Linkovi

Najnovije

update

Demokrate okončale iznošenje dokaza: Postoje jasni dokaze da je Trump podstakao pobunu

Trump Impeachment
Trump Impeachment

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa okončali su svoje dvodnevno izvođenje dokaza tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara vjerovali da slijede "predsjednikova naređenja" da bi zaustavili formalno proglašenje pobjede demokrate Joea Bidena.

Demokrate tvrde da je upad u Capitol bio kulminacija Trumpovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Trump davao svojim pristalicama - kako u nedjeljama prije napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, poslije kojeg su Trumpove pristalice uputile prema Capitolu. Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako "sve to rade za Trumpa."

Odlomci snimaka u kojima demokrate tvrde da je Trump ohrabrivao nasilje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

"Ako se budemo pretvarali da se to nije dogodilo, ili, još gore, dozvolimo da prođe bez posljedica, ko kaže da se neće ponoviti?", pitao je kongresmen Joe Neguse​, jedan od tužilaca.

Diana DeGette, jedna od menadžerica za opoziv, govorila je o događajima koji su obilježili upad hiljada Trumpovih pristalica u kompleks Capitl Hilla. Opisala je, između ostalog, kako su se članovi Kongresa skrivali bježeći pred osobama koje su se neovlašteno našle u zdanju Kongresa.

Takođe, opisivala je detalje svjedočenja više privedenih nasilnika koji su ukazivali da su pred i u zgradu u kojoj se nalazi Kongres 6. januara došli jer su shvatili da im je instrukciju dao bivši predsjednik i sada okrivljeni Donald Trump.

"U objavama na Twitteru, video zapisima i kasnije saslušanjima navodili su da ih je Trump ohrabrivao i govorio im da krenu na Capitol. Ne morate meni vjerovati, sami su to govorili, da su pozvani, i da je to učinio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", rekla je ona.

Tokom njenog izlaganja pušteno je nekoliko snimaka na kojima se čuju glasovi demonstranata koji uzvikuju da ih je Trump pozvao do kompleksa Capitol Hilla.

Nakon DeGette, govorio je kongresmen Jamie Raskin, koji je ukazivao da je Donald Trump ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i u ranijim slučajevima.

"Pohvalno se izjašnjavao i o fizičkom napadu na jednog novinara", rekao je Raskin, dodavši da se o višetrukim upadima u sjedište lokalne vlasti u državi Michigan izjašnjavao kao o, kako je ukazao, generalnoj probi na državnom nivou.

Ted Lieu, menadžer za opoziv i član Predstavničkog doma, tvrdio je u izlaganju da Trump nije iskazao žaljenje zbog svojih djela i riječi koje je uputio 6. januara.

"Njegova namjera je bila da se događaji od 6. januara dese... Kako to znamo? Pa on nam je sam rekao", zaključio je Lieu nakon čijeg obraćanja je prikazan video snimak u kome Trump tvrdi kako su svi iz njegovog okruženja smatrali kako je to bilo u potpunosti opravdano.

Trumpovi advokati će početi da iznose argumente odbrane u petak, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda.

U Bijeloj kući, predsjednik Joe Biden je izjavio da veruje da su se neka mišljenja možda promijenila nakon što su senatori videli "zastrašujući snimak bezbjednosnih kamera, prikazan u sredu, na kome se vidi upad u Capitol, a između ostalog i izgrednici kako prijeteći traže po Kongresu predsjedavajuću Nancy Pelosi i potpredsjednika Mikea Pencea.

Biden je rekao da nije uživo pratio suđenje u srijedu, već je uveče pogledao preglede na televizijama.

See all News Updates of the Day

Trump opisao pokušaj atentata prihvatajući nominaciju Republikanske stranke

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump govori tokom Republikanske nacionalne konvencije, 18. jula 2024., u Milwaukee, Wisconsin.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump govori tokom Republikanske nacionalne konvencije, 18. jula 2024., u Milwaukee, Wisconsin.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp prihvatio je predsjedničku nominaciju Republikanske stranke tokom obraćanja na finalnoj večeri Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju u državi Wisconsin.

78-godišnji bivši predsjednik održao je govor samo pet dana nakon što je preživio pokušaj atentata, rekavši da ga je posljednji pokret glave na javnom skupu u Pensilvaniji spasio od ubistva.

"Nevjerovatna stvar je da nisam pomjerio glavu u tom posljednjem trenutku prije pucnja, metak atentatora bi savršeno pogodio svoj cilj i ne bih bio ovdje večeras", rekao je Trump u svom govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

On je tokom govora zatražio trenutak šutnje za Coreya Comperatorea, penzionisanog vatrogasnog zapovjednika koji je ubijen na skupu.

Okupljenima je rekao da će za “četiri mjeseca imati nevjerovatnu pobjedu i započeti četiri najveće godine u istoriji zemlje”.

“Zajedno ćemo pokrenuti novu eru sigurnosti, prosperiteta i slobode za građane svih rasa, vjera, boja i vjeroispovijesti. Nesloga i podjele u našem društvu moraju se izliječiti. Moramo to brzo izliječiti. Kao Amerikance, vezuje nas jedna sudbina i zajednička sudbina. Ustajemo zajedno ili se raspadamo”, rekao je Trump.

Republikanski predsjednički kandidat obećao je da će smanjiti poreze i državni dug u obraćanju delegatima.

Trump je imao neobično pomirljiv ton tokom uvodnih trenutaka govora, kada je formalno prihvatio predsjedničku nominaciju stranke.

"Ja se kandidujem za predsjednika cijele Amerike, a ne pola Amerike, jer nema pobjede u pobjedi za pola Amerike. Stoga večeras, s vjerom i predanošću, s ponosom prihvaćam vašu nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Trump, tokom svog govora koji označava vrhunac i završetak masivnog četverodnevnog republikanskog skupa u državi Wisconsin.

Suparnici koje je Trump pobijedio – uključujući senatore Teda Kruza iz Texsasa i Marka Rubija s Floride, bivšu ambasadoricu Ujedinjenih naroda Nikki Haley i guvernera Floride Rona DeSantisa – stavili su po strani svoje prethodne kritike i dali mu bezuslovnu podršku.

Trumpovo pojavljivanje dolazi u trenutku kada se 81-godišnji demokratski predsjednik Joe Biden drži nominacije svoje stranke suočen s neumoljivim pritiskom saveznika koji strahuju da možda neće moći ponovno pobijediti na izborima nakon svoje katastrofalne debate.

Američke demokrate potiču Bidena da prekine svoju kampanju za reizbor

Predsjednik Joe Biden silazi niz stepenice Air Force One u zračnoj bazi Dover u Delawareu, 17. jula 2024. Biden se vraćao svojoj kući u Rehoboth Beach, Delaware, kako bi se samoizolirao nakon što je testiran pozitivan na COVID-19.
Predsjednik Joe Biden silazi niz stepenice Air Force One u zračnoj bazi Dover u Delawareu, 17. jula 2024. Biden se vraćao svojoj kući u Rehoboth Beach, Delaware, kako bi se samoizolirao nakon što je testiran pozitivan na COVID-19.

Vodeće ličnosti u Demokratskoj stranci Joea Bidena potiču predsjednika SAD-a da odustane od kampanje za reizbor, govoreći mu posljednjih dana da su njegove šanse za pobjedu na izborima u novembru sve manje i da bi mogući gubitak mogao ugroziti nade stranke da osvoji oba doma Kongresa.

Bivši predsjednik Barack Obama, kojem je Biden bio potpredsjednik osam godina, navodno je rekao političkim saveznicima da se Bidenove šanse za pobjedu smanjuju i da misli da Biden treba duboko razmotriti održivost svoje kandidature.

Ali Biden, 81, insistirao je da će biti demokratski predstavnik na izborima 5. novembra i nije pokazao nikakve znakove da će odustati, vjerovatno u korist potpredsjednice Kamale Harris.

Američki novinski izvještaji, međutim, govore da je on s vremena na vrijeme posljednjih dana slušao zabrinutost kolega demokrata da njegova kampanja protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa posustaje.

Biden, koji se sada suočava sa svojim trećim napadom COVID-19, izolovan je u četvrtak u svojoj kući za odmor u Rehoboth Beachu u Delaveru, bez planiranih javnih nastupa. Trump je u večernjim satima prihvatio republikansku predsjedničku nominaciju kako bi se ponovo kandidirao protiv Bidena nakon što je izgubio od njega 2020. godine.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer i demokratski lider Hakeem Jeffries u Predstavničkom domu su na slici ispred Bijele kuće, 17. januara 2024. Oni su se odvojeno sastali s predsjednikom Joeom Bidenom ove sedmice kako bi razgovarali o njegovim izgledima za izbore '24.
Lider većine u Senatu Chuck Schumer i demokratski lider Hakeem Jeffries u Predstavničkom domu su na slici ispred Bijele kuće, 17. januara 2024. Oni su se odvojeno sastali s predsjednikom Joeom Bidenom ove sedmice kako bi razgovarali o njegovim izgledima za izbore '24.

Lider manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries i lider većine u Senatu Chuck Schumer, na odvojenim privatnim sastancima s Bidenom prošle sedmice, rekli su mu da će demokrate imati težak posao da osvoje bilo koji dom Kongresa ako on ostane predsjednički kandidat stranke.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates rekao je u izjavi da je Biden rekao dvojici demokratskih zakonodavnih lidera da je "on kandidat stranke, da planira pobijediti, i raduje se što će raditi s obojicom kako bi ispunio svoj plan od 100 tačaka, koji bi pomogao radne porodice."

Ukupno 20 demokratskih poslanika javno je pozvalo Bidena da prekine svoju kandidaturu za reizbor, iako je mnogo više njih privatno izrazilo zabrinutost za njegovu političku sudbinu. Predstavnik Kalifornije Adam Schiff, jedan od najglasnijih Trumpovih kritičara i bliski saveznik bivše predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, pozvao je Bidena da napusti utrku ranije ove sedmice.

Drugo Trumpovo predsedništvo će potkopati same temelje naše demokratije, a ja imam ozbiljnu zabrinutost da li predsjednik može da pobijedi Donalda Trumpa u novembru“, rekao je u saopštenju.

Proteklih dana holivudski glumac George Clooney, koji je prošlog mjeseca bio domaćin raskošne akcije prikupljanja sredstava za Bidena, pozvao ga je da prekine svoju kampanju, dok je ključni Bidenov prikupljač sredstava Jeffrey Katzenberg upozorio predsjednika na sastanku u Las Vegasu ove sedmice da veliki donatori ne žele zadržati finansiranje njegove kampanje.

Gotovo svaki demokrata koji je pozvao Bidena da prekine svoju kampanju naveo je njegov slab nastup na prošlomjesečnoj debati s Trumpom, kada je Biden izgledao umorno, često je gubio tok misli i nije uspio dosljedno iznositi svoje argumente protiv Trumpa ili braniti svoje 3½ -godišnji mandat u Bijeloj kući.

Uprkos pozivima da se povuče, Quentin Fulks, zamjenik menadžera Bidenove kampanje, rekao je novinarima u četvrtak: "Naša kampanja ne radi ni na jednom scenariju u kojem Biden nije na vrhu liste." Fulks je rekao da se Biden raduje prihvatanju nominacije stranke na njenoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu sljedećeg mjeseca.

Potpredsjednica Kamala Harris govori o ekonomiji na godišnjoj konferenciji 100 Black Men of America Inc. u Atlanti, 14. juna 2024.
Potpredsjednica Kamala Harris govori o ekonomiji na godišnjoj konferenciji 100 Black Men of America Inc. u Atlanti, 14. juna 2024.

Kako bi spriječila zbrku i političku borbu na konvenciji, stranka planira da delegati počnu glasati za Bidena kao svog predsjedničkog kandidata početkom avgusta, dvije sedmice prije zvanične konvencije o imenovanju.

Ali ako bi Biden okončao svoju kandidaturu prije toga, Harris bi mogla biti unaprijeđena za demokratskog predstavnika, ili bi demokrate mogle održati otvorenu konvenciju i izabrati kandidata između nekoliko kandidata.

Većina nacionalnih anketa pokazuje da Trump ima konstantnu prednost od 1 do 3 procentna poena u odnosu na Bidena. Što je još važnije, ankete pokazuju prednosti te veličine ili više u ključnim državama koje oba kandidata moraju osvojiti da bi osvojili predsjednički mandat za još jedan četverogodišnji mandat koji počinje sljedećeg januara.

Demokrate su tiho testirale ankete između Harris i Trumpa, pri čemu je potpredsjednica s vremena na vrijeme, ali ne uvijek, prošla bolje od Bidena, čak i malo vodi ispred Trumpa.

Izbori su u suštini 50 državnih takmičenja, pri čemu pobjednik u svim državama osim u dvije prikuplja sve takozvane elektorske glasove te države. Ti izborni glasovi se dodjeljuju državama proporcionalno njihovom broju stanovnika.

Godine 2020, Biden je na nacionalnom nivou dobio 7 miliona glasova više od Trumpa, ali je imao četiri tijesno suprotstavljene države sa kolektivnom razlikom od samo oko 123.000 glasova. Da su te države krenule drugim putem, Trump bi bio ponovo izabran.

Očekuje se da će takmičenje 2024. biti slično blizu u nekolicini država, dok se od Bidena i Trumpa očekuje da nagomilaju velike biračke razlike i lako pobijede države koje predvidivo glasaju za jednu ili drugu stranku.

Uprkos tome što je više puta insistirao da ostaje u takmičenju, Biden je ponudio tri scenarija u kojima bi odustao.

Jednom je rekao da bi rezultati glasanja mogli da ga natjeraju da odustane, a drugi put je rekao da će odustati "ako se pojavi neko zdravstveno stanje, ako mi doktori priđu i kažu: 'Imaš ovaj problem i taj problem.'

Drugom prilkom, Biden, pobožni katolik, rekao je za ABC News da će, ako "svemogući Bog" zatraži od njega da prekine svoju kampanju, on to učiniti.

Teorije zavjere i dezinformacije bujaju nakon napada na Trumpa

Teorije zavjere i dezinformacije bujaju nakon napada na Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, mediji rade na provjeravanju detalja napada i na suzbijanju brzog širenja dezinformacija. Stručnjaci za etiku razmatraju kako je napad dezinformacijama osmišljen.

Evropski lideri pozivaju na jedinstvo uz Ukrajinu

Britanski premijer Keir Starmer, drugi desno, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, drugi lijevo, poziraju za fotografiju sa drugim liderima tokom samita Evropske političke zajednice u Blenheim Palace u Woodstocku, Britanija, 18. jula 2024.
Britanski premijer Keir Starmer, drugi desno, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, drugi lijevo, poziraju za fotografiju sa drugim liderima tokom samita Evropske političke zajednice u Blenheim Palace u Woodstocku, Britanija, 18. jula 2024.

Evropski lideri otvorili su samit u Britaniji pozivajući na jedinstvo u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije, dok je ukrajinski predsjednik bacio "slabo prikriveni udarac" mađarskom premijeru Orbanu zbog njegovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije ovog mjeseca.

Britanski premijer Keir Starmer otvorio je samit Evropske političke zajednice u palati Blenheim blizu Oksforda pozivom u četvrtak Evropi da potvrdi svoju podršku Ukrajini i da se ujedini protiv agresije Rusije.

"Zato što prijetnja iz Rusije seže pravo širom Evrope", rekao je Starmer, "mnogi od nas su vidjeli napade na našu vlastitu demokratiju. Ciljane ljude na našim ulicama. Vojni avioni ulaze u naš zračni prostor. Brodovi koji patroliraju našim obalama", rekao je, dodajući "ovo je trenutak da svi učinimo više."

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, ključni gost samita, govorio je ubrzo nakon toga, hvaleći evropsku podršku Ukrajini, rekavši: "Putin ne može održati odnose sa istinski jakim liderima. I to je naša prednost".

Ali Zelenskyy je upozorio: "To ostaje prednost samo dok smo ujedinjeni."

Zelenskyy je, ne pominjući premijera Orbana po imenu, prozvao nedavnu posjetu mađarskog lidera Moskvi.

„Ako neko u Evropi pokuša da rešava probleme iza leđa drugih, ili čak na račun nekog drugog“, rekao je Zelenski, „ako neko želi da ode u glavni grad rata da razgovara i možda obeća nešto protiv naših zajedničkih interesa , ili na račun Ukrajine ili drugih zemalja, zašto bismo onda razmatrali takvu osobu?"

Mađarska je 1. jula preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, a 5. jula Orban je otputovao u Moskvu, gdje se sastao s Putinom u, kako je rekao, "mirovnoj misiji". Orban je posjetio i Kijev, gdje se sastao sa Zelenskim, te putovao u Peking i Sjedinjene Države, gdje se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Orban takođe prisustvuje samitu u Britaniji. On je po dolasku rekao novinarima da podržava Ukrajinu, ali je dodao da ne vjeruje da Ukrajina može pobijediti Rusiju i da se sukob ne može riješiti na bojnom polju. Rekao je da podržava prekid vatre i pregovore o okončanju rata.

Uoči sastanka, na svom službenom nalogu na platformi društvenih medija X, Zelenskyy je rekao dok je u Britaniji, da će održati odvojeni sastanak sa Starmerom, a oni će "potpisati međuvladin sporazum o podršci ukrajinskom odbrambenom i industrijskom kompleksu", kao i razgovarati o budućoj saradnji u oblasti odbrane.

Zelenski je rekao da će se sastati i sa kraljem Čarlsom.

Vojnici stoje u redu na obuci za održavanje tenkova Leopard 1 A5, u bazi Bundeswehra njemačke vojske, u sklopu Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini u Klietz-u, Njemačka, 23. februara 2024.
Vojnici stoje u redu na obuci za održavanje tenkova Leopard 1 A5, u bazi Bundeswehra njemačke vojske, u sklopu Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini u Klietz-u, Njemačka, 23. februara 2024.

Nova komanda NATO-a za Ukrajinu

Uoči sastanka, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će nova komanda alijanse za koordinaciju vojne pomoći i obuke za ukrajinsku vojsku – koja će se nalaziti u Njemačkoj – biti operativna u septembru. Komandu će predvoditi general sa tri zvjezdice sa timom od 700 ljudi.

Lideri NATO-a složili su se na samitu ranije ovog mjeseca da pokrenu napore, s ciljem bolje koordinacije napora pomoći Ukrajini.

Stoltenberg je govorio uoči sastanka oko 50 evropskih lidera u Britaniji. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy također je učestvovao na samitu i rekao da očekuje potpisivanje novih sigurnosnih sporazuma.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je presrela 16 ruskih dronova i dvije vođene rakete koje su gađale Ukrajinu u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su presretanja obavljena iznad regiona Dnjepropetrovsk, Harkov, Kijev, Poltava i Zaporožja.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je u srijedu na Aspenskom sigurnosnom forumu da 500.000 ruskih vojnika okružuje Ukrajinu i da Rusija želi da u narednim mjesecima poveća još 200.000 do 300.000 vojnika.

On je na godišnjem sastanku u Aspenu u Koloradu rekao da je do sada u dvogodišnjem ratu ubijeno ili ranjeno 550.000 Rusa i da se Rusija u velikoj meri oslanja na plaćenike, uključujući i one iz Afrike.

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu sigurnost Jeff Seldin doprinio je ovoj priči. Neke informacije za ovu priču dali su The Associated Press i Reuters.

Izraelski parlament glasao protiv formiranja palestinske države

Izraelski ministri i članovi parlamenta pripremaju se za glasanje u Knesetu, izraelskom parlamentu, u Jerusalimu, 29. maja 2019. Knesset od 120 članova glasao je 17. jula 2024. da se protivi formiranju palestinske države.
Izraelski ministri i članovi parlamenta pripremaju se za glasanje u Knesetu, izraelskom parlamentu, u Jerusalimu, 29. maja 2019. Knesset od 120 članova glasao je 17. jula 2024. da se protivi formiranju palestinske države.

Izraelski parlament glasao je za suprotstavljanje palestinskoj državi kao "egzistencijalnoj prijetnji", što je u četvrtak izazvalo palestinske i međunarodne kritike.

120-člani Knesset kasno u srijedu glasao je sa 68 prema 9 za usvajanje rezolucije u kojoj se navodi da će palestinska država na zemlji koju je okupirao Izrael "održati izraelsko-palestinski sukob i destabilizirati regiju".

Rezolucija je simbolična, ali postavlja biljeg samo nekoliko dana prije nego što premijer Benjamin Netanyahu posjeti Washington. Takođe dolazi pred mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti izraelske okupacije Zapadne obale.

"Knesset se čvrsto protivi stvaranju palestinske države [na kopnu] zapadno od Jordana", navodi se u rezoluciji, misleći na Zapadnu obalu i pojas Gaze, koji je razoren ratom pokrenutim Hamasovim napadima 7. oktobra.

"Stvaranje palestinske države u srcu zemlje Izraela predstavljalo bi egzistencijalnu opasnost za državu Izrael i njene građane, produžilo bi izraelsko-palestinski sukob i destabiliziralo region."

Predviđa se da će Hamas preuzeti državu i pretvoriti je u "radikalnu islamsku terorističku bazu" koja želi uništiti Izrael.

U rezoluciji se navodi da je "promoviranje" palestinske države "nagrada za terorizam i da će samo ohrabriti Hamas i njegove pristalice" nakon napada 7. oktobra.

Palestinske vlasti saopštile su da "neće biti mira ni sigurnosti za bilo koga bez uspostavljanja palestinske države". Optužile su izraelsku vladajuću koaliciju da je region "gurnula u ambis".

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "konsternaciju" rezolucijom, za koju je rečeno da je "u suprotnosti s rezolucijama koje je usvojio Vijeće sigurnosti UN-a".

Knesset je još većom većinom u februaru glasao protiv zemalja koje jednostrano podržavaju palestinsku državu. Španija, Irska, Norveška i Jermenija su od tada rekle da priznaju palestinsku državu.

Najnoviju rezoluciju Knesseta predložio je desničarski poslanik u opoziciji Netanyahuovoj koaliciji konzervativnih i krajnje desnih stranaka. Međutim, zastupnici koalicije i neki poslanici iz centra glasali su za.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG