Linkovi

Rekordnih 10 miliona nezaposlenih u SAD


Virus Outbreak Unemployment
Virus Outbreak Unemployment

Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za naknadu jer su ostali bez posla, popeo se za rekordnih 6,65 miliona jer pandemija korona virusa i dalje ugrožava ekonomiju, prenosi RSE.

Kako javlja BBC, ta cifra je veća jer su mnogi građani rekli da se nisu mogli prijaviti zbog zagušenja telefonskih linija i pada websitea.

Takođe, oni koji su radili skraćeno, nemaju pravo da traže nadoknadu.

Ovo je skoro duplo više od 3,3 miliona zahtjeva prošle sedmice, a što i tada bila najveća cifra u istoriji SAD – pet puta veća od najgore sedmice tokom globalne krize 2008.

Automobilska industrija je zaustavila proizvodnju a avioprevoznici su uglavnom prizemljeni. Prema podacima ekonomista, petina zaposlenih u SAD je sada u nekoj vrsti karantina.

Ministar finansija Stiv Mnučin je nedavno upozorio da bi nezaposlenost mogla da dostigne 20 odsto.

Glavni stručnjak iz organizacije "Oxford economics" Gregori Deko izrazio je očekivanje da će do maja i prije smirivanja krize sa pandemijom virusa korona 22 miliona Amerikanaca ostati bez posla.

Američki dnevnik US Today prenosi i predviđanja Federalnih rezervi iz Sent Luisa da će biti ukinuto do 47 miliona radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti dostići 32 odsto što je mnogo više nego 25 odsto tokom Velike depresije.

U februaru su SAD su imali najnižu stopu nezaposlenosti od oko 3 procenta.

XS
SM
MD
LG