Linkovi

SAD, Britanija i Kanada uvele sankcije kineskim zvaničnicima zbog Ujgura


Demonstranti drže parole zahtijevajući prava za Ujgure, u New Yorku, 22. marta 2021.
Demonstranti drže parole zahtijevajući prava za Ujgure, u New Yorku, 22. marta 2021.

Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija i Kanada uvele su sankcije nekolicini kineskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava nad muslimanskom ujgurskom manjinom u kineskoj provinciji Sinđang, što je izazvalo odmazdu Kine.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su američke sankcije preduzete solidarno sa američkim saveznicima.

"Objedinjeni transatlantski odgovor šalje snažan signal onima koji krše ili zloupotrebljavaju međunarodna ljudska prava, a mi ćemo preduzeti dalje akcije u koordinaciji sa partnerima istomišljenicima", rekao je Blinken u saopštenju u ponedjeljak.

Američki Sekretarijat za finansije saopštilo je u ponedjeljak da sankcioniše dvojicu kineskih zvaničnika - Vang Đanzenga, bivšeg zamjenika sekretara stranke u Sinđangu, i Čen Mingua, direktora Biroa za javnu bezbjednost Sinđijanga.

EU i Britanija uvele su sankcije protiv istih tih zvaničnika i protiv još dvojice - Vanga Mingšanoa, člana stalnog odbora Komunističke partije u Sinđangu, i Žu Hailuna, bivšig šefa kineske regije Sinđijang.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je odmah nakon objavljivanja prvih sankcija, proglasivši ih "zasnovanim ni na čemu drugom osim na lažima i dezinformacijama".

Kina je tada najavila uvođenje svojih sankcija protiv 10 evropskih pojedinaca i četiri institucije, rekavši da su "zlonamjerno širili laži i dezinformacije". Među sankcionisanima bilo je pet članova Evropskog parlamenta.

Sankcije EU prve su značajne ekonomske kazne koje je Unija izrekla Kini od 1989. godine, kada je Peking bio osuđivan zbog nasilnog suzbijanja prodemokratskih demonstracija na trgu Tjenanmen.

EU je optužila Čena da je odgovoran za "proizvoljna zadržavanja i ponižavajuće postupanje nanešeno Ujgurima i ljudima iz drugih muslimanskih etničkih manjina, kao i za sistematsko kršenje njihove slobode vjeroispovesti ili uvjerenja", navodi se u službenom glasniku Unije.

Britanija i Evropska unija sankcionisale su i Biro za javnu bezbjednost proizvodnog i građevinskog korpusa u Sinđangu.

Svih 27 vlada EU složilo se sa sankcijama.

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je: "Prikupljanje dokaza ukazuje na sistemska kršenja ljudskih prava koja vode države od strane kineskih vlasti".

Odvojeno, Blinken je u ponedjeljak zajedno sa ministrima spoljnih poslova četiri države - Britanije, Australije, Novog Zelanda i Kanade - objavio zajedničku izjavu u kojoj je naveo da je količina dokaza o zloupotrebama Kine u Sinđijangu, uključujući i informacije "iz sopstvenih dokumenata kineske vlade, satelitskih snimaka i očevidaca svjedočenje - ogromna".

"Nastavićemo da stojimo zajedno kako bismo osvetlili kineska kršenja ljudskih prava", rekli su.

Zagovornici ljudskih prava tvrde da je u kampovima držano oko milion Ujgura. Neki optužuju Peking za mučenje, prisilnu sterilizaciju i prisilni rad.

Kina tvrdi da je njene akcije u Sinđijangu imaju za cilj iskorenjivanje islamskog ekstremizma.

Žang Ming, kineski ambasador u EU, rekao je prošle nedjelje da sankcije neće uticati na politiku Pekinga i upozorio na odmazdu.

"Želimo dijalog, a ne konfrontaciju. Tražimo od strane EU da dobro razmisli. Ako neki insistiraju na konfrontaciji, nećemo odustati, jer nemamo druge mogućnosti osim ispunjavanja odgovornosti prema ljudima u našoj zemlji", rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG