Linkovi

Putin: Rusija traži "hitan" odgovor SAD i NATO, ne želi konflikt zbog Ukrajine


Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi (Foto: Reuters/Evgenia Novozhenina)
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi (Foto: Reuters/Evgenia Novozhenina)

Rusija želi da izbjegne konflikt sa Ukrajinom i Zapadom, ali Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju hitno da odgovore na ruske zahtjeve u vezi sa bezbjednosnim garancijama, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin. 

"To nije naš izbor, mi to ne želimo", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare u odgovoru na pitanje o mogućem sukobu sa Ukrajinom.

Dodao je da je Rusija dobila uglavnom pozitivan početni odgovor na bezbjednosne prijedloge za rješavanje krize koje je proslijedila Americi i naglasio da se nada pregovorima početkom naredne godine u Ženevi.

Međutim, u odgovoru na odvojeno pitanje, Putin je bio oštriji, navodeći da je NATO "drsko prevario" Rusiju stalnim širenjem od Hladnog rata i poručio da je Moskvi potreban hitan odgovor.

"Morate da nam date garancije, odmah, sada. Direktno smo postavili pitanje o tome da ne bi trebalo da bude daljeg širenja NATO-a prema istoku. Trebalo bi da nam odgovore", naglasio je ruski lider.

Rusija želi pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi i da neće u članstvo primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, što je malo vjerovatno da će Zapad ispuniti.

Rusija je rasporedila 100.000 vojnika duž svoje granice sa istočnom Ukrajinom, prema zapadnim procenama, nakon jednostrane aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. SAD su izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom sljedeće godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG