Linkovi

Izvještaj Senata: Obavještajni i bezbjednosni propusti prije i tokom napada na Kapitol


ARHIVA - Učesnici nereda posle upada u kompleks američkog Kongresa, 6. januar 2021. godine
ARHIVA - Učesnici nereda posle upada u kompleks američkog Kongresa, 6. januar 2021. godine

Dva odbora američkog Senata u utorak su izdala zajednički izvještaj u kojem se iznose detalji o "brojnim obavještajnim i bezbjednosnim propustima" uoči i tokom napada na kompleks američkog Kongresa 6. januara 2021. godine. 

“6. januar 2021. godine nije predstavljao samo napad na zgradu Kapitola, već i na demokratiju. Organi zaduženi za obezbjeđivanje i zaštitu kompleksa Kapitola i svi koji su bili na terenu tog dana nisu bili pripremljeni za veliki napad, uprkos tome što su bili svjesni da postoji mogućnost nasilja", navodi se u izvještaju.

ARHIVA - Nacionalna garda obezbeđuje zgradu Kongresa posle upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa
ARHIVA - Nacionalna garda obezbeđuje zgradu Kongresa posle upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa

Senatski Odbori za unutrašnju bezbjednost i za propise i proceduru u februaru su pokrenuli dvostranačku istragu napada i održali pretrese na kojima su svjedočili šefovi policije Kapitola i drugih agencija za sprovođenje zakona, kao i aktuelni i bivši zvaničnici Pentagona i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost. Takođe su razmotrili hiljade dokumenata i pisane izjave 50 pripadnika policije Kapitola.

“Jedan od ključnih faktora koji je doprinio tragičnim događajima 6. januara bio je propust obavještajne zajednice da adekvatno analizira, procijeni i organima za sprovođenje zakona podijeli informacije o mogućem nasilju i poznatim prijetnjama po Kapitol i članove Kongresa tog dana", ocjenjuje se u izvještaju.

Dodaje se da su ti obavještajni propusti obuhvatali i to što Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost nisu izdali procjenu prijetnje uprkos "pozivima na nasilje u Kapitolu koji su upućeni na internetu". Takođe, obavještajne službe policije Kapitola nisu informisale njene pripadnike o prijetnjama nasiljem.

Kompleks američkog Kongresa napadnut je dok su članovi raspravljali o potvrdi izborne pobjede predsjednika Joe Bidena. Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa su probile policijske kordone i upale u zgradu, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbjedno.

Nacionalna garda uspjela je da uspostavi kontrolu nad kompleksom, a članovi Kongresa su se vratili da potvrde Bidenovu pobjedu.

"Učesnici nereda, koji su pokušavali da prekinu zajedničku sjednicu Kongresa, upali su u zgradu Kapitola, vandalizovali i krali imovinu i rasturali kancelarije. Napali su pripadnike organa za sprovođenje zakona i ugrozili bezbjednost i živote izabranih lidera naše nacije. Tragično, sedam pojedinaca među kojima su i tri policajca, na kraju su izgubili živote", ističe se u izvještaju.

ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa u zgradi Kongresa
ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa u zgradi Kongresa

Takođe se zvaničnici zaduženi za bezbjednost Kongresa kritikuju zato što nisu zatražili pomoć Nacionalne garde prije 6. januara, a kritikuje se i sam proces upućivanja takvog zahtjeva s obzirom na to da su pripadnici garde stigli u kompleks Kapitola četiri sata nakon što su učesnici nereda probili barikade.

U izvještaju se preporučuje da se ti procesi učine efikasnijim, uz osnivanje obavještajnog ureda u policiji Kapitola, dok se od obavještajnih agencija traži da preispitaju način na koji postupaju prema objavama na društvenim mrežama u kojima se prijeti nasiljem.

Takođe se traži da se osigura da u policiji Kapitola ima dovoljno pripadnika i osoblja i da imaju potrebnu obuku i opremu.

"Lideri policije Kapitola nisu utvrdili sveoobuhvatan plan za obezbjeđivanje zajedničke sjednice Kongresa, između ostalog i gdje će policajci biti raspoređeni. Takođe im nisu dali adekvatnu zaštitnu opremu ili obezbijedili obuku", navodi se u izvještaju.

Policija Kapitola saopštila je u utorak da je unaprijed znala da će 6. januara biti velikih demonstracija u kompleksu Kapitola, ali da dostupni obavještajni podaci nisu ukazivali da će "protesti velikog obima prerasti u veliki napad na zgradu Kapitola s obzirom na to da nije bilo specifičnih, kredibilnih obavještajnih informacija o takvom napadu".

“Ni policija Kapitola, ni FBI, Tajna služba, policija prijestonice Washingtona ili drugi organi za sprovođenja zakona nisu znali da hiljade učesnika nemira planira da napadne američki Kapitol. Dostupni obavještajni podaci jednostavno nisu podržavali taj zaključak", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG