Linkovi

Bijela kuća oprezno prihvaća nuklearnu energiju kako bi ispunila zelene ciljeve


SAD: Nuklearna energija - dio jednačine o čistoj energiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

SAD: Nuklearna energija - dio jednačine o čistoj energiji

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena oprezno prihvaća nuklearnu energiju, unatoč dugotrajnim sigurnosnim pitanjima, kako bi pomogla postići svoj cilj ekonomije s nula ugljika u Americi do 2050. godine.

94 nuklearna reaktora u Sjedinjenim Državama - više nego u bilo kojoj zemlji, bit će "apsolutno bitni" kako bi se ispunile Bidenove klimatske projekcije, prema njegovom savjetniku za klimu Gini McCarthy.

"Ne očekujem da će oni stari [nuklearni reaktori] biti tu još dugo vremena. Ali očekujem da će biti sigurni i očekujem da će nastaviti na način koji će nam omogućiti da zadržimo emisije stakleničkiog plina smanjenu sa stvarno stabilnim kapacitetom osnovnog opterećenja ", nedavno je McCarthy rekla na webinaru koji je organizirao Sveučilišni centar Columbia o globalnoj energetskoj politici.

"Nećemo uspjeti postići naše klimatske ciljeve ako se nuklearne elektrane zatvore. Moramo pronaći načine kako održati njihov rad", rekla je tajnica za energetiku Jennifer Granholm početkom prošlog mjeseca pred parlamentarnim pododborom.

"Apsolutno se slažem", rekao je Dan Stoddard, stariji potpredsjednik i glavni nuklearni direktor tvrtke Dominion Energy. "Ako ćemo postići svoje ciljeve s nula ugljika ili neto nula, nuklearna energija mora biti dio rješenja. Dakle, vrlo mi je drago vidjeti ljude na saveznoj razini - važne ljude na važnim položajima - koji to također priznaju . "

Osim svoje pouzdanosti i neovisnosti o bilo kojem drugom izvoru goriva, proizvodnja nuklearne energije relativno je kompaktna, s površinom od malo više od 5 hektara po megavatu.

Trebalo bi 3 miliona solarnih panela ili više od 400 vjetroagregata da bi se pružila jednaka snaga kao reaktor od 1 gigavat, prema američkom Ministarstvu energetike.

"Solar je dobar. Vjetar je dobar. [Baterija] je dobra za pohranu. Ali oni nisu cijeli tehnološki odgovor na pitanje", rekao je Stoddard. "Nuklearna će energija u doglednoj budućnosti biti važan dio jednadžbe ako ćemo imati opskrbu električnom energijom bez ugljika."

20% električne energije u SAD-u

Unatoč skupim početnim troškovima izgradnje i puštanja u pogon nuklearnog reaktora - koji lako pređu na milijarde dolara - učinkovitost cijepanja atoma urana rezultirala je s 20% električne energije koja se trenutno proizvodi u Sjedinjenim Državama.

Dominion Energy upravlja sa sedam reaktora u dvije nuklearne elektrane u Virginiji - jednoj u Južnoj Karolini i drugoj u Connecticutu - koje sve zajedno proizvode oko 6.500 megavata energije.

Zajedno, njegove dvije nuklearne elektrane u Virginiji, u ruralnim okruzima Louisa i Surry, pružaju energiju za gotovo 900.000 domova, odnosno otprilike trećinu ukupne električne energije u državi i 90% električne energije bez ugljika u Virginiji.

"Ne postoji dovoljno priznanje nuklearne energije kao rješenja bez ugljika", rekao je Stoddard u intervjuu za glasanje u objektu North Anna. "Mislim da je to djelomično na nama kao industriji da bolje komuniciramo tu činjenicu. Imamo sjajnu priču u nuklearnoj industriji."

Međutim, desetljećima su ekološke skupine pričale zastrašujuću priču o nuklearnoj energiji, s poglavljima o nesrećama na otoku Three Mile u Sjedinjenim Državama, Černobilu u Ukrajini i Fukushimi u Japanu. Također su izrazili zabrinutost oko toga gdje i kako skladištiti i zaštititi istrošeno radioaktivno gorivo tisućama godina.

Greenpeace, jednom na čelu ovog pitanja, više ne vodi aktivne kampanje protiv nuklearne energije u Sjedinjenim Državama. Butin je na upit VOA-e o suvremenom stavu grupe poslao izjavu.

"Klimatska kriza zahtijeva brza, pravedna i pristupačna rješenja. Nuklearna energija nije ništa od toga. Nuklearna energija je i skupa i opasna, a to što je nuklearno zagađenje nevidljivo ne znači da je čisto", prema Greenpeace USA Climate Campaign Voditeljica Anusha Narayanan. "Imamo tehnologiju obnovljive energije koja je potrebna da udovolji zahtjevima klimatske krize. Umjesto ulivanja novca u nove nuklearne bombe, administracija Bidena trebala bi se usredotočiti na postupno ukidanje fosilnih goriva i ulaganje u prijelaz na ekonomiju obnovljivih izvora energije."

Nuklearna industrija to naziva zastarjelim razmišljanjem.

"Ova postrojenja, koja su se približila pedeset godina rada, nikada u svojoj povijesti nisu radila sigurnije ili pouzdanije", odgovorio je Stoddard. "Nuklearna industrija Sjedinjenih Država ima nevjerojatne rezultate sigurnog i pouzdanog rada.

Iako su nuklearne elektrane glavni izvor proizvodnje električne energije bez emisija u zemlji, nisu dizajnirane da traju vječno, a u Sjedinjenim Državama gradi se vrlo malo novih. Isključenje previše njih moglo bi poslati Bidenove čiste energetske ciljeve u dim.

Bijela kuća nedavno je poslala signale zakonodavcima i dionicima u industriji da podržava subvencije kako bi se spriječilo gašenje tih starih nuklearnih jedinica.

Odjel za energetiku "u prošlosti nije subvencionirao postrojenja, ali ovo je trenutak koji treba razmotriti kako bismo bili sigurni da ćemo zadržati trenutnu flotu aktivnom", rekla je Granholm u svom svjedočenju pred Kongresom.

XS
SM
MD
LG