Linkovi

Top priča SAD / Svijet

Biden zadržava Trumpov čvrst trgovinski stav prema Kini

Arhiva: Kamion natovaren kontejnerima snimljen pored kineske zastave u Jangašan luci u Šangaju, Kina, 6. avgusta 2019. (Foto: Reuters, Aly Song)

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo obvezala se u srijedu da će nastaviti agresivni trgovinski rat Trumpove administracije s Kinom, rekavši da će raditi "što agresivnije kako bi zaštitila američke radnike i preduzeća od nelojalne kineske prakse".

Govoreći za vrijeme brifinga za novinare u Bijeloj kući, Raimondo je rekla da su carine nametnute za vrijeme mandata Donalda Trumpa, a koje su demokrate u to vrijeme masovno osporavale, "zapravo pomogle u spašavanju američkih radnih mjesta u industriji čelika i aluminijuma".

Sve u svemu, Sjedinjene Države zadržavaju carine na 66% kineskog izvoza. Raimondo je rekla da su ti porezi na uvoz potrebni da bi se izjednačili uslovi za međunarodnu trgovinu.

"Kineske akcije su nekonkurentne, prisilne, podmukle. Pokazali su da će učiniti sve što je potrebno", rekla je. "I zato planiram da što agresivnije koristim sve alate kojima raspolažem kako bih zaštitila američke radnike i preduzeća od nepravedne kineske prakse."

Sekretarica za trgovinu Gina Raimondo.
Sekretarica za trgovinu Gina Raimondo.

Prije tri godine Trump je iz većine zemalja naplatio carine od 25% na uvezeni čelik i 10% na uvezeni aluminij, tvrdeći da je pitanje nacionalne sigurnosti osiguravanje opstanka domaće proizvodnje metala.

Američki robni deficit s Kinom porastao je za 11,4% od januara na 30,3 milijarde dolara u februaru, prema statistikama koje je u srijedu objavilo Ministarstvo trgovine.

Istraživanje koje je prošle godine sproveo Pew Research Center pokazalo je da gotovo devet od 10 odraslih osoba u SAD-u Kinu više smatra rivalom ili neprijateljem, nego partnerom.

Amerikanci su, prema anketi, sve više zabrinuti zbog kineske tehnološke moći, cyber napada na Zapad, nepoštovanja ljudskih prava i gubitka radnih mjesta u SAD-u za koji krive kineski uvoz.

Biden je stvaranje infrastrukturnih radnih mjesta postavio kao prioritet svoje administracije, što je tema kojom se obratio u srijedu popodne u Bijeloj kući, tvrdeći da se Kina i drugi utrkuju sa Sjedinjenim Državama "pokušavajući da posjeduju budućnost".

Biden želi da zakonodavci odobre njegov plan da ove decenije uloži 2 biliona dolara kako bi stvorio milione radnih mjesta.

Republikanci u Kongresu kažu da je plan preširok i da velik dio toga nema nikakve veze s tradicionalnom infrastrukturom, poput poboljšanja usluge putničkih vozova, modernizacije aerodroma i popravljanja starih autoputeva i mostova. Opoziciona stranka se takođe kosi sa rukovodstvom Demokratske stranke o načinu finansiranja plana, protiveći se povećanju stope poreza na dobit.

Lider manjine u Senatu Mitch McConnell.
Lider manjine u Senatu Mitch McConnell.

Lider manjine u Senatu Mitch McConnell rekao je u srijedu da se "nada da neće svaki pojedini demokrata" podržati Bidenov račun za infrastrukturu, i da će centristi u vladajućoj stranci "imati određenu dozu skepticizma u vezi s ovim masovnim rastom vlade".

Da bi se učinkovito nadmašila Kina, predsjednik tvrdi da se stotine milijardi dolara moraju potrošiti i na modernizaciju škola, uklanjanje olova u vodovodnim cijevima, izgradnju mreže punionica za električna vozila, širenje širokopojasnog pristupa internetu i jačanje domaće proizvodnje poluprovodnika.

"Mislite li da Kina čeka investiranje u ovu digitalnu infrastrukturu za istraživanje i razvoj? Obećavam vam, oni ne čekaju. Ali računaju da će američka demokratija biti prespora, suviše ograničena i previše podijeljena da bi išla u korak s tim", rekao je Biden.

Kina je druga najveća ekonomija na svijetu, ali predviđa se da će nadmašiti Sjedinjene Države krajem ove decenije ili početkom 2030-ih.

See all News Updates of the Day

Izraelsko-palestinski sukob ulazi u drugu sedmicu, više od 200 poginulih

Spasioci izvlače Suzi Eškuntanu, šest godina staru, iz ruševina zgrade građane u izraelskom vazdušnom napadu, u gradu Gaza, 16. maja 2021.

U izraelskim vazdušnim napadima na područje Gaze u ponedjeljak je poginuo komandir palestinskih militantnih snaga, dok je sa druge strane, sa područja Gaze nastavljeno raketiranje teritorije Izraela.

Očekuje se da će ubistvo Hasama Abu Harbeda, komandanta militantne organizacije Islamski džihad, izazvati žestok odgovor grupacije koja se rame uz rame sa palestinskim Hamasom.

Izraelska vojska je saopštila da je Harbed odgovoran za nekoliko, kako je ukazano, raketnih terorističkih napada na izraelske civile uz napomenu da je Izrael spreman zauvijek da se bori.

Izraelska vojska rekla je da su ciljevi bili tuneli koje koristi Hamas i domovi koji pripadaju nekolicini zapovjednika militantne skupine koja vlada Gazom.

Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Sve to događa se uprkos učestalim pozivima na prekid vatre u sukobu koji traje nedjelju dana.

Prema procjenama međunarodne javnosti, radi se o razbuktavanju najžešćih neprijateljstava u posljednjih nekoliko godina.

Antony Blinken, američki državni sekretar, pozvao je strane u sukobu da zaštite civile, naglasivši da Sjedinjene Države sprovode diplomatske inicijative kako bi se situacija smirila.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika sa područja Gaze do sada je u sukobima poginula 201 osoba - uključujući 58 djece i 34 žene. U Izraelu je poginulo deset osoba, među kojima, i dvoje djece.

Napad u ponedjeljak uslijedio je nakon komentara izraelskog premijera Benjamina Netanjahua datih u nedjelju da "neposredni" kraj smrtonosnih vazdušnih napada na Gazu nije u planu.

Netanjahu je govorio istog dana kada su izraelski borbeni avioni sravnili tri zgrade i ubili najmanje 42 osobe, što je najsmrtonosniji pojedinačni napad u posljednjoj rundi nasilja između Izraela i militantne grupe Hamas koja vlada Gazom.

"Nadam se da neće dugo potrajati", rekao je Netanjahu za emisiju "Suoči se sa nacijom" CBS-a u Sjedinjenim Državama. Ali, rekao je da kraj napada "nije blizu", uprkos međunarodnim naporima da se okonča sukob u jednonedjeljnoj razmjeni raketne vatre između izraelskih snaga i militanata Hamasa u pojasu Gaze.

"Napao nas je Hamas... ničim izazvani napadi na Jerusalim", rekao je izraelski premijer Netanjahu.

"Učinićemo sve što je potrebno da uspostavimo red i tišinu", rekao je u televizijskom intervjuu. "Pokušavamo da umanjimo Hamasovu terorističku sposobnost i umanjimo njihovu volju da to ponovo učine."

U televizijskom obraćanju zajedno sa svojom ministrom odbrane i političkim rivalom Bennyjem Gantzom​, Netanjahu je rekao naciji jevrejske države u nedjelju da se napadi nastavljaju "punom snagom" i da će "biti potrebno vrijeme".​

U izraelskim vazdušnim napadima gađana je glavna stambena i trgovačka ulica tokom petominutnog perioda nakon ponoći. Sravnjene su dvije susjedne zgrade i još jedna 50 metara dalje.

Rano u nedjelju, Izrael je bombardovao kuću Jehja Al-Sinvara, vrhovnog Hamasovog vođe u Gazi, u sedmom uzastopnom dana neprijateljstava. Nije bilo odmah jasno da li je Sinvar bio kod kuće. Izvještaj Associated Pressa kaže da se "vjerovatno skrivao zajedno sa ostatkom visokog ešalona grupe".

Netanjahu je u subotu branio uništavanje 12-spratne zgrade u gradu Gazi, u kojoj su bila sjedišta medijskih kuća Associated Pressa i Al Jazeere, kao i stanovi i druge kancelarije.

Vlasnik zgrade primio je telefonsko upozorenje od izraelske vojske sat vremena prije napada, a službenici AP-a i drugi stanari zgrade odmah su evakuisali zgradu. Netanjahu je rekao da u napadu nema povrijeđenih. Al Jazeera je nastavila da emituje direktan prenos napada dok se zgrada rušila.

Izraelski lider rekao je da je u zgradi, pored kancelarija medija i domova bio i "obavještajni ured palestinske terorističke organizacije".

"To je sasvim legitimna meta", ustvrdio je.

Sally Buzbee, izvršna urednica AP-a, pozvala je u nedjelju na nezavisnu istragu vazdušnog udara na zgradu u kojoj je bilo i sjedište njene agencije.

Rekla je da su se kancelarije AP-a godinama nalazile u toj zgradi i da nikada nije bilo naznaka da bi Hamas mogao biti tamo.

"U konfliktnoj smo situaciji", rekla je Buzbee. "Mi ne zauzimamo stranu u tom sukobu. Čuli smo Izraelce kako kažu da imaju dokaze, ne znamo koji su to dokazi."

Raketa ispaljena iz Gaze leti prema Izraelu, 17. maj 2021.
Raketa ispaljena iz Gaze leti prema Izraelu, 17. maj 2021.

U nedjelju ujutro u Gazi, Hamas je lansirao rakete iz civilnih područja u Gazi prema izraelskim civilnim oblastima. Jedan je udario u sinagogu u Aškelonu, gradu na jugu Izraela, nekoliko sati prije večernjih službi za jevrejski praznik Šavut. Nije bilo izvještaja o povrijeđenim.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je telefonom je u nedjelju sa kolegama u Egiptu, Kataru, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji i Francuskoj kako bi razgovarali o "hitnom radu na zaustavljanju sukoba koji je zahvatio Izrael i Zapadnu obalu i Gazu".

Sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukriem, Blinken je "ponovio svoj poziv svim stranama da deeskaliraju tenzije i zaustave nasilje koje je odnijelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i djecu", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Blinken i saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud razgovarali su o "tekućim naporima za smirivanje tenzija u Izraelu i na Zapadnoj obali i u Gazi i privođenjem kraju trenutnog nasilja".

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se u nedjelju kako bi pokušao da smiri nasilje, a Sjedinjene Države su poslale diplomatu u region da pokušaju da postignu prekid vatre.

Najnovije izbijanje borbi počelo je prošlog ponedjeljka nakon sukoba u istočnom Jerusalimu prošlog mjeseca. Sukobi Palestinaca sa policijom izbili su kao odgovor na taktiku izraelske policije tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana i jevrejskih naseljenika koji su prijetili da će iseliti desetine palestinskih porodica. Fokusna tačka nemira bila je džamija Al-Aksa, smještena na imanju na brdu koje poštuju i muslimani i Jevreji.

Predsjednik SAD Joe Biden nazvao je u subotu Netanjahua i rekao da osuđuje raketne napade Hamasa i potvrđuje svoju podršku izraelskom pravu da se brani od Hamasa i drugih terorističkih grupa. Američki lider je takođe izrazio zabrinutost za bezbjednost novinara i potrebu da se osigura njihova zaštita, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Biden je telefonom razgovarao i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, što je njihov prvi razgovor otkako je Biden u januaru preuzeo mjesto predsjednika SAD.

Hadi Amr, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Izrael i Palestinu, boravio je u Izraelu i trebalo je da se sastane sa izraelskim liderima u nedjelju, zatim sa palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali kako bi pronašli "održivu smirenost", saopštio je State Department.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u utorak video konferenciju o eskalaciji borbi između Izraela i Palestinaca. Josep Borrell, šef diplomatije EU, rekao je na Twitteru u nedjelju da će ministri "razgovarati o tome kako EU može najbolje da doprinese okončanju trenutnog nasilja".

Muslimani bojkotovali proslavu Bajrama u organizaciji Bijele kuće zbog, kako kažu, Bidenove podrške Izraelu

Muslimani bojkotovali proslavu Bajrama u organizaciji Bijele kuće zbog, kako kažu, Bidenove podrške Izraelu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Direktorica američkog CDC-a "oprezno optimistična" u borbi protiv koronavirusa

Rochelle Walensky, direktorica Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Visoka američka zdravstvena zvaničnica je rekla u nedjelju da je "oprezno optimistična" da su SAD na putu da kontrolišu pandemiju koronavirusa.

"Prerano je proglašavati pobjedu", rekla je Rochelle Walensky, direktorica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, za emisiju Fox News Sunday. "Moramo ostati skromni."

Ona je dodala: "Oprezno sam optimistična da smo trenutno na dobrom mjestu, da slučajevi nastavljaju opadati".

Walensky je ponudila procjenu američke borbe protiv koronavirusa nekoliko dana nakon što je njena agencija rekla da 123 miliona potpuno cijepljenih ljudi u SAD-u - oko jedne trećine stanovništva - više ne mora nositi maske za lice, što je značajna prekretnica u povratku zemlje u neki vid poslovne i socijalne normalnosti.

"Nauka nam omogućava da kažemo da potpuno vakcinisani ljudi mogu skinuti maske", rekla je. Ali je dodala da SAD moraju biti "oprezne prema novim varijantama“ koronavirusa.

Rekla je da oni koji su u potpunosti cijepljeni "nisu u opasnosti od teške bolesti ili hospitalizacije zbog Covida-19".

"Ako niste cijepljeni, niste sigurni", rekla je Walensky.

Pozvala je necijepljene Amerikance da prime vakcinu. Walensky je rekla da se u SAD-u svakodnevno vakciniše od 1,5 do 2 miliona ljudi.

Vakcinacija u New Yorku, april 2021.
Vakcinacija u New Yorku, april 2021.

Ali milioni ljudi iz nekog razloga kažu da nemaju namjeru primiti vakcinu, skepticizam koji bi mogao zaustaviti sveukupni uspjeh zemlje u borbi protiv zarazne bolesti.

Čak i kad potpuno vakcinisani ljudi počinju uklanjati svoje maske u SAD-u, slučajevi probojnih infekcija među potpuno cijepljenim izazvali su zabrinutost. Komičar Bill Maher i osam članova njujorškog tima Yankee, svi u potpunosti cijepljeni, bili su pozitivni na koronavirus prilikom testiranja.

Walensky je za ABC rekla da zdravstveni službenici istražuju situaciju s Yankeesima, dodavši da je sedam asimptomatskih slučajeva, dok je osmi je bio blagi slučaj. Svi su otkriveni rutinskim testiranjem.

"Ovo vakcina djeluje", rekla je. "To znači da se niste zarazili - ili da niste dobili ozbiljnu infekciju. Nije vam bila potrebna hospitalizacija."

Ona je dodala da oni najvjerovatnije nisu prenosili virus prenosili na druge ljude.

SAD sada omogućavaju djeci od 12 godina da se cijepe. Walensky je za CNN rekla da se nada da će do kraja 2021. godine zdravstveni stručnjaci moći utvrditi da je sigurno cijepiti i mlađu djecu.

U međuvremenu je rekla "ta djeca bi trebala i dalje nositi maske".

Prema Univerzitetu Johns Hopkins, Sjedinjene Države zabilježile su gotovo 586.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa i gotovo 33 miliona slučajeva, s obje brojke više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Izrael nastavio vazdušne napade na Gazu

Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Zvuci eksplozija odjekivali su u noći između nedjelje i ponedjeljka dok su desetine izraelskih borbenih aviona bombardovali, kako je vojska saopštila, sistem podzemnih tunela koji je koristio Hamas. Svjedoci su rekli da su napadnuti putevi, zgrade bezbjednosti i kampovi za obuku militanata u gradu Gazi i oko njega, prenosi Reuters.

Nakon što su rakete iz Gaze ispaljene na izraelske gradove Beersheba i Ashkelon, izraelska letjelica pogodila je devet rezidencija visokih komandanata Hamasa, saopštila je vojska. Neki od tih domova korišteni su za skladištenje oružja, navodi se.

Kasnije ujutro, palestinski mediji izvijestili su da su izraelske snage pogodile fabriku u sjevernoj Gazi. Na video snimku koji se dijeli društvenim mrežama vidi se gust dim. Nije bilo izvještaja o žrtvama sa bilo koje strane granice.

Zabrinutost zemalja širom svijeta već se produbila nakon izraelskog vazdušnog udara u Gazi u kome je u nedjelju uništeno nekoliko domova i za koji su palestinski zdravstveni zvaničnici rekli da je za ishod imao 42 žrtve, uključujući destero djece.

Zvanični Washington je pozvao na smirivanje situacije, a američki državni sekretar Antony Blinken napisao je na Twitteru: „Sve strane moraju da deeskaliraju tenzije - nasilje mora odmah prestati”, nakon što je razgovarao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova o nasilju u Izraelu, Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u nedjelju, Sjedinjene Države poručile su da su Izraelu, Palestincima i drugima jasno stavile do znanja da su spremne da pruže podršku "ukoliko stranke traže prekid vatre".

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da se izraelska kampanja u Gazi nastavlja "punom snagom".

"Sada djelujemo onoliko dugo koliko je potrebno da vratimo mir i tišinu vama, izraelski državljani. Trebaće vremena za to", rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju nakon sastanka njegove vlade u nedjelju.

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je broj poginulih pošto su se neprijateljstva rasplamsala porastao na 197, uključujući 58 djece i 34 žene. U Izraelu je ubijeno deset ljudi, uključujući dvoje dece, kažu izraelske vlasti.

Hamas je započeo raketni napad prošlog ponedjeljka, poslije nedjelja napetosti zbog sudskog spora radi iseljavanja nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu, i kao odmazdu zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini gradske džamije Al-Aksa, trećeg najsvetijeg islamskog mjesta, tokom muslimanskog svjetog mjeseca ramazana.

Blinken u razgovorima sa uticajnim kolegama užurbano traži okončanje bliskoistočnog sukoba

Državni sekretar SAD Antony Blinken stiže u vojnu vazdušnu bazu Andrews pred svoj let, Maryland, 16. maj 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je u nedjelju razgovore sa ključnim kolegama koji su uticajni na Bliskom istoku, dok Sjedinjene Države pokušavaju da deeskaliraju smrtonosne sukobe između Izraela i Palestinaca.

Blinken, koji je početkom nedjelje diplomatije usredsređene na Arktik bio na putu za Dansku, telefonom je razgovarao sa zvaničnicima u Kataru, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Francuskoj.

Poslije Irana, smatra se da Katar ima najveći uticaj na militantnu grupu Hamas.

"Sekretar je ponovio svoj poziv svim stranama da deeskaliraju tenzije i zaustave nasilje koje je odnijelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i djecu", rekao je portparol State Departmenta Ned Price.

U svakom od svojih poziva, Blinken je naglasio ovo kao temu, objavio je State Department.

Pozivi su uslijedili nakon najsmrtonosnijeg dana u gotovo cjelonedjeljnom rasplamsavanju sukoba, jer je u izraelskim udarima ubijeno 42 Palestinca u pojasu Gaze i dok je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održavao virtuelni sastanak usred globalne uzbune zbog sukoba.

Savjet bezbjednosti održao virtuelni sastanak, 16. maj 2021.
Savjet bezbjednosti održao virtuelni sastanak, 16. maj 2021.

Blinkenovi pozivi uslijedili su i dan nakon što je predsjednik Joe Biden pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Mahmuda Abasa, predsjednika Palestinske uprave, kako bi izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog pogoršanja situacije i kako bi apelovao na obje strane na uzdržanost.

Ukupno je 42 Palestinca, uključujući najmanje osmero djece i dvoje ljekara, ubijeno u nedjelju u izraelskim bombardiranjima u Gazi, siromašnoj enklavi od dva miliona ljudi koja se nalazi pod izraelskom blokadom tokom skoro 15 godina, podaci su lokalnog ministarstva zdravlja.

Otac ljubi ruku kćerke dok se liječe u bolnici nakon što su izvučeni iz ruševina zgrade usred izraelskih zračnih udara, Gaza, 16. maj 2021.
Otac ljubi ruku kćerke dok se liječe u bolnici nakon što su izvučeni iz ruševina zgrade usred izraelskih zračnih udara, Gaza, 16. maj 2021.

Ovo je najteži broj poginulih u jednom danu od početka nasilja: ukupno je od 10. maja ubijeno 197 Palestinaca, uključujući najmanje 58 djece, dok je ranjeno više od 1.200 ljudi.

Na izraelskoj strani ubijeno je 10 ljudi, uključujući jedno dijete, a 282 ranjeno u napadima palestinskih grupa iz Gaze, uključujući Hamas.

Oni su ispalili više od 3.100 raketa na Izrael od početka neprijateljstava, što je najveći broj projektila ikada ispaljenih na izraelsko tlo, saopštile su u nedjelju Izraelske odbrambene snage (IDF), naglašavajući da je veći dio od njih presreo izraelski protivraketni sistem.

"Intenzitet ovog sukoba je nešto što nikada ranije nismo videli, sa nemilosrdnim vazdušnim napadima na gusto naseljenu Gazu i raketama koje pogađaju velike gradove Izraela", rekao je Robert Mardini, generalni direktor Crvenog krsta.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG