Linkovi

Pentagon započinje napore ka fokusiranijem odnosu prema Kini


Arhiva - Sekretar za odbranu Lojd Ostin govori na brifingu za novinare u Pentagonu, u Vašingtonu, 6. maja 2021.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin (Lloyd Austin) pokrenuo je u srijedu napore širom odeljenja usmjerene ka efikasnijem držanju spram Kine kao "nastupajućem izazovu" za američku vojsku.

Iako će neke od inicijativa ostati tajna, zvaničnici odbrane rekli su novinarima da se naporima postavljaju nove organizacione strukture kako bi se bolje odredila konkurencija sa Kinom i kako bi se osiguralo da izazovi u indo-pacifičkom regionu "dobijaju pažnju koju zaslužuju".

"To je procjena učinka sekretarijata u pogledu istinskog tretiranja Kine kao prvog nastupajućeg izazova, a radna grupa je pronašla neke praznine i šavove, neke stvari koje bismo mogli učiniti bolje", rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Napor nije "nova strategija ili promjena smjera od onoga gdje je Bidenova administracija bila do danas", rekao je drugi zvaničnik odbrane koji je u srijedu razgovarao sa novinarima.

"Ova direktiva sekretara na kraju se odnosi dovođenje sekretarijata u red i obezbjeđivanje da sekretarijat ispunjava navedeno davanje prioriteta Kini kao nastupajućem izazovu broj jedan", rekao je zvaničnik odbrane.

Inicijative se zasnivaju na Pentagonovoj Radnoj grupi za Kinu, koja je osnovana u februaru kako bi preispitala politike sekretarijata u vezi sa Kinom i istakla glavne prioritete. Grupa je pregledala hiljade stranica dokumenata, intervjuisala sadašnje i bivše zvaničnike odbrane i konsultovala druge vladine agencije zajedno sa Kongresom, tvrde zvaničnici.

"Sila u usponu"

Tokom saslušanja za potvrdu postavljenja u januaru, Ostin je rekao zakonodavcima da je Kina "sila u usponu" i "najzabrinjavajući konkurent s kojim se suočavamo".

Američki zvaničnici stalno izražavaju zabrinutost zbog, kako kažu, kineske industrijske špijunaže, krađe biomedicinskih informacija i potencijalne manipulacije tehnologijom, poput 5G mreža.

Bradli Bouman, stručnjak za odbranu iz Fondacije za odbranu demokratije, rekao je za Glas Amerike da je dobro sve što Pentagon čini kako bi se maksimalno usresredio na resurse i strategiju za Kinu.

Međutim, kritikovao je napore Pentagona zbog nedostatka "jednostavnih stvari" kao što je "davanje zapovedniku Indo-PAKOM-a (Indo-pacifičke komande) onoga što kaže da mu treba".

"Nažalost, u budžetskom zahtjevu koji je maloprije otišao na (Kapitol) Hil, mnoge stvari za koje je Indo-PAKOM rekao da su mu potrebne ili nedostaju, ili su nedovoljno finansirane“, rekao je Bouman.

Jeff Seldin učestvovao je u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG