Linkovi

Trumpove nove tarife od 60 milijardi dolara na uvoz iz Kine


Trump potpisuje dokument kojim se uvode nove tarife Kini.
Trump potpisuje dokument kojim se uvode nove tarife Kini.

Predsjednik Donal Trump potpisao je dokument kojim se omogućava uvođenje novih tarifa u iznosu od 60 milijardi dolara na uvoz iz Kine, što bi brzo moglo da dovede do trgovinskog rata sa Pekingom.

Američki lider je kiritikovao Kinu zbog navodne višegodišnje krađe američke intelektualne svojine, uvodeći nove restrikcije na kineske investicije u SAD, koje odgovaraju onima sa kojima sa kojima se suočavaju američke kompanije prilikom investiranja u Kini.

"Postoji ogromna krađa intelektualne svojine", rekao je Trump dodajući da SAD žele recipročne sporazume o trgovini i tarifama sa Kinom i drugim zemljama. Ako oni nama naplaćuju nešto, naplatićemo im istu stvar", rekao je Trump u Bijeloj kući.

U proteklih 14 mjeseci svog mandata, Trump je često hvalio kineskog predsjednika Xi Jinpinga i pozivao se na svoje dobre odnose sa njim. Međutim, američki predsjednik se takođe često žali na američki godišnji trgovinski deficit sa Kinom, u iznosu od 375 milijardi dolara, ocjenjujući da je to dovoljan razlog za uvođenje novih restrikcija.

Trump kaže da se nada da će povećanjem tarifa smanjiti trgovinski deficit sa Kinom za 100 milijardi dolara godišnje.

Uoči Trumpovog saopštenja, Kina je obećala da će odgovoriti na američki potez. "Kina neće sjediti i pustiti da se naruše njena legitimna prava i moraće da preduzme sve neophodne mjere da bi odlučno branila svoja legitimna pravila", saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Mogućnost izbijanja trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije uzdrmala je berze u SAD ,gdje je industrijski prosjek Dow Jones pao za više od jedan i po procenat.

Američki potez u trgovini djelimično je odgovor na događaje koje američki zvaničnici opisuju kao "krađu i neodgovarajući transfer američke tehnologije na kineske kompanije".

Kinesko ministarstvo trgovine navelo je prije sastanka da se Kina protivi unilateralnim američkim trgovinskim akcijama i da se nada da dvije zemlje mogu da pronađu obostrano korisno rješenje kroz dijalog.

VIDEO: Šta su tarife?

Explainer: What Are Tariffs?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Američki zvaničnici razgovarali su sa novinarima u srijedu o njihovoj jednomjesečnoj istrazi u okviru Poglavlja 301 Trgovinskog zakona iz 1974. pekinških trgovinskih uzansi.

Kina, smatraju mnogi u međunarodnoj zajednici, ima kontroverzne fundamentalne principe globalne trgovine, uprkos tome što je pristupila Svjetskoj trgovinskoj organizaciju 2001. godine.

Postoji "nekoliko specifičnih neuspjeha Kine prilikom sprovođenja svojih obaveza iz STO", rekao je zvaničnik američkog trgovinskog predstavništva u srijedu, na brifingu za novinare.

Brifing i komentari zvaničnika koji nisu za citiranje vide se kao jasan signal da administracija, u odgovoru na uredbu Trumpa od 14. augusta, namjerava da koristi trgovinske mehanizme Poglavlja 301.

Posljednji put njih je pokrenula Clintonova administracija protiv Japana, u pokušaju otvaranja atomobilskog sektora te zemlje.

"Potkradanje"

Kina "potkrada" Sjedinjene Države, naglasio je Trump nebrojeno puta u javnim obraćanjima, tokom kojih je oštro kritikovao svoje prethodnike zato što ništa nisu radili povodom toga.

Trump je u januaru tarifama pogodio dominantno kinesku industriju solarnih panela i mobilnih telefona. Ranije ovog mjeseca, lansirao je globalne tarife na uvoz čelika i aluminijuma (od kojih su Kanada i Meksiko brzo izuzeti na nedefinisani rok), što je potez kom se kinesko ministarstvo trgovine snažno usprotivilo.

Trgovinske grupe koje predstavljaju maloprodajne gigante, poput Walmarta, i tehnološke kompanije, uključujući Apple, upozoravaju da će uvođenje tarifa povećati cijene krajnjim korisnicima u Sjedinjenim Državama i da mogu značajno da obore trgovinski deficit.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG