Linkovi

Kina upozorila SAD: Nema sporazuma ako se uvedu tarife


Američki sekretar za trgovinu Wilbur Ross uoči razgovora sa kineskom delegacijom, 3. juni 2018.
Američki sekretar za trgovinu Wilbur Ross uoči razgovora sa kineskom delegacijom, 3. juni 2018.

Kina je upozorila da će eventualni sporazumi sa Wahingtonom o rješavanju trgovinskog spora biti ništavni, ukoliko stupe na snagu američke sankcije i tarife.

Peking je to saopštio ubrzo nakon što su delegacije, predvođene američkim sekretarom za trgovinu Wilbur Ross i vicepremijerom Liu Heom, održale još jednu rundu razgovora o kineskom obećanju da će smanjiti trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama, većom kupovinom američkih proizvoda.

U saopštenju kineskih zvaničnika navodi se da su dvije strane "postigle pozitivan i konkretan napredak", ali nije saopšteno više detalja.

Takođe se poručuje: "Ako Sjedinjene Države uvedu trgovinske sankcije, uključujujući povećane tarife, neće stupiti na snagu ni jedan ekonomski i trgovinski sporazum koji postignu dijve strane".

Ross je rekao da su američki i kineski zvaničnici razgovarali o određenim američkim uvoznim proizvodima koje bi Peking mogao da kupi u okviru planova za smanjenje trgovinskog suficita.​

Predsjednik Donald Trump vrši pritisak na Kinu da smanji suficit koji je prošle godine dostigao rekordnih 375,2 milijarde dolara i prijeti da će povećati carine na kineske proizvode.

Kina je obećala da će "značajno povećati" kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, energije i drugu roba i usluga.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG