Linkovi

Trump priznao - Biden predsjednik


ARHIVA - Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp (Foto: Reuters/Tom Brenner)
ARHIVA - Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Odlazeći predsjednik SAD Donald Trump priznao je u četvrtak da će Joe Biden biti naredni američki predsjednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasijedao o potvrdi Bidenove pobjede.

Trump, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

"Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahtijeva zacjelivanje rana i pomirenje", naveo je Trump u video snimku koji je postavljen na Twitter.

Trump je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sjedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

"Bila mi je doživotna čast da služim kao vaš predsjednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje", naveo je Trump koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smijenjen poslije napada u srijedu.

Trump je prethodnih mjeseci bez dokaza tvrdio da je pobijedio i da je žrtva izborne prevare.

Trumpova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cijela Bijela kuća osuđuje nasilje koje se u sredu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

"Mi to osuđujemo - predsjednik i ova administracija - na najsnažniji mogući način", rekla je novinarima Mekeneni na brifingu za novinare u Bijeloj kući. "To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni". Portparolka Bijele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

"Oni koji rade u ovoj zgradi rade na tome da osiguraju mirni prenos vlasti. Sada je trenutak da se Amerika ujedini", izjavila je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG