Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe objavio dokument na osnovu kojeg je dobijen nalog za pretres Trumpove vile


Podnesak na osnovu kojeg je FBI dobio nalog za pretres odmarališta bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. (Foto: AP)
Podnesak na osnovu kojeg je FBI dobio nalog za pretres odmarališta bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. (Foto: AP)

Sekretarijat za pravosuđe objavio je redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres i zaplijenio povjerljiva vladina dokumenta iz kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

U dokumentu se otkrivaju o novi detalji o klasifikovanim papirima koje je Trump držao u svojoj kući u Mar-a-Lagu sve do januara ove godine, od predsjednikovih rukom pisanih bilješki do informacija o nacionalnim obavještajnim izvorima.

Četrnaest od 15 kutija pronađenih na imanju bivšeg predsjednika sadržalo je dokumente sa oznakama da su povjerljivi, navodi se u podnesku kojim je FBI opravdao nalog za pretragu Trumpove imovine.

Dokument na 38 stranica, čak i u redigovanoj formi, sadrži dodatne detalje o krivičnoj istrazi, koja je u toku, a koja je donijela novu pravnu opasnost za Trumpa baš u trenutku kada postavlja temelje za još jednu predsjedničku kandidaturu.

Objavljena verzija podvlači obim osjetljivih vladinih dokumenata koji su pronađeni u Mar-a-Lagu i otkriva da je FBI bio zabrinut da su se ta dokumenta tamo nalazila nezakonito.

Od 38 stranica dokumenta koji je danas otpečaćen, 23 su u većoj mjeri zatamnjene, dok je 11 u potpunosti redigovano.

Također je objavljeno pismo Trumpovog advokata koji se žalio na istragu Sekretarijata za pravosuđe, navodeći da je Trump imao ovlaštenja da skine oznaku tajnosti sa dokumenta.

Pretres Mar-a-Laga 8. avgusta obavljen je u okviru federalne istrage o tome da li je Trump po odlasku sa položaja ilegalno odnio dokumenta koja po zakonu pripadaju Nacionalnom arhivu. Među njima su neka dokumenta sa oznakom "strogo povjerljivo".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG