Linkovi

Opstrukcija je sada glavni fokus istrage Trumpovih dokumenata


Dokumenti izvađeni iz skladištabu kući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Istraga FBI-a o strogo povjerljivim vladinim informacijama usmjerena je na pitanje je li tim bivšeg predsjednika Donalda Trumpa opstruirao istragu. Novi dokument navodi da su vladini zapisi bili skriveni i uklanjani te da su agencije dovedene u zabludu o tome što je još tamo.

Optužba ne znači nužno da će se Trump ili bilo tko drugi na kraju suočiti s optužbama. Ali to bi moglo predstavljati najizravniju pravnu prijetnju Trumpu ili onima u njegovoj orbiti, djelomično zato što je Ministarstvo pravosuđa povijesno gledalo na opstrukciju kao na otežavajuću okolnost koja ide u prilog podizanja optužnica u istragama koje uključuju pogrešno postupanje s povjerljivim informacijama.

"To ide u srž pokušaja potčinjavanja samog integriteta našeg kaznenopravnog sistema", rekao je David Laufman, koji je nekoć nadgledao isti protuobavještajni odjel Ministarstva pravosuđa koji je sada odgovoran za istragu Mar-a-Laga.

Najnoviji zahtjev Ministarstva pravosuđa u ovom slučaju manje je usmjeren na prošlogodišnje uklanjanje povjerljivih podataka iz Bijele kuće u Mar-a-Lago, a više na događaje prošlog proljeća. Tada su službenici za provođenje zakona pokušali - neuspješno - vratiti sve dokumente i dobili su lažna uvjeravanja da je sve evidentirano nakon "marljive potrage".

Ministarstvo pravosuđa izdalo je sudski poziv velikoj poroti u maju za evidenciju, a dužnosnici su posjetili Mar-a-Lago 3. juna kako bi je preuzeli. Kad su stigli tamo, navodi se u utorak u dokumentu ministarstva, Trumpov im je odvjetnik predao "jednu omotnicu, dvostruko omotanu samoljepljivom trakom" koja sadrži dokumente.

Skrbnik za evidenciju je dužnosnicima dao potvrdu pod zakletvom u kojoj je rekao da su “svi dokumenti koji odgovaraju” sudskom pozivu pronađeni i predočeni. Trumpov odvjetnik rekao je da su svi zapisi koji su došli iz Bijele kuće bili na jednom mjestu - u skladištu - i da ih nije bilo ni u jednom privatnom prostoru ili drugom mjestu u kući.

No, FBI je počeo sumnjati u istinitost tih izjava i dobio je nalog za ponovni pretres 8. avgusta.

Dužnosnici su "razvili dokaze da su vladini zapisi vjerovatno bili skriveni i uklonjeni iz skladišne sobe te da su vjerovatno poduzeti napori da se ometa vladina istraga", kaže se u novom podnesku Ministarstva pravosuđa.

U svojoj pretrazi u avgustu agenti su pronašli povjerljive dokumente ne samo u skladištu nego i u uredu bivšeg predsjednika, uključujući tri povjerljiva dokumenta u uredskom stolu, prema Ministarstvu pravosuđa. U nekim slučajevima, agenti i odvjetnici koji su vršili pregled zaplijenjenih dokumenata zahtijevali su dodatna odobrenja jer je materijal bio tako visoko povjerljiv.

“To što je FBI, u nekoliko sati, izvukao dvostruko više dokumenata s oznakama tajnosti od 'marljive pretrage' koju su savjetnici bivšeg predsjednika i drugi predstavnici imali sedmicama da obave, ozbiljno dovodi u pitanje izjave iznesene u potvrdi od 3. juna i dovodi u sumnju opseg saradnje po ovom pitanju”, navodi se u dokumentu.

U vlastitom podnesku u srijedu navečer, Trumpovi odvjetnici osudili su pretres tvrdeći da je "usred standardnog međusobnog davanja i uzimanja" između bivšeg predsjednika i Nacionalne uprave za arhive i evidenciju oko predsjedničkih zapisa.

XS
SM
MD
LG