Linkovi

Rusija zahtijeva odgovor Sjedinjenih Država u vezi sa bezbjednosnim garancijama


ARHIVA: Zastave Sjedinjenih Država i Rusije (Foto: AP)
ARHIVA: Zastave Sjedinjenih Država i Rusije (Foto: AP)

Rusija je ponovila zahtjev za hitnim odgovorom Sjedinjenih Država u vezi sa zahtjevima koje je uputila, ponovo upozorivši na mogući vojni odgovor, ukoliko adekvatna politička akcija, kako je saopšteno, ne bude ublažila rusku zabrinutost.

Moskva, koja je raspoređivanjem trupa na granici sa Ukrajinom izazvala zabrinutost Zapada, prethodne sedmice predstavila je listu, kako ih je označila, bezbjednosnih prijedloga o kojima traži da se pregovara, uključujući obećanje da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Vašington je na to reagovao tvrdnjama da su neki od ruskih prijedloga neprihvatljivi, uz napomenu da će Sjedinjene Države tokom nedelje odgovoriti sa konkretnijim prijedlozima o formatu razgovora.

Odgovor SAD-a, kako navodi agencija Reuters, najvjerovatnije će uticati na formulisanje ruskih proračuna u vezi sa Ukrajinom – koja je postala najznačajnije pitanje u odnosima Istoka i Zapada.

Sjedinjene Države i Ukrajina nedeljama ukazuju javnosti na mogućnosti ruske pripreme invazije na teritoriju Ukrajine. Rusija negira takve tvrdnje ukazujući da je intenzivnija ukrajinska saradnja sa Sjevernoatlantskom alijansom uzrok porasta napetosti. Ruske vlasti trenutnu situaciju uporedile su sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine, kada se svijet našao na ivici nuklearnog rata.

Protekle sedmice portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da su Sjedinjene Države vidjele predlog Rusije o početku razgovora i da razgovaraju sa evropskim saveznicima i partnerima.

"Neće biti razgovora o evropskoj bezbjednosti bez naših evropskih saveznika i partnera. Nema kompromisa u pogledu ključnih principa evropske bezbjednosti, uključujući i to da sve zemlje imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti i spoljnoj politici, bez miješanja spolja", naglasila je Psaki.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je istim povodom je da su SAD spremne za dijalog sa Rusijom o njenim bezbjednosnim zahtjevima i da će iznijeti svoje primjedbe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG