Linkovi

SAD: Spremni smo na razgovore sa Rusijom


FILE - White House national security adviser Jake Sullivan speaks during a daily briefing at the White House in Washington, Oct. 26, 2021.
FILE - White House national security adviser Jake Sullivan speaks during a daily briefing at the White House in Washington, Oct. 26, 2021.

Bijela kuća priopćila je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države spremne započeti diplomatske pregovore s Rusijom putem više kanala, ali je jasno stavila do znanja da Moskva mora pozabaviti zabrinutošću Zapada u vezi s nagomilavanjem vojske duž ukrajinske granice.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je sa svojim kolegom Yurijem Ushakovim, savjetnikom za vanjsku politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina, pri čemu je Bijela kuća rekla da su SAD spremne razgovarati izravno s Kremljom, kao i kroz Vijeće NATO-Rusija i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Bijela kuća je priopćila da je Sullivan rekao Ushakovu da se "svaki dijalog mora temeljiti na reciprocitetu i rješavati našu zabrinutost zbog ruskih postupaka".

Na virtualnom summitu prije dva tjedna, američki predsjednik Joe Biden upozorio je Putina da će SAD uvesti oštre ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu. Moskva je skupila desetke tisuća vojnika duž istočne granice Ukrajine, iako je Washington naznačio da ne vjeruje da je Putin odlučio pokrenuti napad na Ukrajinu.

Iz Moskve nije bilo odmah komentara o pozivu Sullivan-Ushakov.

Moskva je prošlog tjedna navela sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući obećanje da će NATO odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini. Biden je odbacio raspoređivanje američkih kopnenih trupa ako Rusija napadne Ukrajinu, ali SAD dostavlja oružje Kijevu.

Pentagon je rekao da sigurnosni paket uključuje malokalibarsko oružje i streljivo te projektile Javelin, za koje SAD kažu da se mogu koristiti bilo gdje u Ukrajini, ali samo u svrhe samoobrane.

XS
SM
MD
LG