Linkovi

Primirje u trgovinskom ratu poslije susreta Trumpa i Šija


Predsjednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Trump, tokom susreta u Buenos Airesu, 1. decembar 2018.
Predsjednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Trump, tokom susreta u Buenos Airesu, 1. decembar 2018.

Trump je novinarima, na putu u Sjedinjene Države, rekao da je dogovor sa Šijem "jedan od najvećih sporazuma ikada postignutih i da će imati nevjerovatno pozitivan uticaj na poljoprivredu, industrijske proizvode i kompjutere".

Trump se saglasio da zadrži tarife na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara na 10 odsto umesto najavljenog povećanja na 25 odsto od prvog januara, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Uzgoj soje u SAD
Uzgoj soje u SAD

“Kina će kupiti veoma značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz Sjedinjenih Država da bi se smanjio trgovinski debalans između dvije zemlje. Kina se saglasila da odmah počne da kupuje poljoprivredne proizvode od naših farmera", saopštila je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders.

Trump i Ši takođe su se saglasili da "odmah počnu pregovore o strukturnim promjenama kada je riječ o zaštiti intelektualne svojine, ne-carinskim barijerama, cyber upadima i krađi, uslugama i poljoprivredi. "Obje strane su se saglasile da će uložiti napore da postignu dogovor u narednih 90 dana. Ako na kraju tog perioda, ne budu mogle da postignu sporazum, tarife će biti podignute sa 10 na 25 odsto", istakla je Sanders.

Kineski šef diplomatije Vang Ji potvrdio je da će dvije zemlje da intenziviraju pregovore.

Vijest o dogovoru SAD i Kine vjerovatno će pozitivno uticati na globalna tržišta koja su trpjela posljedice zbog trgovinskog rata.

Delegacije Kine i SAD na marginama samita G20
Delegacije Kine i SAD na marginama samita G20

Trump je tokom večere sa Šijem rekao da su odnosi sa kineskim predsjednikom "izuzetni" i dodao da "ćemo vjerovatno postići nešto dobro za Kinu i za Sjedinjene Države".

Kineski predsjednik je primjetio da je "prošlo dugo vremena od prethodnog susreta i da se izdešavalo mnogo stvari".

“Samo našom saradnjom možemo da djelujemo u interesu svjetskog mira i prosperiteta", naglasio je Ši.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG