Linkovi

Kina upozorila SAD: Nema sporazuma ako se uvedu tarife


Američki sekretar za trgovinu Wilbur Ross uoči razgovora sa kineskom delegacijom, 3. juni 2018.

Kina je upozorila da će eventualni sporazumi sa Wahingtonom o rješavanju trgovinskog spora biti ništavni, ukoliko stupe na snagu američke sankcije i tarife.

Peking je to saopštio ubrzo nakon što su delegacije, predvođene američkim sekretarom za trgovinu Wilbur Ross i vicepremijerom Liu Heom, održale još jednu rundu razgovora o kineskom obećanju da će smanjiti trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama, većom kupovinom američkih proizvoda.

U saopštenju kineskih zvaničnika navodi se da su dvije strane "postigle pozitivan i konkretan napredak", ali nije saopšteno više detalja.

Takođe se poručuje: "Ako Sjedinjene Države uvedu trgovinske sankcije, uključujujući povećane tarife, neće stupiti na snagu ni jedan ekonomski i trgovinski sporazum koji postignu dijve strane".

Ross je rekao da su američki i kineski zvaničnici razgovarali o određenim američkim uvoznim proizvodima koje bi Peking mogao da kupi u okviru planova za smanjenje trgovinskog suficita.​

Predsjednik Donald Trump vrši pritisak na Kinu da smanji suficit koji je prošle godine dostigao rekordnih 375,2 milijarde dolara i prijeti da će povećati carine na kineske proizvode.

Kina je obećala da će "značajno povećati" kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, energije i drugu roba i usluga.

XS
SM
MD
LG