Linkovi

Blinken u Briselu govorio o odnosima sa Rusijom i Kinom


Antony Blinken tokom boravka u Briselu (Reuters/Olivier Hoslet/Pool)
Antony Blinken tokom boravka u Briselu (Reuters/Olivier Hoslet/Pool)

„Zapad bi u odnosima sa Rusijom trebalo, bez iluzija, da promoviše ostvarivanje zajedničkih interesa“, izjavio je Antony Blinken američki državni sekretar u Briselu.

Blinken je pozvao na čvrst, zajednički stav o Rusiji.

"Mislim da je ono čemu se možemo nadati odnos sa Rusijom koji je barem predvidljiv i stabilan. Iako sa Rusijom radimo na unapređivanju naših interesa i interesa Alijanse, takođe ćemo raditi na tome da bude odgovorna za nepromišljene i neprijateljske poteze", poručio je američki državni sekretar u Briselu.

Blinken je najviši američki zvaničnik koji je boravi u Briselu, sjedištu najznačajnijih institucija Evropske unije i NATO-a, od kada je Joe Biden preuzeo predsednički mandat u januaru.

Agencija Reuters je izvijestila da je američki državni sekretar u obraćanju koristio pomirljiv ton, za razliku od prethodnog četvrogodišnjeg perioda Trumpove administracije koji su obilježile teške reči bivšeg predsjednika.

U osvrtu o odnosima sa Kinom, Blinken je ukazao da Sjedinjene Države, kako se izrazio, neće primoravati svoje saveznike da biraju između Washingtona i Pekinga. Primjetio je, međutim, da Kina podriva zapadne liberalne demokratije.

"Države mogu da sarađuju sa Kinom tamo gdje je to moguće", rekao je Blinken, istakavši potrebu za time u oblasti klimatskih promjena.

"Tako nešto je potrebno učiniti sa državom koja broji 1,34 milijardi stanovnika i ispušta četvrtinu svetske emisije ugljendioksida, ali istovremeno ulaže u razvoj obnovljive energije", ukazao je Blinken.

Američki državni sekretar u govoru je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su Sjedinjene Države i njeni saveznici postavili nakon Drugog svjetskog rata.

"Aktivni su u potkopavanju pravila međunarodnog sistema i vrijednosti koje dijelimo sa našim saveznicima. Ukoliko budemo sarađivali da bismo ostvarili našu pozitivnu viziju međunarodnog poretka - sigurni smo da možemo nadmašiti Kinu na svim poljima", ukazao je Blinken.

Prema njegovim riječima, kineske vojne ambicije su u porastu.

Kina negira bilo kakva nepočinstva tvrdeći da poštuje globalna pravila trgovanja koja su propisale Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond.

Blinken je tokom boravka u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prisutvovao susretima ministrara spoljnih poslova NATO i odvojenom sastanku sa predstavnicima iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

State Department je saopštio da je cilj njegovog putovanja u Belgiju jačanje veza sa saveznicima u NATO-u i partnerstvo u pitanjima kao što su klimatske promjene, borba protiv terorizma i stalni napori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG