina Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika oružanih snaga bosanskih Srba.", stoji u reakciji koju je medijima poslao glasnogovornik Generalnog sekretara UN, Stephane Dujarric.

"Generalni tajnik misli na žrtve, preživjele i njihove obitelji koje su pretrpjele genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja za koje je g. Ratko Mladić proglašen krivim. Poziva sve one koji imaju moć da se suzdrže od poricanja ozbiljnosti zločina koji su presuđeni i napominje da je odgovornost ključni korak za pomirenje u regiji.

Pravomoćna presuda u slučaju protiv g. Ratka Mladića, jednog od najviših dužnosnika kojem je sudio Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam, odraz je predanosti međunarodne zajednice međunarodnom kaznenom pravosuđu i borba protiv nekažnjivosti. To je još jedan važan korak ka pomirenju s prošlošću za izgradnju otpornije, sigurnije i buduće budućnosti za sve građane i stanovnike Bosne i Hercegovine i regije.

Glavni tajnik izražava duboku zahvalnost za predanost i naporan rad sudaca i osoblja uključenih u ovaj slučaj od 1995. godine, kada je podignuta prva optužnica. Ujedinjeni narodi i dalje su potpuno predani podupiranju napora u postizanju odgovornosti i pravde za sve.
", stoji u reakciji proslijeđenoj medijima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG