Linkovi

FBI zaplijenio visoko povjerljive dokumente prilikom pretresa Trumpove kuće na Floridi


Spisak stvari zaplijenjenih na Trumpovom imanju Mar-a-Lago sadrži stavku "različita tajna dokumenta". Priznanicu je objavio okružni sud za južni distrikt Floride, 12. august 2022.
Spisak stvari zaplijenjenih na Trumpovom imanju Mar-a-Lago sadrži stavku "različita tajna dokumenta". Priznanicu je objavio okružni sud za južni distrikt Floride, 12. august 2022.

Agenti FBI-ja su poslije pretrage imanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi iznijeli 11 grupa klasifikovanih dokumenata, uključujući neke sa oznakom "strogo povjerljivo", saopštio je u petak Sekretarijat za pravosuđe, i istovremeno otkrio da je imao opravdani razlog da sprovede pretres zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži.

Ova saznanja su zasnovana na dokumentima koja su objavljena pošto je federalni sudija dozvolio da se otpečati nalog na osnovu kojeg je obavljen pretres Trumpove rezidencije Mar-a-Lago.

Na svojoj društvenoj mreži "Istina", Trump je objavio da su svi dokumenti bilia "deklasifikovani" i čuvani na sigurnom mjestu.

"Nisu morali ništa da zaplijenjuju. Mogli su da imaju sve to u svakom trenutku a da se ne bave politikom i provaljuju u Mar-a-Lago", saopštio je bivši predsjednik.

Dok predsjednici, dok su na vlasti, generalno imaju ovlaštenja da deklasifikuju informacije, to ovlaštenje prestaje čim napustse položaj, i nije još izvjesno da li su dokumenti ikada bila deklasifikovani. Trump je zadržao dokumente uprkos brojnim zahtjevima agencija, uključujući i Nacionalni arhiv, da ih preda u skladu sa federalnim zakonom.

Među zaplijenjenim dokumentima su ne samo ona sa oznakom "visoko povjerljivo" već neka spadaju u specijalnu kategoriju SCI (sensitive compartmented information) koja štiti najvažnije tajne Sjedinjenih Država, a čije bi javno otkrivanje moglo da ozbiljno ugrozi nacionalne interese. U sudskim dokumentima se ne navode detalji o informacijama koje se nalaze u tim dokumentima.

Trumpovo imanje Mar-a-Lago, snimljeno iz vazduha, 10. august 2022.
Trumpovo imanje Mar-a-Lago, snimljeno iz vazduha, 10. august 2022.

U sudskom nalogu se navodi da su federalni agenti istraživali potencijalno kršenje tri različita federalna zakona, uključujući i Zakon o špijunaži, koji reguliše prikupljanje, prenos ili gubitak odbrambenih informacija. Drugi zakoni se odnose na skrivanje, uništavanje ili uklanjanje dokumenata, i uništavanje i falsifikovanje dokumenata u fedralnim istragama.

Američki Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u četvrtak od federalnog suda da otpečati nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika na Floridi u vezi sa istragom o njegovom rukovanju dokumentima iz Bijele kuće.

Priznanica o zaplijenjenoj imovini pokazuje da su federalni agenti prikupili i druge potencijalne predsjedničke dokumente, uključujući uredbu kojom je pomilovan Trumpov saradnik Roger Stone, "kožna kutija sa dokumentima" i informacija o predsjedniku Francuske.

Traupova advokatica Christina Bobb, koja je bila prisutna u Mar-a-Lagu za vrijeme FBI-jeve pretrage, potpisala je dvije priznanice o imovini koju su agenti zaplijenili - jednu koja sadrži dvije stranice, i drugu na jednoj stranici.

Državni tužilac Merrick Garland najavio je zahtjev, rekavši da je lično odobrio odluku o traženju naloga za pretres u vezi sa tekućom istragom o Trumpovom rukovanju spisima Bijele kuće.

U svojim prvim javnim komentarima o kontroverznom FBI pretresu Trumpovog odmarališta Mar-a-Lago u ponedjeljak, Garland je rekao da je odluka da se otpečati nalog za pretres, kao i priznanica o imovini koja je data Trumpovim predstavnicima donijeta pošto je Trump javno objelodanio pretres.

"Sekretarijat je odlučilo da podnese zahtjev za objavljivanje naloga i priznanice u svjetlu javne potvrde bivšeg predsjednika o pretresu, okolnih okolnosti i značajnog javnog interesa za ovo pitanje", rekao je Garland u kratkoj televizijskoj izjavi.

Pretres, tokom kojeg su agenti FBI izvukli kutije sa dokumentima vezane za Trumpovo predsjednikovanje, republikanci su osudili kao oružje Sekretarijata za pravosuđe protiv bivšeg predsjednika.

Rekavši da Sekretarijat za pravosuđe "ne poduzima takve odluke olako", Garland je ukazao da agenciji za sprovođenje zakona nije preostalo drugog izbora.

"Tamo gdje je to moguće, standardna je praksa da se traže manje nametljiva sredstva kao alternativa pretresu i da suzi obim svake pretrage koja se preduzima", rekao je Garland.

Garland je odbio republikanske kritike upućene na račun Sekretarijata za pravosuđe i FBI-a zbog navodnog izdvajanja slučaja bivšeg predsjednika u političke svrhe.

"Neću šutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut", rekao je Garland. "Muškarci i žene iz FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe su posvećeni, patriotski nastrojeni javni službenici".

Trump je bio u New Yorku kada je FBI pretresao njegovu rezidenciju na Floridi, ali je otišao na svoju drštvenu mređu "Istina" (Truth Social) da to objavi kako je pretres u toku, napisavši "Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Država".

XS
SM
MD
LG