Linkovi

Trump pokušavao da opstruira istragu o povjerljivim dokumentima


Trampova kuća u Mar-a-Lagu na Floridi
Trampova kuća u Mar-a-Lagu na Floridi

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da su povjerljiva dokumenta najvjerovatnije "sakrivana i uklanjana" iz kuće Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu na Floridi, u pokušaju da se opstruiše federalna istraga o vladinim dokumentima koji su protivzakonito tamo odnijeti.

FBI je tokom nedavnog pretresa u Mar-a-Lagu zaplijenio 33 kutije sa više od 100 povjerljivih dokumenata koji su bili sklonjeni u Trumpovoj kancelariji, pokazuju objavljeni dijelovi dokumenta koji je osnov naloga za pretres.

U tom objavljenom dokumentu je nagoviješteno da su Trumpovi saradnici možda namjerno obmanjiavali nadležne o tome da li dokumenta od najveće tajnosti stoje u Mar-a-Lagu.

Sekretarijat za pravosuđe objavio je da je pretres izvršen jer su nedostajala neka povjerljiva dokumenta, ali i da postoji sumnja da je još dokumenata ostalo u Trumpovoj kući - uprkos tome što bivši predsjednik tvrdi da je uzet sav materijal.

Sekretarijat za pravosuđe ipak nije odgovorio na pitanje koje najviše zanima javnost: zašto je Trump držao kod sebe određena dokumenta iz Bijele kuće i zašto ih nije vratio kada su zatražena. Odsustvo tog odgovora sugeriše da ga nadležni možda i nemaju.

U dokumentu se navodi da su pripadnici FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe bili u Mar-a-Lagu 3. juna i da Trumpov zastupnik tada nije objasnio zašto se tamo nalaze vladina dokumenta, uključujući i ona povjerljiva, neka od njih i godinu i po dana pošto je Trump napustio Bijelu kuću. Posjeta Mar-a-Lagu desila se nedelju dana pošto je Sekretarijat za pravosuđe izdao obavezujući poziv da se dokumenta vrate.

Trumpovi zastupnici tvrdili su tada da su se dokumenta nalazila u prostoriji za skladištenje u kući. Međutim, sekretarijat je poslije uvida u video snimak iz kuće, objavio da postoje naznake da su dokumenta odatle sklanjana kako bi se opstruisala istraga. Nije objavljeno i ko je sklanjao dokumenta.

Kada su agenti došli u Mar-a-Lago u avgustu, pronašli su dokumenta i u Trumpovoj kancelariji i u sobi za skladištenje, navodi sekretarijat.

Istraga je počela kada je Nacionalni arhiv, koji čuva sva dokumenta iz Bijele kuće, objavio da nedostaju neka dokumenta.

Sekretarijat za pravosuđe objavio je osnov naloga za pretres kako bi se usprotivio Trumpovom zahtjevu da se imenuje specijalni sudija koji će uraditi reviziju cijelog predmeta. Okružni sudija Ejlin Kenon će saslušati argumente obje strane u četvrtak.

Ona je već nagovijestila da ima namjeru da imenuje specijalnog sudiju, ali je dala priliku i sekretarijatu da se izjasni.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG