Linkovi

Anketa: Većina Amerikanaca želi smjenu Trumpa poslije nasilja u Kongresu


Supporters of U.S. President Donald Trump climb on walls at the U.S. Capitol during a protest against the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, U.S., January 6, 2021.
Supporters of U.S. President Donald Trump climb on walls at the U.S. Capitol during a protest against the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, U.S., January 6, 2021.

Više od polovine Amerikanaca - 57 odsto - želi momentalnu smjenu Donalda Trumpa sa položaja predsjednika, pošto je podržao upad svojih pristalica u Kongres, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa.

Većina onih koji žele smjenu su demokrate, dok s druge strane, sve više republikanaca podržava predsjednika koji mandat završava za manje od dvije nedjelje, 20. januara. Za momentalnu smjenu se izjasnilo 9 od 10 demokrata, i 2 od 10 republikanaca.

Anketa sprovedena na nivou cijelih SAD pokazala je da 7 od 10 Trumpovih glasača ne podržava upad njegovih pristalica u Kongres, na sjednicu o potvrđivanju izbornih rezultata.

Skoro 70 odsto Amerikanaca reklo je i da ne podržava Trumpove poteze prije izbijanja nasilja. Predsjednik je pozvao svoje pristalice da se usprotive izbornoj krađi i da marširaju do Capitol Hilla.

U haosu na Capitolu stradalo je petoro ljudi, uključujući i jednog policajca.

Zbog svega što se desilo, demokrate u Predstavničkom domu planiraju da sprovedu brzi opoziv predsjednika, o čemu bi se moglo raspravljati već u ponedjeljak.

"Ako predsjednik odmah ne podnese ostavku, Kongres će postupiti u skladu sa svojim ovlaštenjima", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Anketa je pokazala da je javnost podijeljena po političkoj liniji, što je jedna od glavnih zaostavština Trumpove ere. Iako su svi osudili nasilje, smjenu uglavnom žele demokrate.

Oko 30 odsto ispitanika reklo je da Trumpa treba smijeniti u skladu sa 25. Amandmanom, koji daje ovlaštenja potpredsjedniku i kabinetu da predsjednika proglase nesposobnim da obavlja svoje dužnosti.

Oko 14 odsto ispitanika smatra da Kongres treba da razriješi Trumpa dužnosti, a 13 odsto da Trump treba sam da podnese ostavku,

Samo 12 odsto anketiranih je reklo da podržava nasilan upad u Kongres.

Čak 79 odsto je one koji su pravili nerede nazvalo "kriminalcima" i "budalama". Samo 5 odsto ih smatra "patriotama", a 9 odsto "zabrinutim građanima".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG