Linkovi

Dodik pokušao spriječiti obraćanje BH ambasadora Vijeću sigurnosti povodom presude Mladiću


Pismo Milorada Dodika upućeno predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a
Pismo Milorada Dodika upućeno predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a

Glas Amerike u posjedu je pisma koje je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedavajućem Vijeću sigurnosti UN-a, tražeći da se ne dozvoli obraćanje BH ambasadora pri UN-u Svena Alkalaja Vijeću, a u povodu konačne presude Ratku Mladiću.

Sadržaji Glasa Amerike su besplatni i slobodni za prenošenje uz obavezno navođenje izvora i url linka na orginalni sadržaj.

Pismo napisano na zaglavlju Predsjedništva Bosne i Hercegovine nosi datum 07/06/2021., a Dodik se poziva na svoj kapacitet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U pismu Estoncu Svenu Jurgesonu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, Dodik traži da se predstavniku Bosne i Hercegovinu pri UN-u Svenu Alkalaju ne dozvoli da se povodom presude Ratku Mladiću obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

U pismu kao razlog Dodik navodi navodne "specifične restrikcije u domaćim, (BH) zakonima" koje se odnose na kompetencije stalnog predstavnika BiH pri UN-u.

Vijeće sigurnosti UN-a zasijeda večeras.

Pismo Milorada DOdika upućeno predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a
Pismo Milorada DOdika upućeno predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a

U reakciji na konačnu presudu Ratku Mladiću u kojoj mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora zbog genocida, terora i zločina protiv čovječnosti, Milorad Dodik je pred BH medijima relativizirao presudu i zločine tvrdeći da se radi o "anti-srpskom sudu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG