Linkovi

Facebook i Instagram blokirat će Trumpa do kraja njegovog mandata


Personal account of Donald Trump in Facebook
Personal account of Donald Trump in Facebook

Facebook i Instagram produžit će zabranu na račune aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa na najmanje naredne dvije sedmice, sve dok se ne izvrši prenos vlasti, saopštio je Mark Zuckenberg, izvršni direktor ove dvije društvene mreže.

Ranije je Facebook najavio da će blokirati Trumpov nalog na 24 sata, nakon što je američki predsjednik objavio video u kojem ponovo tvrdi, bez dokaza, da su izborni rezultati bili dio prevare.

Trumpov video objavljen je u momentu kada su se njegove nasilne pristalice nalazile unutar zgrade Kongresa gdje su upali tokom procesa potvrđivanja izborne pobjede Joe Bidena.

Vjerujemo da su rizici od dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu tokom tog perioda jednostavno preveliki.
Mark Zuckerberg vlasnik Facebooka i Instagrama

Twitter, mreža koju predsjednik Trump najčešće koristi, također je blokirala mogućnost objavljivanja na 12 sati.

Twitter je naveo da uklanja Trumpove tweetove "zbog neviđene i nasilne situacije u toku u Vašingtonu, DC," nakon što su nasilni pro-Trampovi demonstranti upali u američki Kapitol u pokušaju da primoraju Kongres da poništi rezultat izbora.

Četiri osobe izgubile su život tokom protesta u Washingtonu.

Nakon stupanja na snagu policijskog sata, zastupnici koji su bili evakuisani, vratili su se na svoje pozicije i okončali proces potvrđivanja Joe Bidena za novog američkog predsjednika.

Bidenova inauguracija bit će održana 20. januara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG