Linkovi

Počinju pretresi o napadu na Kongres 6. januara - šta je važno znati


ARHIVA: Pripadnik policije Kapitola na biciklu patorlira na istočnom ulazu u Kapitol, 5. januara 2022.
ARHIVA: Pripadnik policije Kapitola na biciklu patorlira na istočnom ulazu u Kapitol, 5. januara 2022.

Skoro godinu dana od formiranja, komisija Predstavničkog doma koja istražuje napad na Kapitol 6. januara 2021, javno će predstaviti svoje zaključke ove nedelje, dok se članovi Kongresa nadaju da će američkoj javnosti pokazati kako je demokratija došla na ivicu propasti.

Serija pretresa koja će se odigrati u narednih nekoliko nedelja počinje sesijom u četvrtak uveče, na kojoj devetočlana komisija planira da iznese opšti pregled svoje 11-mjesečne istrage. Komisija je intervjuisala više od 1.000 osoba, a samo djelići njihovih svjedočenja su do sada objavljeni javnosti, većinom kroz sudska dokumenta.

Evo šta treba da znate uoči pretresa:

Kada će se pretresi održati?

Prvi od šest pretresa koje će uživo prenositi nacionalne TV stanice održava se u četvrtak u 8 sati uveče - udarnom večernjem televizijskom terminu. Odigraće se u jednoj od velikih zgrada Predstavničkog doma u okviru kompleksa Kapitola. Članovi Kongresa planiraju da čuju svjedočanstva očevidaca a zatim će prikazati snimke i predmete koji do sada nisu viđeni, a odnose se na događaje uoči pobune, kao i sam napad.

Gdje se može gledati pretres?

Nekoliko velikih mreža i kablovskih kanala prenosiće prvi pretres uživo u udarnom večernjem terminu. Komisija planira da strimuje uživo pretres na C-Spanu i svojoj YouTube stranici.

Ko bi trebalo da svjedoči?

Komisija tek treba da objavi detalje o tome ko će svjedočiti u četvrtak. Međutim, javni pretres, za razliku od drugih pretresa ove komisije, biće mješavina tadicionalnog svjedočenja i multimedijalne prezentacije.

Šta će sadržati pretresi?

Prvim pretres predstavlja uvod i osnovu za dalji tok pretresa. Komisija koju čini sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, planira da iznese neke od informacija koje je prikupila tokom istrage.

Istraga je do sada bila podijeljena na nekoliko segmenata - uključujući pokušaje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saradnika da izazovu sumnje u izborni rezultat i zaustave potvrdu pobjede predsjednika Joe Bidena; finansiranje i organizaciju mitinga u Washingtonu koji se se održali prije napada; bezbjednosne propuste policije Kapitola i federalnih agencija; i postupke samih izgrednika.

Da li ćemo saznati nove detalje o pobuni?

Nekoliko članova komisije obećalo je nove i "eksplozivne" informacije koje će proizići iz javnih pretresa, ali se još ne zna šta bi one mogle da budu.

Očekuje se da će pretresi biti vrlo iscrpni ali neće biti i završna riječ komisije. Ona planira da objavi dalje izvještaje o svojim zaključcima, uključujući preporuke o reformama zakonodavstva, uoči izbora za Kongres.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG