Linkovi

Čizov: Rusija ne priprema invaziju na Ukrajinu


Vladimir Čizov, predstavnik Rusije u EU
Vladimir Čizov, predstavnik Rusije u EU

Rusija ne priprema vojnu invaziju na Ukrajinu, izjavio je ruski izaslanik pri EU Vladimir Čizov u intervjuu za njemački časopis Die Welt. Tenzije između Moskve i Zapada povišene su već neko vrijeme zbog raspoređivanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Čizov je rekao da Rusija želi da podrži svoj narod koji živi u drugim državama, ali da Moskva nikada nije htjela da za taj cilj koristi vojsku.

"Rusija ne planira napad ni na jednu zemlju. Uvjeravam vas da se ruska vojska ne priprema za invaziju na Ukrajinu", kazao je diplomata.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije izjavio da Moskva nema prostora za povlačenje u trenutnoj situaciji sa SAD zbog Ukrajine, te da će biti primorana da "snažno odgovori" ako Zapad ne popusti u svom "agresivnom pristupu".

Putin je zatražio hitan odgovor SAD i NATO na prijedloge koje je iznio u vezi sa Ukrajinom.

Rusija želi pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi i da neće u članstvo primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, što je malo vjerovatno da će Zapad ispuniti.

Rusija je rasporedila 100.000 vojnika duž svoje granice sa istočnom Ukrajinom, prema zapadnim procjenama, nakon jednostrane aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. SAD su izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom sljedeće godine.

Američki predsjednik Džo Bajden upozorio je Putina prije dvije nedelje tokom virtuelnog samita da će SAD i njihovi saveznici uvesti razorne ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG