Linkovi

Twitter i Facebook blokirali Trumpove profile. Sve više zahtjeva za trajnu suspenziju


Twitter i Facebook su preduzeli korake da spriječe američkog predsjednika Donalda Trumpa da koristi platforme ovih društvenih medija nakon izbijanja nasilja na Kapitolu kada su nasilne pristalice podstaknute njegovim porukama prekinuli zajedničku sjednicu Kongresa sazvanu za potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora u novembru.

Tviter je saopštio u srijedu da je Trampov nalog na ovoj mreži blokiran na 12 sati. zbog "ponovljenih i teških kršenja" pravila "građanskog integriteta" na ovoj platformi i zapretio trajnom suspenzijom.

Personal account of Donald Trump in Twitter
Personal account of Donald Trump in Twitter

Twitter je naveo da uklanja Trumpove tvitove "zbog neviđene i nasilne situacije u toku u Vašingtonu, DC," nakon što su nasilni pro-Trumpovi demonstranti upali u američki Capitol u pokušaju da primoraju Kongres da poništi rezultat izbora.

Ova društvena mreža dalje ističe da ako se tvitovi, u kojima predsjednik potencira na neutemeljenim tvrdnjama o izborima, ne uklone, nalog će ostati zaključan, što znači da predsjednik neće moći da tvituje sa @realDonaldTrump, prenosi Reuters.

Twitter je takođe naveo da će buduća kršenja njegovih pravila, uključujući građanski integritet ili politika nasilnih prijetnji, dovesti do trajnog suspendovanja naloga.

Personal account of Donald Trump in Facebook
Personal account of Donald Trump in Facebook

Facebook je saopštio da je "utvrdio dva kršenja pravila", što će rezultirati blokadom od 24 sata, što znači da za to vrijeme neće moći da objavljuju na ovoj platformi.

Dan poslije iz Facebooka je saopšteno da će blokada naloga na Facebooku i Instagramu trajati barem do inauguraciej novog predsjednika.

"Vjerujemo da su rizici od dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu u tom razdoblju jednostavno preveliki", napisao je Zuckerberg u izjavi objavljenoj na njegovoj osobnoj stranici. "Stoga produžujemo blok koji smo postavili na njegove račune Facebooka i Instagrama na neodređeno vrijeme i barem na sljedeća dva tjedna dok se ne završi mirna tranzicija vlasti."

Prethodno su i Twitter i Facebook uklonili Trumpovu kratku video poruku u kojoj je pristalice koje su napale Kongres SAD pozvao da idu kući, ali i ponovio lažne tvrdnje o prevari na predsjedničkim izborima.

YouTube je takođe saopštio da je uklonio sporni Trumpov video klip zbog širenja lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prevari, ali je kopiju tog snimka bilo moguće lako pronaći i nakon toga.

Potpredsjednik Facebooka Gaj Rozen izjavio je da je Trumpov video uklonjen jer "više doprinosi nego što umanjuje rizik od nasilja koje traje".

Twitter je prvobitno ostavio klip na platformi, ali je blokirao komentare i dijeljenje (retvitovanje) tog snimka, da bi kasnije obrisao.

Trump je video poruku objavio nakon više od dva sata otkako su njegove pristalice upale u Kongres SAD u vrijeme posebnog zasijedanja na kojem treba da bude potvrđena pobjeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Trump je u poruci pozvao pristalice da se raziđu, da bi potom ponovio neosnovane tvrdnje da je pokraden na predsjedničkim izborima, a zatim je pristalicama poručio da su "veoma posebni".

Prije upada u parlament izbili su sukobi demonstranata i policije, nedugo nakon što se Trump obratio hiljadama pristalica na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima.

"Nećemo im dozvoliti da ušutkaju vaše glasove", rekao je Trump tada pristalicama ispred Kongresa.

XS
SM
MD
LG