Linkovi

NYT: Kina prisluškuje Trumpove telefonske razgovore, pokušava da utiče na odluke


Arhiva - Predsjednik SAD Donald Trump razgovara telefonom u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, u Washingtonu, 29. januar 2017.
Arhiva - Predsjednik SAD Donald Trump razgovara telefonom u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, u Washingtonu, 29. januar 2017.

Kineski špijuni često prisluškuju predsjednika SAD Donalda Trumpa, kada on koristi svoje nesigurne mobilne telefone da razmjenjuje tračeve sa starim prijateljima, a Peking to koristi kako bi pokušao da utiče na politiku SAD, piše New York Times od srijede, citirajući aktuelne i bivše zvaničnike SAD.

Trumpovi saradnici više puta su ga upozoravali da njegovi razgovori preko mobilnih telefona nisu bezbjedni i da ruski špijuni rutinski prisluškuju njegove razgovore, ali kažu da predsjednik i dalje odbija da odustane od razgovora mobilnim telefonima, piše Times.

Zvaničnici kažu da su špijunske agencije SAD saznale od ljudi u stranim vladama i preko presretnutih komunikacija među stranim zvaničnicima, da Kina i Rusija slušaju predsjednikove razgovore.

Bijela kuća nije odmah odogvorila na zahtjev za kometar povodom izvještaja Timesa.

Kina ima sofisticirani pristup prema presretnutim pozivima i pokušava da ih koristi kako bi ustanovila šta Trump misli, koga sluša i kako najbolje uticati na njega, piše Times citirajući zvaničnike.

Peking posebno pokušava da to koristi kako bi saznao kako da spriječi da aktuelni trgovinski rat između dvije zemlje dalje eskalira, piše list.

Kineski zvaničnici oslanjaju se na kineske biznismene i druge koji imaju veze sa Pekingom kako bi prikupili argumente i poglede Trumpovih prijatelja u pokušaju da utiču na njega, citira Times zaničnike SAD.

Zabrinutost je narastla u nekoliko navrata ove godine po pitanju nadziranja aktivnosti mobilnh telefona u oblasti Washingtona. Sekretarijat za unutrašnje poslove (FCC) napisao je u pismu poslatom nekolicini senatora u martu da je posmatrao aktivnosti u Washingtonu koje su u vezi sa lovcem na identitete mobilnih pretplatnika. Komesar FVV rekao je na sastanku da je stvar ozbiljna i da alate za prismotru mogu da koriste kriminalci ili strani faktor.

Washington Post izvijestio je u junu da je federalna studija otkrila znakove sofisticiranog prisluškivanja mobilnih telefona u blizini Bijele kuće i na drugim osjetljivim lokacijama ove godine.

XS
SM
MD
LG