Linkovi

Novi satelitski snimci: Rusija nastavlja jačati vojsku u blizini Ukrajine


A satellite image shows Russian forces in Soloti, Russia, Dec. 5, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies.
A satellite image shows Russian forces in Soloti, Russia, Dec. 5, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies.

Nove satelitske snimke koje je snimila privatna američka firma pokazuju da je Rusija posljednjih sedmica nastavila jačati svoje snage na anektiranom Krimu i u blizini Ukrajine, istovremeno pritiskajući Sjedinjene Države na pregovore o sigurnosnim garancijama koje traži.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti najnovije slike tvrtke Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u. Kremlj je u petak ponovio da zadržava pravo premještanja vlastitih snaga na ruskom teritoriju kako smatra prikladnim te da zapadne zemlje izvode provokativne vojne manevre u blizini njihovih granica.

Američki, europski i ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da je ponovno pojačala trupe u blizini ukrajinske granice od oktobra nakon ranijeg kratkog porasta u aprilu, kada je Maxar također objavio slike. Američki predsjednik Joe Biden i drugi čelnici kažu da se čini da Moskva razmišlja o napadu na Ukrajinu već sljedećeg mjeseca, što je Moskva više puta demantirala.

Slike objavljene kasno u četvrtak pokazuju bazu na Krimu, koju je Rusija anektirala 2014., prepunu stotina oklopnih vozila i tenkova od 13. decembra. Satelitski snimak iste baze u oktobru pokazao je da je baza bila poluprazna.

A satellite image shows a Russian battle group deployment in Pogonovo Training Area near Voronezh, Russia, Dec. 21, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies.
A satellite image shows a Russian battle group deployment in Pogonovo Training Area near Voronezh, Russia, Dec. 21, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies.

Maxar je rekao da je nova postrojba na razini brigade, koja se sastoji od nekoliko stotina oklopnih vozila koja uključuju borbena vozila pješadije serije BMP, tenkove, samohodnu artiljeriju i opremu za protuzračnu obranu, stigla u ruski garnizon.

"Tokom prošlog mjeseca, naši satelitski snimci visoke rezolucije zamijetili su niz novih ruskih raspoređivanja na Krimu, kao i u nekoliko područja za obuku u zapadnoj Rusiji duž periferije ukrajinske granice", rekao je Maxar u priopćenju.

Navodi povećanu aktivnost na tri lokacije na Krimu i na pet lokacija u zapadnoj Rusiji.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Rusija želi izbjeći sukob, ali da joj treba "trenutni" odgovor Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na zahtjeve za sigurnosnim garancijama. Moskva je saopštila kako očekuje da će razgovori s američkim dužnosnicima na tu temu započeti u januaru u Ženevi.

Na pitanje u petak o gomilanju ruskih vojnika u blizini Ukrajine, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva djeluje kako bi obranila vlastitu sigurnost.

"Rusija pomiče vlastite trupe na vlastitom teritoriju u pozadini izrazito neprijateljskih akcija naših protivnika u NATO-u, Sjedinjenim Državama i raznim europskim zemljama koji izvode vrlo nedvosmislene manevre u blizini naših granica", rekao je Peskov.

"To nas tjera da poduzmemo određene mjere kako bismo zajamčili vlastitu sigurnost."

Biden je zaprijetio snažnim gospodarskim i drugim mjerama ako Rusija napadne Ukrajinu, nadovezujući se na sankcije uvedene zbog moskovske aneksije Krima 2014. i podržavajući tekuću separatističku pobunu proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Američki dužnosnik rekao je da bi nove uzvratne mjere mogle uključivati strogu kontrolu izvoza.

Rusija kaže da želi da NATO zaustavi svoje širenje na istok i traži garancije da zapadni vojni savez neće rasporediti određeno ofanzivno oružje u Ukrajinu i druge susjedne zemlje.

Druge Maxarove slike prikazuju nakupine na poligonu Soloti u Rusiji blizu ukrajinske granice, a fotografije snimljene početkom decembra pokazuju veću koncentraciju vojne opreme nego u septembru.

Druge slike pokazuju nastavak nagomilavanja u Yelnya, ruskom gradu oko 160 milja (260 km) sjeverno od ukrajinske granice, i na poligonu Pogonovo u blizini grada Voronježa na jugu Rusije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG