Linkovi

Pomoć za nezaposlene zatražilo još 1,2 miliona građana SAD


ARHIVA - Građani čekaju pred zgradom Sekretarijata za rad u državi New York (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
ARHIVA - Građani čekaju pred zgradom Sekretarijata za rad u državi New York (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Blizu 1,2 miliona građana Sjedinjenih Država prijavilo se protekle sedmice za nadokandu za nezaposlene, objavio je Sekretarijat za rad.

Ti građani za pomoć su se registrovali neposredno prije nego što je 31. jula prestao da važi nedjeljni novčani paket pomoći od 600 dolara, objavila je agencija Asošijeted pres (AP)

Broj prijava je za 249.000 manji u poređenju sa nedjeljom prije. Prethodne dvije nedjelje zaredom broj registrovanih nezaposlenih bio je u porastu.

Prema podacima Sekretarijata za rad, u Sjedinjenim Državama dvadesetu uzastopnu nedjelju najmanje million građana prijavljuje se za pomoć nezaposlenima. Prije najsnažnijeg udara pandemije u martu broj građana koji se nedeljno prijavljivao za olakšice nije prelazio 700.000 - čak ni u vrijeme ekonomske krize od 2007. do 2009. godine.

Pandemija koronavirusa je Sjedinjene Države, ali i ostale zemlje svijeta, primorala na primjenu restriktivnih mjera.

Uzrokovala je zatvaranje poslovnih objekata i uticala na svijest građana da redukuju posjete restoranima, kupuju ili putuju - što je zadalo znažan udarac ekonomiji uprkos vladinim naporima da obezbjedi pomoć.

Bruto društveni proizvod, pokazatelj ekonomskog napretka jedne države, na godišnjem nivou smanjio se za gotovo 33 odsto u periodu od aprila do juna. To je najveći zabilježeni pad - iako se u međuvremenu ekonomija neznatno oporavila.

Očekuje se da će američka vlada u petak objaviti da je u julu zabilježen porast zaposlenosti – otvoreno je 1,6 miliona radnih mjesta. Međutim, poslodavci su drastično umanjili zarade zaposlenima tako da će očekivano poboljšanje u julu značiti da je nadoknađeno svega 40 odsto poslova izgubljenih tokom pandemije.

Tempo zapošljavanjanja je usporen. Povećanje broja slučajeva novooboljelih na jugu i zapadu SAD umanjio je nade u brz ekonomski oporavak, jer su barovi, restorani i drugi biznisi odloži ili izmijenili planove za otvaranje i angažovanje osoblja.

Istovremeno, milioni nezaposlenih raspolažu sa sve manje novca za plaćanje osnovnih potrepština. Mnogi su među 23 miliona građana širom zemlje, koji strahuju od iseljenja iz stanova koje iznajmljuju, zbog nemogućnosti da plate mjesečnu stanarinu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG