Linkovi

Biden: Napad na Capitol jedan od namračnijih dana zemlje


President-elect Joe Biden speaks at The Queen theater in Wilmington, Del., Wednesday, Jan. 6, 2021.
President-elect Joe Biden speaks at The Queen theater in Wilmington, Del., Wednesday, Jan. 6, 2021.

Novoizabran predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je napad na američki Capitol koji se dogodio dan ranije, jedan od najmračnijih dana u historiji zemlje, da je to bio napad na demokratiju kojeg je podsticao predsjednik Donald Trump.

Govoreći iz Wilmingtona Delawarea nazvao je Trumpove pristalice koji su nasilno ušli u zgradu “domaćim teroristima”.

To nije bio nesporazum. To nije bio nered, nije bio protest. Ne zovite ih demonstrantima”, rekao je Biden. “Bila je to protestna rulja, pobunjenici, domaći teroristi”.

Proces potvrđivanja pobjede Joe Bidena na novembarskim izborima prekinut je u Kongresu kada je nasilna skupina Trumpovih pristalica upala u zgradu. Četiri osobe su poginule.

“Niko mi ne može reći da je jučer protestovala Black Lives Matter, da ne bi bili tretirani skroz drugačije od rulje koja je upala u Capitol”, rekao je Biden. “Svi znamo da je to istina, i to je neprihvatljivo. Totalno neprihvatljivo”.

Tokom upada u zgradu Trumpove pristalice su uzvikivale “Želimo Trumpa”.

Cijeli Kongres je evakuisan zbog napada, a kako je kasnije saopšteno uhapšeno je 68 osoba.

Tokom napada na Kongres Trump se pristalicama obratio na Twitteru u videu u kojima je rekao pristalicama “znam da ste povrijeđeni, znam da vas boli, imali smo izbore koji su nam pokradeni”.

“Morate ići kući, moramo imati mir. Moramo imati red i zakon i moramo poštovati ljude u policiji. Ne želimo da iko bude povrijeđen. Veoma je teško vrijeme, nikada nije bilo ovakvo vrijeme”, rekao je Trump u video i ponovio da su izbori bili lažni. Ubrzo nakon objavljivanja ovaj video blokiran je na Facebooku, YouTubeu kao i Twitteru.

Nakon što je proces potvrđivanja rezultata američkih predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine prekinut u Kongresu zbog nasilnog upada pristalica aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u zgradu, zastupnici su se vratili nazad u Kongres i završili prekinuti proces potvrđivanja pobjede Joe Bidena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG