Linkovi

Američki nacionalni arhiv: Trump je odnio 700 stranica povjerljivih dokumenata na Floridu


Donald Trump
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump napustio je Washington s više od 700 stranica povjerljivih dokumenata, uključujući neke koji sadrže visoke vladine tajne, kada je njegovo predsjedništvo završilo prošle godine, objavio je Nacionalni arhiv u utorak.

Ovo je otkriveno u pismu od 10. maja vršioca dužnosti američkog arhiviste, Debre Steidel Wall, jednom od Trampovih advokata, Evanu Corcoranu, pošto je odbacila tvrdnje Trampovih predstavnika da bi bivšem predsjedniku trebalo dozvoliti da zadrži neke od dokumenata, a koji su se pozivali na izvršnu privilegiju tokom Trumpovog predsjedavanja u Bijeloj kući.

Wall je opisala rastuću alarmantnost u Odjeljenju za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde o "potencijalnoj šteti koja je proizašla iz očiglednog načina na koji su ovi materijali bili pohranjeni i transportovani" na Trumpovo imanje Mar-a-Lago umjesto da su predati Nacionalnom arhivu za vrijeme okončanja njegovog predsjedavanja, kako to zahtijeva američki zakon.

Trumpovo imanje na Floridi.
Trumpovo imanje na Floridi.

U njenom pismu se navodi da se nalazi "preko 100 dokumenata sa klasifikacijskim oznakama" u 15 kutija materijala koje je vlada preuzela iz Mar-a-Laga u januaru, prvom od tri puta ove godine kada su FBI i američki arhivisti prikupili kutije povjerljivog materijala iz Trumpove zimske rezidencije i privatnog kluba na obali Atlantika.

Trump i njegovi saradnici predali su još dokumenata u junu, a onda su agenti FBI-a, postupajući po sudskom nalogu za pretres, 8. avgusta izvukli još dvadesetak kutija, uključujući 11 kutija poverljivih dosijea, dok su pretraživali njegovu kancelariju, skladište u podrumskom prostoru i ostale prostorije na imanju.

Neki od pronađenih dokumenata klasifikovani su kao "TS/SCI", što je skraćenica za "Top Secret/Sensitive Compartmented Information" (Strogo povjerljive/osjetljive informacije), ili označeni kao ""Special Access Programs (Programi specijalnog pristupa), koji sadrže neke od najstrože čuvanih tajni vlade koji bi trebali biti vidljivi samo u sigurnim državnim objektima, a ne u rezidenciji kao što je Mar-a-Lago. Osim što je riječ o Trumpovom domu tokom nekoliko mjeseci godišnje, to je i vrhunski restoran i hotel za članove koji plaćaju članarinu.

Trump je tvrdio da je skinuo povjerljivost s materijala prije nego što mu je mandat istekao 20. januara 2021. godine, a Joe Biden postao američki predsjednik, ali ni Trump ni njegovi saradnici nisu pružili nikakve dokumentirane dokaze o takvom uklanjanju tajnosti.

John Solomon, jedan od Trumpovih saveznika u medijima i jedan od saradnika bivšeg predsjednika u arhivama, prvo je objelodanio pismo Wallove u ponedjeljak naveče, a arhivi su ga potom objavili u utorak.

Novo otkriće uslijedilo je kada su Trumpovi odvjetnici u ponedjeljak zatražili od federalnog suda da privremeno blokira FBI da pregleda dokumente vraćene s njegovog imanja na Floridi dok se ne imenuje specijalni pravni predstavnik koji će odvojiti sve materijale obuhvaćene privilegijom izvršne vlasti i vratiti mu ih.

Federalni istražitelji istražuju da li je Trump nezakonito držao evidenciju u Mar-a-Lagu, tvrdeći u nalogu za pretres, koji je korišten za pretres od 8. avgusta, da je možda prekršio tri američka zakona, uključujući američki Zakon o špijunaži.

New York Times je u ponedjeljak izvijestio da je vlada ukupno pronašla više od 300 povjerljivih dokumenata u Trampovim rezidencijama, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, iako sadržaj materijala nije otkriven.

Trump je kritizirao postupak, a njegov pravni podnesak nazvao je FBI pretres od 8. avgusta "šokantno agresivnim potezom".

Državni tužilac Merrick Garland rekao je da je on odobrio pretres, a federalni sudija ga je odobrio nakon što je FBI u izjavi pod zakletvom ustvrdio da vjeruje da je zločin mogao biti počinjen.

Trumpovi saveznici su tvrdili da je imao "trajni nalog" da skine tajnost sa materijala iznesenog iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, ali nije predočena nikakva dokumentacija koja potvrđuje da je to učinio.

Nakon pretresa 8. avgusta, neke od najvećih američkih novinskih organizacija zatražile su od federalnog sudije Brucea Reinharta na Floridi da javno objavi izjavu FBI-a u kojoj se detaljno navodi vjerojatni razlog za provođenje pretrage. Ministarstvo pravde protivi se objavljivanju dokumenta iz straha da bi to ugrozilo istragu i otkrilo imena svjedoka saradnika.

Sudija za prekršaje je rekao da razmišlja o objavljivanju redigovane verzije izjave pod zakletvom, ali je u ponedjeljak priznao da bi njeno objavljivanje bilo gotovo besmisleno, ako bi ključni dijelovi bili zatamnjeni, kao što su tražili vladini tužioci. On je naložio tužiocima da do četvrtka predstave svoje predložene redakcije.

XS
SM
MD
LG