Linkovi

Analize i istraživanja

Blinken u Briselu govorio o odnosima sa Rusijom i Kinom

Antony Blinken tokom boravka u Briselu (Reuters/Olivier Hoslet/Pool)

„Zapad bi u odnosima sa Rusijom trebalo, bez iluzija, da promoviše ostvarivanje zajedničkih interesa“, izjavio je Antony Blinken američki državni sekretar u Briselu.

Blinken je pozvao na čvrst, zajednički stav o Rusiji.

"Mislim da je ono čemu se možemo nadati odnos sa Rusijom koji je barem predvidljiv i stabilan. Iako sa Rusijom radimo na unapređivanju naših interesa i interesa Alijanse, takođe ćemo raditi na tome da bude odgovorna za nepromišljene i neprijateljske poteze", poručio je američki državni sekretar u Briselu.

Blinken je najviši američki zvaničnik koji je boravi u Briselu, sjedištu najznačajnijih institucija Evropske unije i NATO-a, od kada je Joe Biden preuzeo predsednički mandat u januaru.

Agencija Reuters je izvijestila da je američki državni sekretar u obraćanju koristio pomirljiv ton, za razliku od prethodnog četvrogodišnjeg perioda Trumpove administracije koji su obilježile teške reči bivšeg predsjednika.

U osvrtu o odnosima sa Kinom, Blinken je ukazao da Sjedinjene Države, kako se izrazio, neće primoravati svoje saveznike da biraju između Washingtona i Pekinga. Primjetio je, međutim, da Kina podriva zapadne liberalne demokratije.

"Države mogu da sarađuju sa Kinom tamo gdje je to moguće", rekao je Blinken, istakavši potrebu za time u oblasti klimatskih promjena.

"Tako nešto je potrebno učiniti sa državom koja broji 1,34 milijardi stanovnika i ispušta četvrtinu svetske emisije ugljendioksida, ali istovremeno ulaže u razvoj obnovljive energije", ukazao je Blinken.

Američki državni sekretar u govoru je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su Sjedinjene Države i njeni saveznici postavili nakon Drugog svjetskog rata.

"Aktivni su u potkopavanju pravila međunarodnog sistema i vrijednosti koje dijelimo sa našim saveznicima. Ukoliko budemo sarađivali da bismo ostvarili našu pozitivnu viziju međunarodnog poretka - sigurni smo da možemo nadmašiti Kinu na svim poljima", ukazao je Blinken.

Prema njegovim riječima, kineske vojne ambicije su u porastu.

Kina negira bilo kakva nepočinstva tvrdeći da poštuje globalna pravila trgovanja koja su propisale Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond.

Blinken je tokom boravka u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prisutvovao susretima ministrara spoljnih poslova NATO i odvojenom sastanku sa predstavnicima iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

State Department je saopštio da je cilj njegovog putovanja u Belgiju jačanje veza sa saveznicima u NATO-u i partnerstvo u pitanjima kao što su klimatske promjene, borba protiv terorizma i stalni napori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

See all News Updates of the Day

Krajnja desnica koristi antivakserske pokrete za regrutovanje i širenje mržnje

Ilustracija

U Sarajevu je u protekla tri mjeseca najmanje dva puta organizirano dijeljenje letaka koji – šireći lažne narative o vakcinisanju i pandemiji – promoviraju platformu poznatu po širenju krajnje desničarskih i ponekada direktno neonacističkih ideja, otkriva Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Istovremeno, na protestima širom regiona protiv mjera povezanih s pandemijom pojavljuju se pojedinci i grupe sa krajnje desničarskim simbolima.

Početkom septembra u nekoliko sarajevskih naselja i obližnjoj planini Trebević u poštanskim sandučetima i na brisačima automobila zakačeni su leci koji pozivaju na kanal Kaleidoskop na stranici BitChute. Mali leci na bijelom papiru pozivali su na adresu BitChutea uz obećanje “provjerenih i slobodnih informacija o vakcinama protiv koronavirusa”.

Kanal sadrži niz videa prevedenih na hrvatski jezik, a u nekima od njih se mjere vlasti širom svijeta za suzbijanje pandemije upoređuju sa metodama nacističke Njemačke. Čini se da onima koji promoviraju Kaleidoskop ne smeta što se ti videi nalaze na BitChuteu, platformi najprije poznatoj po širenju krajnje desničarskih i ponekada direktno neonacističkih ideja.

Stvorena kao alternativa YouTubeu, koji uklanja sadržaje koji sadrže dezinformacije ili govor mržnje, stručnjaci BitChute opisuju kao platformu za širenje videa nasilja, teorija zavjere i mržnje, ali i mjesto za regrutiranje ekstremista, sve pod krinkom slobode govora.

BitChute već godinama raste, objašnjava istraživač organizacije Hope not HateGregory Davis. Videosadržaji koji se objavljuju najčešće su već uklonjeni sa drugih društvenih mreža, kaže on.

“Vrsta sadržaja koji se dijeli na BitChuteu može se jasno vidjeti jednostavnim posjetom njihovoj početnoj stranici. U učitanim videima dominiraju teorije zavjere podjela, hiperstranački krajnje desničarski politički komentari i poticanje na rasnu mržnju”, navodi Davis u odgovoru za BIRN.

U svom istraživanju o BitChuteu Hope not Hate je zaključio da ta platforma postaje sve važnije središte za terorističku propagandu, pozivanje na rasno motivisano nasilje i dezinformacije o koronavirusu. Istraživači te organizacije pronašli su tokom 2020. godine brojne videe u kojima se promovira neonacizam, antisemitizam i druge vrste mržnje ali malo želje osoba iza ove platforme da takve sadržaje redovno uklanjaju.

Autori istraživanja su objasnili da se platforma zasniva na slaboj kontroli sadržaja i da svjesno daje prostor za terorističku propagandu i pozive na nasilje.

Kada su istraživači Hope not Hate u ljeto prošle godine radili istraživanje, 20 najpopularnijih videa bili su mješavina ekstremne rasističke propagande i štetnih dezinformacija, uglavnom iz QAnona i antivakcinaških zajednica.

U traženju društvene mreže koja neće ukloniti njihove sadržaje, domaći protivnici vakcinisanja i mjera za suzbijanje virusa prihvatili su BitChute kao jednu od platformi za slobodno i neograničeno širenje svojih teorija. Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da su osobe koje dijele sadržaj sa te stranice, prevedene videosnimke kojima se propagira priča o lažnoj pandemiji i opasnostima od vakcinisanja, nerijetko i sudionici protesta protiv ograničenja koje vlade u BiH i regionu uvode zbog pandemije koronavirusa.

Poziv na kanal Kaleidoskop na stranici BitChute, ilustracija. Foto: BIRN
Poziv na kanal Kaleidoskop na stranici BitChute, ilustracija. Foto: BIRN

Na protestima u Srbiji i Hrvatskoj se, uz protivljenje uvedenim mjerama, neskriveno ističe i mržnja prema migrantima, LGBTIQ populaciji i poziva na nasilje prema novinarima i političarima.

BIRN nije pronašao primjere u kojima se organizatori ili učesnici protesta ograđuju od desničarskih poruka manjeg broja učesnika na skupovima. Istraživači procesa radikalizacije već su počeli skretati pažnju da ekstremističke organizacije žele iskoristiti sve popularnije pokrete protiv vakcinacije za širenje vlastitih poruka mržnje.

Ekstremističke grupe koriste teorije zavjere kao alat za regrutovanje i širenje radikalnih agendi zloupotrebljavajući nesigurnosti, strah, društveno-ekonomska pitanja i mentalne poremećaje među ranjivim osobama, zaključuje se u izvještaju “Teorije zavjera i krajnje desničarskih ekstremizam” urađenom za Evropsku komisiju.

“Ekstremističke grupe kapitaliziraju priliku da ponude jednostavna rješenja i odgovore na jako kompleksna pitanja sa ciljem da šire svoju agendu i regrutiraju pratitelje”, navodi se u izvještaju.

Britanska organizacija Community Security Trust [CST] je u svom izvještaju “Hate Fuel” za prošlu godinu označila BitChute kao jedan od četiri najopasnija izdanja sa ekstremnim antisemitskim sadržajem na internetu.

Letak koji je dijeljen u Sarajevu poziva na kanal Kaleidoskop gdje je fokus zadržan na sadržaju o vakcinisanju. BIRN BiH nije mogao potvrditi ko je u Sarajevu dijelio letke od kojih je jedan postavljen na automobil novinara.

Obesmišljavanje vakcinacije pod krinkom slobode izbora

Nedugo nakon što je letak sa pozivom na pregled “argumentovane istine o velikoj opasnosti vakcinacije” podijeljen u Sarajevu, Miloš Dragičević iz Srbije je na svom Facebook profilu uz fotografiju letka napisao “U Sarajevu, zakačeno za brisače automobila, po poštanskim sandučićima itd”. U opisu te fotografije bio je link koji vodi na kanal Kaleidoskop, kreiran prije nešto više od godinu. Kanal sadrži više od 90 videa sa više od 800.000 pregleda.

Upitan za razloge dijeljenja fotografije, Dragičević je novinarima BIRN-a odgovorio da se bave istraživanjem potencijalnih lažova “koji na ličnim profilima po socijalnim mrežama postuju stvari koje se ne sviđaju farmaceutskim korporacijama”, dodajući kako je samo na Facebooku moguće pronaći na hiljade takvih objava i da ne zna ko je printao i kačio letke po Sarajevu, ali da ta osoba ima njegovu punu podršku.

Dragičević na svom profilu dijeli objave kojima se protivi vakcinaciji i negira postojanje koronavirusa. Osim linka za Kaleidoskop, još dvaput je dijelio sadržaj sa stranice Bitchute.

Sadržaji sa Kaleidoskopa, podstranice na BitChuteu, dijeljeni su i na portalu Dokumentarac.hr. Tri podijeljena videa je portal za provjeru činjenica u BiH Raskrinkavanje ocijenio kao teoriju zavjere, pseudonauku, manipulisanje činjenicama, lažnu vijest i dezinformaciju, a članke je označio kao prenošenje lažnih vijesti i dezinformaciju.

Portal Dokumentarac, kreiran 2020. godine, navodi kako želi “dokumentirati jasne i istinite činjenice i informacije”, te je dosada prenio polovinu videosadržaja objavljenih na kanalu Kaleidoskop. Njega, kako se navodi, vodi “mala skupina aktivista, odlučnih da se borimo za istinu” sa načelom istine i dokazanim činjenicama, navodeći kako će se prilikom svake iznesene činjenice na koju se ukaže da ne odgovara realnosti, učiniti prilagodba.

Kako se navodi u analizi organizacije Hope not Hate, većina BitChuteovihobjava na društvenim mrežama promovira teorije zavjere i dezinformacije o javnom zdravstvu, koji se po prepoznavanju uklanjaju sa drugih društvenih mreža.

Prilikom objave sadržaja, Dokumentarac ostavlja originalni link u tekstu koji vodi na BitChute. Iako nema impresuma, odnosno adrese i spiska uposlenika koji objavljuju sadržaje, ispod tekstova objavljenih na tom portalu potpisani su Vigor Colnar, Nina Topić i Mirsad Dubravić.

Na upit novinara BIRN-a BiH o tome da li mu je poznato ko uređuje stranicu Kaleidoskop i zbog čega se na njegovom profilu mogu pronaći objave podrške skupovima protiv mjera za koronavirus, Dubravić je kazao da ne razumije zbog čega smo se njemu obratili.

“Mogu vam samo iskreno zaželjeti da tragate za istinom i činjenicama, te da budete objektivni u ovim osjetljivim vremenima”, naveo je u odgovoru, pojašnjavajući da njegovi članci nemaju veze sa bilo kakvim protestima.

Uklonjeni videosadržaj temelj za proteste

Dubravić je svoje stavove o nevakcinisanju istaknuo objavom fotografije ispred Vječne vatre u Sarajevu u čijem opisu navodi kako “antifašistička borba nikad ne prestaje, a novi borci za slobodu su sada potrebniji više nego ikada”.

Na svom profilu dijelio je i fotografije sa Festivala slobode održanog u Zagrebu pod nazivom “Kako biti čovjek i ostati slobodan kad nam se ljudskost i sloboda pokušavaju oduzeti?”, koji je organizirala Inicijativa “Prava i slobode”, pozivajući na masovno mirno okupljanje u Zagrebu.

Koordinatorica aktivnosti u Inicijativi Marina Čečura, čije ime kao prevoditeljice se navodi na videima objavljenim na Kaleidoskopu, nije odgovorila na poruke BIRN-a BiH.

Dok Dubravić i Čečura na svojim profilima ističu kako su samo za pravo izbora, te da nisu antivakseri, Dubravić koji je više puta dolazio u Sarajevo, nakon Povorke ponosa održane u ovom gradu podijelio je objavu u kojoj se navodi kako je aktivizam takve vrste dizajniran da radi lagano i tako mijenja stanje na duge staze.

“Poistovijetili su prava LGBT sa ljudskim pravima, pa kad neko zagovara za tu ideologiju slave ga kao da je Nelson Mandela”, navodi se u objavi.

Čečura COVID propusnice poistovjećuje sa arijskim certifikatom koji su trebali posjedovati svi zaposlenici javnog sektora u nacističkoj Njemačkoj. Takvo shvatanje ističe se na protestima širom Evrope.

Protesti protiv vakcinisanja i uvođenja COVID propusnica su širom svijeta bili uzrokom nasilja.

Profesor Matthew Feldman, direktor Centra za analizu radikalne desnice (CARR), pojašnjava kako se na ovim protestima mogu vidjeti radikali različitih pozadina – ne samo radikalni desničarski ekstremisti. Neki učesnici, govori on, nose žutu odnosno Davidovu zvijezdu kakvu su morali nositi Jevreji u nacističkoj Njemačkoj, kao izraz njihovog protivljenja vakcinaciji, činu za kojeg kritičari kažu da trivijalizira Holokaust: “ako možete birati da li ćete ili nećete nositi žutu zvijezdu u javnosti – bez straha od ubistva ili pritvaranja, kao što je to bilo tokom Holokausta – onda je poređenje sa antisemitskim proganjanjem ne samo obmanjujuće nego i imbecilno”.

“Posebno u zemljama koje je okupirao Treći rajh poput bivše Jugoslavije. Ljudi mogu imati svoje poglede ali porediti ih sa totalitarizmom je historijsko neznanje i to pomaže krajnjoj desnici sa njihovim idejama”, navodi on.

Protesti koji su u Sloveniji organizirani više puta zbog restriktivnih mjera i nametanja obaveze vakcinisanja, u posljednje su vrijeme završavali nasiljem i pokušajima prisutnih da se obračunaju sa medijima.

Podršku protestima davali su unutar grupe Zavedni Slovenci Proti Korona Fašizmu – Svjesni Slovenci, u porukama u kojima se dijelio i sadržaj Bitchutea.

Protesti slični slovenskim u Srbiji su postali učestali. COVID potvrde postale su razlogom svakodnevnog izlaska na ulice brojnih desničarskih organizacija.

Krajnje desničarski pokreti pokušavaju iskoristiti strahove u vezi sa koronavirusom još od rane 2020. godine, navodi se u izvještaju “Zaraženi mržnjom: Napori krajnje desnice da iskoriste antivakcinaške osječaje” Međunarodnog instituta za suprotstavljanje terorizmu.

“Oni su zagovarali udruživanje sa antivakcinaškim pokretom da regrutuju i radikaliziraju potencijalne članove. Mnogi krajnji desničari vide antivakcinaški pokret kao idealnu ciljanu populaciju zbog njihovog ‘potencijala za ekstremizam prema sistemu’”, stoji u izvještaju.

Kako za BIRN pojašnjava Marija Srdić iz Antifašističke koalicije Srbije, djelovanje desničarskih i antivakserskih organizacija je jasno, vidljivo i otvoreno, kako na skupovima, tako i u političkom djelovanju.

Nakon najave o ponovnom uvođenju policijskog sata u Srbiji tokom prošle godine, na spontanim protestima na kojima se okupilo više od hiljadu ljudi ispred Skupštine, grupa demonstranata ušla je u skupštinske prostorije, pri čemu su pojedini građani bili uhapšeni i pretučeni.

“Mi smo imali taj jedan trenutak kada je eksplodiralo nasilje ispred Skupštine”, kaže Srdić, osvrćući se na proteste i navodeći da je očito kakve su grupe stajale iza njih.

Pojašnjava da te grupe u Srbiji, po uzoru na desničarske organizacije širom Evrope, pojavom u javnom prostoru započinju nasilje.

“Od običnih građanskih protesta prošle godine ti dobijaš eskalaciju nasilja i u sveopštem metežu po glavi dobiju i obični građani, novinari – tako izgleda taj scenario”, pojašnjava Srdić.

Sa pozivnicama na kojima je prekrižen iscrtani kukasti križ koji simbolizira “nasilno uvođenje kovid propusnica” i sa natpisom “Ne kovid pasošu, ne diktaturi”, u proteklih mjesec se u brojnim gradovima Srbije okupljaju grupe koje protestuju uvođenju takve mjere.

Proteste protiv vakcinacije u Srbiji podržali su Antiglobalisti Srbije i Narodne patrole, organizacije čiji pripadnici ističu krajnje desničarske simbole i poruke. Te organizacije danas pozivaju na bunt zbog zanemarivanja ljudskih prava. Na svojim kanalima, osim poziva na proteste protiv COVID propusnica, oni objavljuju mjesta na kojima se nalaze migranti poistovjećujući ih sa onima koji uništavaju prirodu, napadaju stanovnike, a početkom pandemije su označavani i kao osobe koje su donijele koronavirus.

Feldman smatra da su se kroz korištenje pandemije koronavirusa vidjele dvije stvari; davanje atribucije da je to kineski virus i tvrdnja da su ljudi postali zamorci za testiranje vakcina.

“Od te dvije ideje, jedna označava strah od stranaca a druga je na neki način teorija zavjere elita za vakcinaciju. Sve ove stvari igraju u korist krajnje desničarskih narativa ‘njih protiv nas’”, kaže on.

Srdić zaključuje da su teorije kojima se upozorava na ugroženost stanovništva od vakcinacije element koji povezuje desničarske organizacije sa antivakserskim.

“Sve što ugrožava ‘srbstvo’ je poželjan saveznik”, navodi Srdić.

Na posljednjim masovnim protestima u Zagrebu je prema objavama hrvatskih medija govorio i Marko Francišković. On je najavio da će iz Hrvatske doći otpor i svjetlo koje će pobijediti tamu i da vidi pobjedu jedinstvenog naroda – “vojnički spremnog za borbu”. U videu prije protesta je kazao da mu organizatori nisu tražili da govori ali da će on doći i ako mu se da prostor, i reći nešto.

Francišković je prije dvije godine objavio knjigu “Hrvatski džihad” na čijoj je naslovnici ispis kakav je kao zastavu koristila teroristička organizacija ISIL. On je u januaru 2017. godine osuđen na uvjetnu kaznu zatvora za neovlašteno posjedovanje veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari koje su kod njega pronađene u augustu 2013. godine, te mu kazna neće biti izvršena ako u roku od četiri godine ne počini novo krivično djelo.

Kako je tokom svjedočenja u ovom predmetu naveo, ranije je devet mjeseci bio prisilno smješten na psihijatriju.

Manje stranice manje regulisane

Protest protiv Covid potvrda, Zagreb, 20. novembar 2021.
Protest protiv Covid potvrda, Zagreb, 20. novembar 2021.

Nezadovoljstvo protiv mjera koje bi se mogle uvesti za nevakcinisane u Sarajevu je tokom augusta izrazila i grupa građana koja je protestovala ispred Vlade Kantona Sarajevo. Najavivši krivične prijave zbog mjera koje vide kao kršenje ljudskih prava, grupa je, noseći oko ruku bijele trake, isticala transparente o vakcinaciji među kojima je bio i natpis “djecu vam ne damo”.

Protest takvog naziva ranije je održan u Srbiji a kao glavni učesnici na njemu su se pojavili članovi organizacije Levijatan, poznate po antimigrantskim i desničarskim stavovima.

Slogan “spasite našu djecu” kao frazu koristi pokret QAnon, grupa koja širi teorije zavjere čiji su sljedbenici učestvovali u demonstracijama u januaru ove godine u Washingtonu tokom kojih je pet osoba izgubilo život.

O organizovanju novih protesta u Sarajevu razmišlja i Sanin Musa, bivši selefijski predavač i vođa političke partije i pokreta “Vjera Narod Država”, koji je dva puta u Sarajevu organizovao skupove protiv povorke ponosa. Na ovim skupovima javno su izricane poruke mržnje prema LGBT osobama. U videima i drugim objavama na Facebooku on je od pojave virusa tvrdio da je pandemija zavjera.

Poziv na proteste u Sarajevu uputila je Merima Spahić, bivša novinarka, koja svakodnevno na svom Facebook profilu, gdje je prati više od 3.000 ljudi, objavljuje sadržaje o virusu i pandemiji koje factcheckeri označavaju kao lažni ili djelimično lažni sadržaj.

Ona je i objave sa Bitchutea postavljala u komentare ispod svojih objava uz poruku da obavezno pogledaju. Prvi put je sadržaj te platforme dijelila u komentaru u oktobru 2020. godine a njena objava iz aprila 2021. godine, screenshot sa Bitchutea o skupu svjetskog saveza za slobodu, imala je više od stotinu dijeljenja i više od 200 lajkova. Spahić je novinarima BIRN-a u telefonskom pozivu kazala da ne zna kakva je stranica BitChute.

“Ništa o toj platformi – nemam pojma, ja prenesem link nečega što mi je zanimljivo i ja ne ulazim u bilo šta dublje”, kazala je ona objašnjavajući da provjeri o kojem se doktoru radi prije objave i da zastupa samo slobodu izbora.

Nakon tog razgovora, ona je na svom Facebook profilu objavila status u kojem je prepričala razgovor navodeći da na svom profilu nema sadržaja sa Bitchutea.

“Pregledam svoj profil, ne vidim takvo što. Odem na taj ‘sporni’ portal, odličan! Hvala novinarki što mi je otkrila novi izvor informacija”, napisala je u svom statusu između ostalog.

Uprkos tome što BitChute može biti “domaćin za sve vrste sadržaja”, on je primarno mjesto za sadržaj koji je ili bio ili bi trebao biti uklonjen sa različitih platformi zbog kršenja njihovih različitih uvjeta pružanja usluga.

Platforma u svojim smjernicama navodi kako neće tolerirati poticanje na nasilje, videe i komentare koji pozivaju na istrebljenje Jevreja, veličaju nasilna premlaćivanja od strane policije i protuvladinih milicija, kleveću crnce i demoniziraju imigrante, LGBTQ+ zajednicu i muslimane, ali se oni nastavljaju slobodno širiti po platformi.

Profesor Feldman navodi da se BitChute pridružio Globalnom internet forumu za borbu protiv terorizma (GIFCT) koji pomaže kompanijama da moderiraju sadržaj i da danas ima manje “problematičnog sadržaja nego prije godinu dana”.

Istraživači organizacije Hope not Hate kažu da ta platforma prošle godine nije uklonila sve sadržaje u vezi sa terorizmom na koje su ih upozorili.

Platforma i njen osnivač Ray Vahey više su puta koristili društvene mreže da promoviraju vrstu mrzilačkih teorija zavjere koje čine ključne motive za terorističke napade te antisemitske sadržaje, tvrdi Hope not Hate.

“BitChute odbija implementirati čak i minimalne standarde moderiranja za koje tvrde da ih se pridržavaju, jer njihova stranica ovisi o propusnosti govora mržnje i štetnih dezinformacija koje se uklanjaju sa drugih platformi za širenje videosadržaja”, navodi Davis.

BitChute nije odgovorio na upit e-mailom.

Ubistva u sirijskom kampu al-Hol

Ubistva u sirijskom kampu al-Hol
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Osnivači BioNTecha nastavljaju istraživati lijek protiv raka

Osnivači BioNTecha nastavljaju istraživati lijek protiv raka
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Afganistanska porodica se navikava na život u Americi

Afganistanska porodica se navikava na život u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Britanski premijer imenovao posebnog izaslanika za Zapadni Balkan, u BiH će biti podrška visokom predstavniku

Stuart Peach, tadašnji predsjednik Vojnog odbora NATO-a, stiže na drugi dan summita NATO-a u Bruxellesu, 12. jula 2018.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan “kao dio stalne predanosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu u regiji”, saopćila je vlada Ujedinjene Kraljevine.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko predano europskoj sigurnosti. Zapadni Balkan doživljava najveću prijetnju svojoj stabilnosti i sigurnosti u više od dva desetljeća. Imamo odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da očuvamo ono što je postignuto mirom i dijalogom. Ne možemo dopustiti bilo kakav povratak nasilju i podjelama prošlosti. Sir Stuartovo opsežno iskustvo i stručnost ojačat će međunarodne napore u zaštiti mira i promicanju euroatlantskih integracija u ovoj ključnoj regiji”, kazao je premijer Johnson.

Britanska ministrica Liz Truss je kazala kako je “imenovanje Sir Stuarta jasan dokaz britanske predanosti zapadnom Balkanu te obrani i promicanju slobode i demokracije u regiji”.

“Radujem se produbljivanju naših gospodarskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Sir Stuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu”, naglasila je ministrica Truss.

Sir Stuart Peach preuzet će tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza (NATO), što je uloga koju je obnašao od 2018. On je također ranije služio kao načelnik Glavnog štaba vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

“Kao posebni izaslanik premijera, sir Stuart će surađivati s čelnicima Zapadnog Balkana, te drugima u cijeloj regiji i našim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Europi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov rad također će uključivati promicanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s ozbiljnim i organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima te poticanje rješavanja naslijeđenih pitanja kao što su ratni zločini i nestale osobe”, navodi se u saopćenju.

Britanska vlada je naglasila da će Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti voditi rad na unapređenju ravnopravnosti spolova i implementaciji Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima.

“U Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije”, navodi britanska vlada.

“Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom razdoblju, te da postoji realna perspektiva daljnjih podjela i sukoba. S međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom koji je podupro 26 godina teško postignutog napretka u Bosni i Hercegovini”, naglasila je britanska vlada.

Dodaje se da Ujedinjena Kraljevina također pomaže u rješavanju drugih regionalnih izazova, uključujući potporu normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organiziranih kriminalnih skupina. Velika Britanija će igrati važnu ulogu, blisko surađujući s vladama regije i svojim međunarodnim partnerima.

O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovaralo se na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a bit će na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpoolu, koji je najavljen ranije ove sedmice.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg ponovio je uoči sastanka 30. novembra da je ova zapadna političko-vojna alijansa zabrinuta zbog tenzija u Bosni i Hercegovini (BiH).

Britanski parlamentarci su 9. novembra također raspravljali o BiH. Konzervativka Alicia Kearns je to prigodom ocijenila da “Dodik ima jedan cilj: uništenje bosanske države”.

“BiH je trenutno suočena s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslije rata, a izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo realni”, kazao je tom prilikom Anthony Mangnall iz Konzervativne stranke.

Dodik je svojim istupima o mogućem odcjepljenju entiteta RS i osnivanju posebne vojske pokrenuo raspravu i na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 24. novembra.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je 3. novembra jednoglasno s 15 glasova za usvojilo rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg Dodik, ali i opozicijske stranke iz RS-a, te Kina i Rusija ne priznaju za šefa OHR-a, u izvještaju za Vijeće sigurnosti UM-a je kao i njegovi prethodnici kao “glavnog krivca” naveo Dodika.

O Schmidtovim upozorenjima govorili su predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Estonije i drugih zemalja Vijeća, koje su snažno podržale ulogu visokog predstavnika u BiH.

Duboko smo zabrinuti zbog retorike podjela koja dolazi iz Republike Srpske. Te aktivnosti koje uključuju i uključivanje vojske Republike Srpske poništavaju sav progres napravljen u proteklih 26 godina. To ugrožava ne samo mir i stabilnost u regiji već je i prijetnja Daytonskom sporazumu. Izražavamo podršku visokom predstavniku i Bonnskim ovlastima koje ima, kazala je tom prilikom predstavnica Ujedinjene Kraljevine Alice Jacobs.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG