Linkovi

Biden danas potpisuje odluke u borbi protiv klimatskih promjena


Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden trebalo bi da u srijedu potpiše niz akcija za borbu protiv klimatskih promjena.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u utorak da Biden vjeruje da su klimatske promjene jedna od glavnih kriza sa kojima treba da se pozabavi tokom svog mandata.

Biden je imenovao bivšeg državnog sekretara Johna Kerryja da bude njegov izaslanik za klimu.

Kerry je bio glavni diplomata SAD tokom izrade Pariškog sporazuma o klimi, pakta koji je Biden ponovo preporučio Sjedinjenim Državama prvog dana svog mandata, u sklopu preokreta u odnosu na politiku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Koraci koje će Biden preduzeti uključuju moratorijum na novi zakup nafte i gasa na američkoj zemlji i vodama i regulatorne mjere za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Takođe će obuhvatiti upućivanje zvaničnika da izdvoje više područja za očuvanje i uspostavljanje kancelarija Bijele kuće koja bi opsluživala siromašne zajednice i manjinske zajednice koje nesrazmjerno pate od zagađenja vazduha i vode.

Očekuje se da će Biden takođe uputiti federalne agencije da koriste donošenje odluka zasnovanih na nauci za federalna pravila i najaviti da će Sjedinjene Države biti domaćini samita klimatskih lidera u aprilu.

XS
SM
MD
LG