Linkovi

U zaplijenjenim dokumentima i Trumpova komunikacija sa advokatima


ARHIVA - Nalog za pretres koji je odobrio Okružni sud SAD i kojim se omogućava FBI-u da pretraži rezidenciju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago.
ARHIVA - Nalog za pretres koji je odobrio Okružni sud SAD i kojim se omogućava FBI-u da pretraži rezidenciju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago.

Američki Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je pronašao "ograničen skup materijala" koji bi mogli da sadrže informacije o privatnim kontaktima predsjednika Donalda Trumpa sa svojim advokatima i koji bi trebalo da budu isključeni iz vladine istrage visoko povjerljivih dokumenata.

Tužioci su, u sudskom podnesku na Floridi, rekli da će u narednim danima dati više informacija o tome šta su pronašli u 20 kutija materijala koji su agenti FBI uzeli iz Trumpovog odmarališta Mar-a-Lago tokom pretresa imovine koju je odobrio sud.

Materijal uzet u nenajavljenoj pretrazi od 8. avgusta obuhvatio je 11 registara označenih različitim stepenom klasifikacije nacionalne bezbjednosti koje je Trump ponio sa sobom kada mu je mandat predsjednika istekao 20. januara 2021, umjesto da ih preda Nacionalnom arhivu kako to nalažu zakoni SAD.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland odobrio je pretres, za koji je prethodno dobio odobrenje sudije za prekršaje na Floridi, pošto su tužioci posumnjali da Trump nije predao sva povjerljiva dokumenta koja je držao, čak ni pošto je predao stotine stranica poverljivog materijala Arhivu u januaru i junu.

U nalogu za pretres kojim se agenti FBI-ja ovlašćuju da traže materijal navodi se da vlada istražuje da li su kršeni zakoni o špijunaži i ometanju pravosuđa.

Ali, prema američkim krivičnopravnim procedurama, svi kontakti, pismeni ili usmeni, koje je Trump možda imao sa svojim advokatima, smatraće se privilegovanim.

Kao takve, informacije iz takvog kontakta advokata i klijenta tužioci ne bi mogli da iskoriste ako Sekretarijat za pravosuđe eventualno preduzme korak bez presedana u podizanju krivične prijave protiv bivšeg predsjednika, što u ovoj fazi istrage nikako nije izvjesno.

Trumpovi advokati su takođe tražili da se imenuje specijalni nadzornik koji će pregledati zaplijenjeni materijal, a američka okružna sudija Ejlin Kenon rekla je u subotu da je sklona da udovolji njihovom zahtjevu do daljeg saslušanja u četvrtak.

Nije odmah bilo jasno kako će pregled Sekretarijata za pravosuđe, koji traži potencijalno privilegovane informacije o Trumpovim kontaktima sa svojim advokatima, uticati na zahtjev bivšeg predsednika da specijalni nadzornik u suštini sprovede istu reviziju.

U podnesku sudu u Floridi u ponedeljak, tužioci su takođe rekli da Sekretarijat za pravosuđe i kancelarija direktorke Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns pregledaju povjerljivi materijal koji je Trump čuvao u Mar-a-Lagu.

Pored toga, Hejns je rekla ključnim zakonodavcima koji nadgledaju pitanja američke obavještajne službe da njena kancelarija procjenjuje potencijalni rizik po nacionalnu bezbjednost koji bi bio rezultat objelodanjivanja materijala koje je Trump držao.

XS
SM
MD
LG