Linkovi

Eskalirala retorika trgovinskog rata između SAD i Kine


Arhiva - Žena gura kolica za kupovinu uvezena iz SAD u supermarketu u Pekingu, 2. aprila 2018.
Arhiva - Žena gura kolica za kupovinu uvezena iz SAD u supermarketu u Pekingu, 2. aprila 2018.

Retorika trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine eskalirala je u petak kada je predsjednik Donald Trump zaprijetio uvođenjem tarifa na dodatna kineska dobra vrijedna 100 milijardi dolara, a Peking je upozorio da će se boriti protiv Sjedinjenih Država "po svaku cijenu".

Trump je rekao u četvrtak da je dao nalog američkim trgovinskim predstavnicima da razmotre uvođenje dodatnih tarifa, nakon što je Kina izdala listu američkih dobara, uključujući sojinu sačmu i male avione, za koje tarife vrijede mogućih 50 milijardi. Sjedinjene Države propisale su 50 milijardi vrijedne tarife za kinesku robu ranije ove nedjelje.

Kinesko ministrastvo trgovine saopštilo je u petak da će se Kina, ukoliko Washington istraje u onome što Peking naziva protekcionizmom, "posvetiti tome do kraja i po svaku cijenu i definitivno uskoro uzvratiti".

Finansijska tržišta reagovala su naširoko tokom posljednjih nekoliko dana kao odgovor na strah od eskalacije trgovinskih tenzija između Washingtona i Pekinga.

"Umjesto da ispravi svoje nedolično ponašanje, Kina je izabrala da naškodi našim farmerima i proizvođačima", rekao je Trump.

Od početka ove nedjelje, Sjedinjene Države i Kina angažovali su se u trgovini u maniru "milo za drago". U ponedjeljak, odgovarajući na ranije uvedene tarife na čelik i aluminijum koje je uvela Trumpova administracija, Kina je propisala tarife od 25 odsto na 128 američkih proizvoda, uključujući voće, orašaste plodove, svinjetinu, vino, čelik i aluminijum.

Kasnije istog dana, USTR propisao je povećanje tarifa na 1.300 uvezenih dobara iz Kine, prvenstveno avio opreme, medicinskih i proizvoda informacionih tehnologija.

Manje od 12 sati kasnije, Kina je saopštila da će uvesti uzvratne mjere tarifama od 25 odsto na 106 potencijalno osjetljivih američkih dobara, uključujući sojinu sačmu, automobile i avione.

Predložena američka lista sada ualzi u postupak javne debate, uključujući i saslušanja, saopštio je USTR. Nakon što postupak bude okončan, USTR će izdati konačnu odluku o proizvodima na koje će biti uvedene dodatne obaveze.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da će od toga kad bi mjere mogle da stupe na snagu zavisiti kad će i tarife na američke proizvode postati aktivne.

Kineski ambasador u SAD, Cui Tiankai, rekao je novinarima u srijedu: "Pegovori bi i dalje mogli da budu ono što priželjkujemo, ali za tango je potrebno dvoje. Vidjećemo šta će SAD uraditi".

Viši zvaničnik SAD rekao je za Reuters kasno u četvrtak da su Sjedinjene Države voljne da pregovaraju sa Kinom o trgovini, ali samo ako su razgovori ozbiljni, pošto su raniji pokušaji okončani sa malo napretka.

Formalna pregovaračka sesija još uvijek nije zakazana, ali "odvija se komunikacija sa Kinezima po pitanju trgovine", rekao je taj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti kako bi diskutovao o strategiji Trumpove administracije.

Neke informacije u ovom izveštaju dolaze od Reutersa i AP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG