Linkovi

Blinken: Kina je najveći geopolitički test svijeta


FILE - U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a news conference at the State Department in Washington, Feb. 26, 2021.
FILE - U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a news conference at the State Department in Washington, Feb. 26, 2021.

Američki državni sekretar Anthony Blinken izdvojio je u srijedu odnos Amerike sa Kinom kao glavni spoljnopolitički fokus administracije predsjednika Joe Bidena i poručio da Kina predstavlja "najveći geopolitički test" ovog vijeka.

Blinken je u govoru u State Departmentu pokušao da pokaže kako će spoljna politika biti od koristi američkim radnicima i porodicama i naglasio da je to ključno za pristup nove administracije.

Bajden želi otklon od politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Amerika prvo", obnavljanjem saradnje sa saveznicima i ponovnim okretanjem multulateralnoj demokratiji, dok istovremeno prepoznaje da se svijet promijenio od kako je bio potpredsjednik u Obaminoj administraciji, navodi Reuters.

"Borićemo se za svako američko radno mjesto i za prava, zaštitu i interese svih američkih radnika", poručio je Blinken.

Kina je jedina zemlja koju je Blinken pomenuo kao jedan od osam prioriteta, među kojima su i sprječavanje još jedne globalne pandemije, rješavanje problema klimtaskih promjena i unaprijeđenje demokratije u inostranstvu.

Kina je jedina zemlja koja ima moć da ozbiljno dovede u pitanje sposobnost Amerike da oblikuje globalni sistem "pravila, vrijednosti i odnosa", rekao je najviši američki diplomata.

"Naš odnos sa Kinom će biti konkurentan kada je to potrebno, partnerski kada je to moguće i suparnički kada mora", poručio je Blinken.

SAD i Kina se spore u pogledu uticaja nad indo-pacifičkim regionom, ekonomskih poteza Pekinga, Hong Konga, Tajvana i poštovanja ljudskih prava u kineskom regionu Šinđang.

Biden je nazvao Peking "najozbiljnijim" američkim konkurentom, a njegova administracija je nagovijestila da neće ublažavati oštar stav koji je Trump prethodno zauzeo prema Kini.

Angažman sa Kinom, "sa čvrste pozicije, zahtijeva da branimo naše vrijednosti kada se ljudska prava krše u Šinđangu ili kada se gazi demokratija u Hong Kongu, jer ako to ne uradimo Kina će djelovati sa još većom nekažnjivošću", naglasio je Blinken,

Takođe je naveo da je saglasan sa ocjenom svog prethodnika Mike Pompea da je u Šinđangu počinjen genocid nad muslimanima, ali nije koristio taj termin u svom govoru.

Aktivisti i eksperti Ujedinjenih nacija saopštili su da se milion muslimanskih Ujgura nalazi u kineskim logorima. Kina odbacuje optužbe i tvrdi da je riječ o kampovima za obuku, i da su oni potrebni za borbu protiv ekstremizma.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG