Linkovi

Biden pokušava otkloniti sumnje u vjetroenergiju


FILE - Power-generating Siemens 2.37 megawatt (MW) wind turbines are seen at the Ocotillo Wind Energy Facility in California, May 29, 2020.
FILE - Power-generating Siemens 2.37 megawatt (MW) wind turbines are seen at the Ocotillo Wind Energy Facility in California, May 29, 2020.

Za promotere energije vjetra, promjena smjera koju izražava trenutna američka administracija je osvježavajući povjetarac.

Nakon četiri godine tokom kojih je bivši predsjednik Donald Trump ismijavao vjetroturbine kao "ružne, bučne i opasne" ubice ptica koje simbolizuju pogrešno vođenje okoliša, predsjednik Joe Biden postavio je cilj da do 2030. godine dosegne 30 gigavata priobalne energije vjetra.

Bidenova administracija predviđa da bi čak 10 miliona domova moglo dobiti struju na ovaj način, što bi godišnje eliminisalo 78 miliona metričkih tona ugljen-dioksida.

U utorak, američka sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haaland, nacionalna savjetnica za klimu Gina McCarthy, podsekretar odbrane za politike Colin Kahl i guverner Kalifornije Gavin Newsom najavili su "proboj" u razvoju sjevernih i centralnih kalifornijskih priobalnih projekata vjetra.

"To je najava koja će na scenu postaviti dugoročni razvoj čiste energije i rast potpuno nove američke industrije," rekla je McCarthy.

"Na tome radimo godinama i godinama", rekao je Newsom novinarima tokom konferencijskog poziva s vladinim zvaničnicima, nazvavši razvoj priobalnih projekata vjetra jednim od "glavnih prioriteta" Kalifornije i "vizionarskom prilikom" za prelazak iz nuklearne energije.

Haaland je rekla da "potražnja za priobalnom energijom vjetra nikada nije bila veća."

Početna područja za priobalni razvoj vjetra u Tihom okeanu potencijalno bi mogla donijeti čak 4,6 gigavata čiste energije u mrežu, dovoljno za napajanje 1,6 miliona američkih domova, rekla je McCarthy, koja je dodala da "Ministarstvo odbrane radi više od svog dijela posla da pomogne u borbi protiv klimatske krize."

Budući da američka vojska vrši testiranja, obuku i operacije u blizini obale Kalifornije, Pentagon je odigrao presudnu ulogu u identifikovanju novih područja za priobalni razvoj vjetra, kažu zvaničnici.

"Naš stav je da se svijet suočava s ozbiljnom i rastućom klimatskom krizom. Klimatske promjene predstavljaju prijetnju operacijama Ministarstva odbrane širom svijeta i egzistencijalni izazov našoj sposobnosti da se tome odupremo kod kuće", rekao je Kahl novinarima tokom konferencijskog poziva. "Ministarstvo odbrane posvećeno je radu širom američke vlade na pronalaženju kreativnih rješenja koja rade na očuvanju vojne spremnosti, istovremeno obezbjeđujući održive klimatske puteve koji su od ključne važnosti za našu nacionalnu sigurnost."

Ubiranje priobalne energije vjetra

Trenutno u Sjedinjenim Državama postoji oko 69.000 vjetroturbina, a gotovo sve se nalaze na kopnu u ruralnim područjima, podaci su Američkog geološkog zavoda.

Energija vjetra u Sjedinjenim Državama, s trenutno instaliranom snagom od oko 122 gigavata, premašila je energiju hidroelektrana u 2019. godini kao glavnom obnovljivom izvoru proizvodnje električne energije, odgovornom za proizvodnju 8,5% neto proizvodnje u zemlji, prema podacima američke Uprave za energetske informacije.

Međutim, priobalne vjetroelektrane su nedavna inovacija u Sjevernoj Americi. Prva operativna jedinica na uslužnoj skali završena je prije samo pet godina na obali države Rhode Island. Vjetroelektrana Block Island sastoji se od pet turbina, od kojih svaka proizvodi šest megavata snage.

Razvojni inženjeri još jednog vjetroparka u toj državi smanjiće broj turbina sa 15 na 12 na zahtjev obalnih regulatora koji žele minimalizovati poremećaje u morskom okolišu i ribarskoj industriji.

Danska kompanija Ørsted i njen partner, Eversource Energy, umjesto toga će koristiti snažnije pojedinačne turbine, prenose novine The Providence Journal.

Priobalne jedinice su učinkovitije, jer su brzine vjetra obično jače i stabilnije nego na kopnu, pa čak i mala povećanja brzine donose velika povećanja u proizvodnji energije. Ali su skupe i teško ih je konstruisati i održavati. Neki ekolozi zabrinuti su i zbog efekata priobalnih vjetroparkova na morske životinje i druge divlje životinje, koji još nisu dovoljno jasni.

Prije i za vrijeme svog četvorogodišnjeg predsjedništva, Trump je iznosio uglavnom divlje, neutemeljene tvrdnje o "vjetrenjačama" da nanose štete vrijednosti imovine i da "buka uzrokuje karcinom". Takođe ih je odbacio kao održiv alternativni izvor energije, jer "ako ne puše vjetar, možete zaboraviti na (gledanje) televizije noću".

Uticaj na životnu sredinu

Vjetroelektrane većinu energije generišu noću, ali određivanje načina skladištenja onoga što proizvedu za upotrebnu tokom dnevnog vrhunca ostaje tehnički izazov. Rješenja koja se istražuju uključuju natrijum-sumporne i litij-jonske baterije, kao i generatore i podzemne kaverne kompresovanog zraka.

"Proteklih nekoliko godina smo proveli bez ikakvog pomaka" u pogledu ekološke pravde, prije nego što je Bidenova administracija preuzela dužnost, rekao je Newsom, objašnjavajući da priobalne turbine "neće uticati na različite zajednice", već će im donijeti korist.

Projekti u Kaliforniji, najmnogoljudnijoj zemlji, vjerovatno će biti pod lupom neke opozicije u državi u kojoj stanovnici i posebne interesne grupe imaju reputaciju posebno parničnih kada su u pitanju novi infrastrukturni projekti, priobalni ili kopneni.

Država planira da na dosad neviđen način ubrza postupak revizije stanja životne sredine za nove vjetroelektrane.

"Cijenimo proces, ali ne i paralizu procesa koji traje godinama i godinama, a koji se mogao obaviti na mnogo fokusiraniji način", rekao je Newsom novinarima upitan zašto ne bi trebalo provesti značajnu ekološku reviziju.

U međuvremenu, nekima koji žive u blizini velikih postrojenja za vjetar na istočnoj obali SAD-a ne sviđaju se podignute turbine i obratili su se sudu da im se suprotstave. Stanovnici države Massachusetts podnijeli su tužbe optužujući buku i treperenje svjetla iz objekata za razne bolesti, uključujući glavobolju, zujanje u ušima, nesanicu i vrtoglavicu. Pravne bitke se nastavljaju.

Ribari u brojnim obalnim zajednicama usprotivili su se planiranim priobalnim vjetroturbinama, tvrdeći da će ometati ribolovne rute i štetiti ulovu komercijalnih vrsta.

Uprkos zabrinutosti, priobalna industrija vjetroelektrana ima potencijal da "stvori desetine hiljada porodičnih i dobro plaćenih sindikalnih poslova u ekonomiji čiste energije", rekla je Haaland novinarima u utorak.

XS
SM
MD
LG