Linkovi

Biden i Trudeau dogovorili maksimalno smanjenje emisije štetnih gasova do 2050.


Virtuelni sastanak kanadskog premijera i američkog predsjednika
Virtuelni sastanak kanadskog premijera i američkog predsjednika

SAD i Kanada će raditi na tome da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova na najniži mogući nivo, saglasili su se američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau na prvom sastanku otkako je novi predsjednik stupio na dužnost.

Biden i Trudeau održali su online sastanak zbog pandemije. Ali, djelovalo je da su bliži nego ikad.

"Liderstvo SAD je mnogo nedostajalo prethodnih godina, posebno u oblasti klimatskih promjena", rekao je Trudeau kritikujući politiku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Amerika prvo".

"Lijepo je što Amerika sada, iz zajedničkog saopštenja sa sastanka, ne izbacuje dijelove o klimatskim promjenama, već ih, naprotiv, dodaje", kaže kanadski premijer.

Biden je poručio da SAD nemaju bližeg prijatelja od Kanade.

"Najbolje za sve je da SAD i Kanada rade zajedno i blisko sarađuju po brojnim pitanjima", poručio je Biden.

Trump i Trudeau nisu bili u tako dobrim odnosima. Kada je kanadski premijer kritikovao američkog predsjednika zato što je povisio carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Kanade, Trump mu je odgovorio da je "nepošten i slab".

Iako su se odnosi sada popravili, i dalje ima nerješenih pitanja.

Trudeaua je razočarala nedavna Bidenova odluka da obustavi izgradnju gasovoda Keystone XL koji povezuje SAD i Kanadu, vrijednu osam milijardi dolara. Takođe je uredbom naložio Amerikancima da "kupuju domaće", što šteti kanadskim proizvođačima.

Međutim, lideri na sastanku nisu pominjali pitanje gasovoda.

Trudeau je rekao da želi da se Kanadi omogući da kupuje vakcine protiv COVID-19 iz Pfizerove fabrike u Michiganu.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki je, međutim, rekla da je o tome prerano govoriti jer je fokus na tome da se građani u Americi vakcinišu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG