Linkovi

Trump označio Rusiju, Kinu i Evropu kao "neprijatelje"


Predsjednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija odlaze iz Glasgova, Velika Britanija, 15. jula 2018.
Predsjednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija odlaze iz Glasgova, Velika Britanija, 15. jula 2018.

Predsjednik SAD, Donald Trump, označio je Rusiju, Kinu i Evropsku uniju kao "neprijatelje" Sjedinjenih Država, ali precizirao da izdvaja tradicionalne saveznike u Evropi zbog iskorišćavanja Sjedinjenih Država preko trgovinskih sporazuma.

"Mislim da imamo puno neprijatelja", rekao je prvi čovjek SAD u intervjuu za CBS News, koji je snimljen dan prije njegove partije golfa u Škotskoj i koji je emitovan u nedelju.

Predsednik SAD Donald Tramp gestikulira dok hoda tokom odmora na golf terenu u Turnberiju, Škotska, 14. jula 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp gestikulira dok hoda tokom odmora na golf terenu u Turnberiju, Škotska, 14. jula 2018.

"Mislim da je Evropska unija neprijatelj, šta nam rade u trgovini", rekao je. "Sad, ne biste mislili na Evropsku uniju, ali oni su neprijatelji. Rusija je neprijatelj u određenim aspektima. Kina je neprijatelj ekonomski, svakako su neprijatelj. Ali, to ne znači da su oni loši. To ništa ne znači. To znači takmaci".

"Ja poštujem lidere tih zemalja", rekao je Tramp, govoreći o Evropskoj uniji. "Ali, u smislu trgovine, oni su nas iskorišćavali i mnoge od tih zemalja su u NATO i nisu plaćali svoje račune" kako bi ispunili ciljeve NATO da svaka od 29 zemalja zapadne vojne alijanse troši dva odsto svog bruto nacionalnog dohotka na odbranu.

Predsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na samitu NATO-a u Briselu, Belgija, 11. jula 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na samitu NATO-a u Briselu, Belgija, 11. jula 2018.

Tramp je kritikovao Njemačku, tokom sastanaka prije NATO samita u Briselu, zbog sporazuma sa Rusijom o izgradnji gasovoda preko Baltičkog mora kojim bi se transportovao gas iz Rusije u Njemačku.

"Njemačka je napravila sporazum o gasovodu sa Rusijom", rekao je Trump. "Kroz njega će plaćati Rusiji milijarde i milijarde dolara godišnje za energiju i ja kažem da to nije dobro, da to nije fer. Trebalo bi da se borite za nekoga i tad taj neko daje milijarde dolara nekome od koga ga, znate, branite. Mislim da je to smiješno, pa sam to stavio do znanja. Rećiću vam nešto, postoji dosta ljutnje zbog činjenice da Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara. Postoji mnogo bijesa. Takođe mislim da je to vrlo loša stvar za Njemačku. Jer to je kao - šta, da maše bijelom zastavom?"

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrastala u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, odbacila je Trumpove kritike prošle sedmice, rekavši da je sama "iskusila kako je bilo kad je dio Njemačke bio kontrolisan od Sovjetskog Saveza" i rekla da joj drago što njena zemlja danas, u kojoj su ujedinjena komunistička Istočna Njemačka i demokratska Zapadna Njemačka od 1990, može da odredi "nezavisne politike" i donese "nezavisne odluke".

Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, odbacio je Trumpov napad na evropske zemlje, rekavši "Amerika i EU su najbolji prijatelji. Ko god kaže da smo neprijatelji, širi lažne vijesti", rekao je on upotrijebivši jedan od Trumpovih omiljenih pežorativnih termina za vijesti koje mu se ne dopadaju.

Evropska unija, koja je prošle godina imala trgovinski suficit od 151 milijarde dolara sa Sjedinjenim Državama, umiješana je u spor o tarifama na uvoz sa Sjedinjenim Državama, uvodeći više dadžbine na kultne američke proizvode poput burbona, džinsa ili motocikala, nakon što je Trump podigao tarife na uvoz aluminijuma i čelika iz Evrope u Ameriku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG