Linkovi

Više zahtjeva za Trumpovu smjenu: Pelosi, Schumer ...


Donald Trump
Donald Trump

Predsjedavajuća Predstavničkog Doma Kongresa Nancy Pelosi zatražila je da Donald Trump bude uklonjen za pozicije Predsjednika SAD.

Pelosi je u javnom istupu informisala o obavezama i planovima koje Kongres ima u bližoj budućnosti. Prva stvar na listi bio je zahtjev da se Donald Trump, na osnovu amandmana 25. ukloni sa pozicije.

Nazvala ga je opasnim čovjekom i pozvala na pravnu akciju. Jedno od novinarskih pitanja bilo je o efikasnosti postupka opoziva budući da su Trumpu do kraja mandata ostali dani. "Svaki dan sa njim mogao bi biti horor show", rekla je Pelosi.

"Ako potpredsjednik i kabinet ne djeluju, Kongres će možda biti spreman krenuti naprijed s opozivom",rekla je Pelosi.

Lider demokrata u američkom Senatu Chuck Schumer pozvao je odlazećeg potpredsjednika Mike Pencea da smijeni Donalda Trumpa nakon nasilja Trumpovih pristalica u Kongresu.

"Ono što se jučer dogodilo u Capitol Hillu bila je pobuna protiv SAD koju je podstakao predsjednik", rekao je Schumer u saopštenju. “Ovaj predsjednik ne bi trebao da bude na funkciji ni dana više".

Schumer je pozvao potpredsjednika da se pozove na 25. ustavni amandman koji omogućava da potpredsjednik i većina u predsjednikovom kabinetu proglase šefa države "nesposobnim" za dalje obavljanje funkcije i uklone ga sa vlasti.

Schumer je rekao da ukoliko Pence to odbije, onda bi Kongres trebao da pokrene postupak za opoziv.

Postoje dva načina za uklanjanje predsjednika s funkcije: 25. amandman američkog Ustava i opoziv nakon čega slijedi presuda Senata.

U oba scenarija, potpredsjednik Mike Pence bi preuzeo dužnost do Bidenove inauguracije.

Da bi se pozvali na 25. amandman, Pence i većina Trumpovog kabineta trebali bi proglasiti da Trump nije u stanju izvršavati dužnosti predsjednika i smijeniti ga. U tom scenariju Pence bi preuzeo funkciju.

Izvor blizak sa ovom inicijativom kazao je da je bilo nekih preliminarnih razgovora između nekih članova vlade i Trumpovih saveznika o pozivanju na 25. amandman.

Ranije su na opoziv Donalda Trumpa sa mjesta predsjednika pozvale i članice Predstavničkog doma Ilhan Omar i Aleksandria Okazio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG