Linkovi

Kineski obavještajac izručen SAD zbog ekonomske špijunaže


Belgija je izručila operativca kineskog Ministarstva za državnu bezbjednost  Sjedinjenim Državama, koje su ga optužile za ekonomsku špijunažu i pokušaj krađe trgovinskih tajni nekoliko američkih aeronautičkih kompanija, saopštio je u srijedu američki Sekretarijat za pravosuđe.

Kineski obavještajni zvaničnik Janđun Šu, zamjenik direktora regonalne kancelarije u kineskom ministarstvu, priveden je u Belgiji u aprilu, a Sjedinjenim Državama je izručen u utorak, navodi se su saopštenju sekretarijata.

"U optužnici se navodi da je oficir kineske obaveštajne službe pokušao da ukrade trgovinske tajne i druge osjetljive informacije od američke kompanije koja je vodeća u aeronautici", saopštio je pomoćnik sekretara za pravosuđe John Demers.

Demers je dodao da nije riječ o izolovanom incidentu, već o "dijelu ukupne ekonomske politike razvoja Kine na račun Amerike. "Ne možemo da tolerišemo da jedna zemlja krade plodove našeg rada", istakao je američki zvaničnik.

U optužnici se navodi da je, od početka decembra 2013. godine do hapšenja, Šu ciljao kompanije u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu, koje su prepoznati lideri u avijaciji.

Među njima je i GE Avijacija, ogranak kompanije General Electric, koja je glavni proizvođač mlaznih i turbo motora i dijelova za avione u komercijalnoj, vojnoj, poslovnoj i opštoj avijaciji. Kompanija je glavni snabdjevač motora za Boingove Co i Erbasove SE avione, a radi i na novoj generaciji motora za komercijalne avione i vojne helikoptere.

Šu je navodno regrutovao eksperte koji su radili za američke kompanije da putuju u Kinu pod izgovorom da treba da predaju na univerzitetima. Kina im je plaćala troškove putovanja i davala im određenu novčanu nadoknadu.

Ministarstvo za državnu bezbjednost je kineska obaveštajna i bezbjednosna agencija, koja ima široka ovlašćenja za špijunažu u zemlji i inostranstvu, saopšteno je iz američkog Sekretarijata za pravosuđe koji se oglasio u trenutku kada Washington povećava pritisak na Peking zbog trgovinske politike i navodne krađe intelektualne svojine američkih kompanija.

.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG