Linkovi

Kongres traži zapise o upadu na Capitol i komunikaciji u Bijeloj kući


FILE - In this Wednesday, Jan. 6, 2021, file photo, rioters storm the Capitol, in Washington. Capitol Police say they have intelligence showing a “possible plot” by a militia group to breach the U.S. Capitol on Thursday, nearly two months after a…
FILE - In this Wednesday, Jan. 6, 2021, file photo, rioters storm the Capitol, in Washington. Capitol Police say they have intelligence showing a “possible plot” by a militia group to breach the U.S. Capitol on Thursday, nearly two months after a…

Odbor Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koji istražuje upad na Kapitol izdao je 25. avgusta prve zahtjeve vladinim agencijama da im dostave dokumente, uključujući evidencije o komunikaciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sa najbližim savjetnicima i članovima porodice.

Odbor Predstavničkog doma zatražio je zapise o komunikaciji u Bijeloj kući, uoči i tokom 6. januara 2021. godine, kada se desio upad na Kapitol.

Stotine pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upalo je 6. januara u zgradu u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi pobjedu Joe Bidena na predsjedničkim izborima. Četiri osobe su tada poginule, a u danu nakon upada na Kapitol umro je policajac kojeg su napali demonstranti. Povrijeđeno je više od 100 policajaca.

Odbor je takođe uputio opsežne zahtjeve da im se dostave materijali ministarstava odbrane, nacionalne bezbjednosti, unutrašnjih poslova i pravosuđa, FBI -a, Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma i Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe.

Predsjednik odbora iz redova demokrata Bennie Thompson, dao je agencijama dvije nedjelje - do 9. septembra - za izradu materijala.

Očekuje se da će dodatni zahtjevi biti poslati kako istraga bude napredovala.

"Naš Ustav predviđa miran prenos vlasti, a ova istraga ima za cilj da procijeni prijetnje tom procesu, identifikuje naučene lekcije i preporuči zakone, politike, procedure, pravila ili propise neophodne za zaštitu naše republike u budućnosti", napisao je Thompson u pismu Nacionalnoj upravi za arhive i evidenciju, koja čuva zapise Trumpove administracije i sedam drugih vladinih institucija.

Gotovo 600 ljudi je uhapšeno u vezi sa upadom na Kapitol.

Odbor je saopštio da želi informacije o samom upadu i uoči tadašnjih događaja, uključujući prikupljanje i širenje obavještajnih podataka, bezbjednosne pripreme i ulogu agencija u odbrani Kapitola. Traže se i dokumenti koji se odnose na planiranje i bezbjednosnu procjenu mitinga održanog 6. januara, na kojem je Trump držao govor prije nego što su se njegovi sljedbenici uputili prema Kapitolu.

Odbor je takođe zatražio informacije o kadrovskim promjenama između predsjedničkih izbora, održanih 3. novembra 2020. godine, i 20. januara 2021. godine, kada je Biden stupio na dužnost. Zatražili su i dokumente i zapise o mogućim pokušajima Trumpa da ostane na funkciji uprkos gubitku izbora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG