Linkovi

Sekretarijat za rad: Nezaposleno više od 30 miliona američkih građana


Njujork, građani isred zgrade Državnog sekretarijata za rad (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)
Njujork, građani isred zgrade Državnog sekretarijata za rad (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

Više od 3.8 građana Sjedinjenih Država prijavilo je da je izgubilo posao tokom prethodne nedjelje, objavio je američki Sekretarijat za rad. Novi izvještaj te institucije obuhvata period do 25. aprila – čime ukupan broj građana koji su u posljednjih šest nedelja izgubili posao dostigao 30.2 miliona.

Ekonomski stručnjaci procjenjuju da će stopa nezaposlenosti u SAD-u tokom aprila dostići 20 odsto. Tolika nezaposlenost u SAD nije zabilležena još od vremena Velike depresije, uoči Prvog svjetskog rata tridesetih godina prošlog veka, kada je iznosila 25 procenata, objavila je agencija Asošijeted pres (AP).

Američka vlada je tokom tekuće nedjelje procijenila da bi na godišnjem nivou ekonomija mogla zabilježiti gubitak od 4.8 odsto – što je najveći pad još od svjetske ekonomske krize 2008. godine.

Zatvaranje ekonomije, usljed pandemije koronavirusa, bez posla je posljednjih nedjelja ostavilo radnike u fabrikama, hotelima, restoranima, prodavnicama, bioskopima. Domaćinstva smanjuju troškove i sve je manje potrošača, navodi AP.

Imajući u vidu pokazatelje da pandemija virusa jenjava – guverneri pojedinih američkih država otpočeli su planiranja deblokade ekonomija. Istraživanja, međutim, pokazuju da se građani ustručavaju od velikih kupovina, putovanja i drugih aktivnosti uobičajenih za život u redovnim okolnostima. To ukazuje da će sfera industrije pred sobom imati izazov smanjenih prihoda u narednim nedjeljama i mjesecima i možda neće biti u stanju da zaposli otpuštene radnike.

Nevladin Institut ekonomske politike procijenio je da je 70 procenata podnijetih zahtjeva za pomoć nezaposlenima odobreno. Ostatak je, ili u postupku odlučivanja – ili je odbijen. Dio podnosilaca na svojim prethodnim poslovima nije zaradio dovoljno novca da bi se kvalifikovali za finansijsku pomoć. Brojke objavljene u četvrtak ukazuju da su američke države odobrile pomoć za oko 18 miliona građana – što je manje od ukupnog broja ljudi koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene. Jednim dijelom uzrok tome je i to što izvještaj Sekretarijata za rad ne obuhvata nedjelju u kojoj je objavljen.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG