Linkovi

Opstrukcija je sada glavni fokus istrage Trumpovih dokumenata


Dokumenti izvađeni iz skladištabu kući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.
Dokumenti izvađeni iz skladištabu kući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Istraga FBI-a o strogo povjerljivim vladinim informacijama usmjerena je na pitanje je li tim bivšeg predsjednika Donalda Trumpa opstruirao istragu. Novi dokument navodi da su vladini zapisi bili skriveni i uklanjani te da su agencije dovedene u zabludu o tome što je još tamo.

Optužba ne znači nužno da će se Trump ili bilo tko drugi na kraju suočiti s optužbama. Ali to bi moglo predstavljati najizravniju pravnu prijetnju Trumpu ili onima u njegovoj orbiti, djelomično zato što je Ministarstvo pravosuđa povijesno gledalo na opstrukciju kao na otežavajuću okolnost koja ide u prilog podizanja optužnica u istragama koje uključuju pogrešno postupanje s povjerljivim informacijama.

"To ide u srž pokušaja potčinjavanja samog integriteta našeg kaznenopravnog sistema", rekao je David Laufman, koji je nekoć nadgledao isti protuobavještajni odjel Ministarstva pravosuđa koji je sada odgovoran za istragu Mar-a-Laga.

Najnoviji zahtjev Ministarstva pravosuđa u ovom slučaju manje je usmjeren na prošlogodišnje uklanjanje povjerljivih podataka iz Bijele kuće u Mar-a-Lago, a više na događaje prošlog proljeća. Tada su službenici za provođenje zakona pokušali - neuspješno - vratiti sve dokumente i dobili su lažna uvjeravanja da je sve evidentirano nakon "marljive potrage".

Ministarstvo pravosuđa izdalo je sudski poziv velikoj poroti u maju za evidenciju, a dužnosnici su posjetili Mar-a-Lago 3. juna kako bi je preuzeli. Kad su stigli tamo, navodi se u utorak u dokumentu ministarstva, Trumpov im je odvjetnik predao "jednu omotnicu, dvostruko omotanu samoljepljivom trakom" koja sadrži dokumente.

Skrbnik za evidenciju je dužnosnicima dao potvrdu pod zakletvom u kojoj je rekao da su “svi dokumenti koji odgovaraju” sudskom pozivu pronađeni i predočeni. Trumpov odvjetnik rekao je da su svi zapisi koji su došli iz Bijele kuće bili na jednom mjestu - u skladištu - i da ih nije bilo ni u jednom privatnom prostoru ili drugom mjestu u kući.

No, FBI je počeo sumnjati u istinitost tih izjava i dobio je nalog za ponovni pretres 8. avgusta.

Dužnosnici su "razvili dokaze da su vladini zapisi vjerovatno bili skriveni i uklonjeni iz skladišne sobe te da su vjerovatno poduzeti napori da se ometa vladina istraga", kaže se u novom podnesku Ministarstva pravosuđa.

U svojoj pretrazi u avgustu agenti su pronašli povjerljive dokumente ne samo u skladištu nego i u uredu bivšeg predsjednika, uključujući tri povjerljiva dokumenta u uredskom stolu, prema Ministarstvu pravosuđa. U nekim slučajevima, agenti i odvjetnici koji su vršili pregled zaplijenjenih dokumenata zahtijevali su dodatna odobrenja jer je materijal bio tako visoko povjerljiv.

“To što je FBI, u nekoliko sati, izvukao dvostruko više dokumenata s oznakama tajnosti od 'marljive pretrage' koju su savjetnici bivšeg predsjednika i drugi predstavnici imali sedmicama da obave, ozbiljno dovodi u pitanje izjave iznesene u potvrdi od 3. juna i dovodi u sumnju opseg saradnje po ovom pitanju”, navodi se u dokumentu.

U vlastitom podnesku u srijedu navečer, Trumpovi odvjetnici osudili su pretres tvrdeći da je "usred standardnog međusobnog davanja i uzimanja" između bivšeg predsjednika i Nacionalne uprave za arhive i evidenciju oko predsjedničkih zapisa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG